Infraestructures i serveis

Les incidències es cronifiquen

Des de l’1 de setembre, només en onze dies laborables (7%) no hi ha hagut cap problema a la xarxa de Rodalies

Fa 15 anys que l’execució de la inversió estatal prevista ha quedat sota mínims

Una incidència causa retards a tal línia de Roda­lies. Gai­rebé tant és quan ho lle­gei­xis, perquè aquest titu­lar el podria escriure d’esma el més desen­tre­nat dels Chat GPT la majo­ria de dies de l’any, des de fa anys i panys a Cata­lu­nya. La dar­rera ava­ria en un encla­va­ment de Gavà –a causa d’un incendi dilluns al ves­pre en una caixa elèctrica, sigui o no ori­gi­nat per un llamp– fa que ara s’hagin que­dat sense sis­tema de segu­re­tat tots els trens entre el Prat de Llo­bre­gat i Cas­tell­de­fels. És a dir, gai­rebé tots els que tran­si­ten des del sud i cap al sud del país per la línia de la costa –la gran majo­ria–, siguin de Roda­lies o regi­o­nals (les línies afec­ta­des són l’R2 sud, i les R13, R14, R15, R16 i R17). Un inci­dent que pro­vo­carà greus retards i min­ves en el ser­vei durant tres o qua­tre set­ma­nes segons els res­pon­sa­bles, i que és segu­ra­ment dels que pit­jors con­seqüències cau­sarà a la xarxa fer­roviària cata­lana –sumant la durada de l’ano­ma­lia i el total de viat­gers afec­tats– en molts anys. Mirat així, doncs, això és excep­ci­o­nal, però el que no ho és gens són les cons­tants dis­fun­ci­ons tècni­ques del sis­tema. De fet, són el pa de cada dia.

Ens podríem remun­tar tant enrere com vul­guem, però per fixar un cri­teri par­tim de l’1 de setem­bre pas­sat, des de quan és vigent la gratuïtat dels abo­na­ments dels ser­veis de Roda­lies i regi­o­nals, previ dipòsit de 10 o 20 euros. Fent una reco­pi­lació de les dades que ha anat fent públi­ques la mateixa ope­ra­dora, Renfe, en els vuit mesos trans­cor­re­guts fins al 30 d’abril, només en 37 dies hi ha hagut plena nor­ma­li­tat en el ser­vei. És a dir, en 205 dels 242 dies (85%) hi va haver alguna incidència o altra que va pro­vo­car retards i dis­fun­ci­ons en una o diver­ses línies. És clar que si s’hi grata una mica més es veu que la majo­ria dels dies de nor­ma­li­tat (26) són en cap de set­mana i fes­tius. Per tant, només en onze dels 164 dies labo­ra­bles, els que acu­mu­len el major trànsit de viat­gers (i no per motius d’oci), no va pas­sar res. Dit a la inversa, en el 93% dels dies entre set­mana hi va haver algun pro­blema o altre en el ser­vei.

La immensa majo­ria dels pro­ble­mes en el ser­vei van deri­var-se d’incidències tècni­ques, ja sigui als trens o a les ins­tal·laci­ons, com ara catenàries i sis­te­mes de con­trol. Per exem­ple, des­taca el caos del 9 de setem­bre, quan durant les pri­me­res tres hores punta del matí no va cir­cu­lar cap tren en cap línia perquè no fun­ci­o­nava el sis­tema de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons entre els com­bois i el sis­tema de trànsit cen­tra­lit­zat que aque­lla mati­nada s’havia actu­a­lit­zat informàtica­ment. Uns 200 trens i 80.000 usu­a­ris van que­dar, de cop, sense ser­vei. Només una set­mana més tard, dues ava­ries a les ins­tal·laci­ons també van pro­vo­car retards de manera simultània en vuit línies. Més que un inci­dent, el 7 de desem­bre hi va haver un acci­dent, per l’encalç de dos trens a l’estació de Mont­cada, que va pro­vo­car més de 150 ferits, això sí, lleus, a més de nom­bro­sos retards en les línies al nord de Bar­ce­lona, és clar.

Al des­ga­vell tècnic, a més –al qual cal afe­gir per exem­ple dos dies de vaga al novem­bre, o un ser­vei per car­re­tera els dies 30 i 31 d’octu­bre a l’R3 i l’R1 fins a final de línia que Renfe no va noti­fi­car pròpia­ment com a incidència– molts dies s’hi han d’afe­gir impon­de­ra­bles que no són atribuïbles a raons inter­nes que són res­pon­sa­bi­li­tat de Renfe o Adif. Es tracta d’atro­pe­lla­ments –de per­so­nes, però fins i tot d’ani­mals, ja que el dia de Nadal un tren va topar amb un sen­glar a l’R3–, actes vandàlics a la infra­es­truc­tura, actes incívics a l’inte­rior dels trens o atu­ra­des arran d’incen­dis pro­pers a la via o d’inclemències mete­o­rològiques, que hi han pro­vo­cat talls per exem­ple arran de la cai­guda d’arbres pel vent.

“La peça clau del trans­port fer­ro­vi­ari a Cata­lu­nya ens falla, a Roda­lies vuit de cada deu dies hi ha una incidència greu”, va denun­ciar dimarts el con­se­ller de Ter­ri­tori, Juli Fernández, al Par­la­ment. En la mateixa inter­pel·lació, ERC quan­ti­fi­cava en 473 les incidències que al llarg de 2022 va patir la xarxa cata­lana, 1,3 al dia de mit­jana, una xifra que Junts fins i tot va ele­var l’endemà a 525, gai­rebé una i mitja al dia. Segons aquest grup, en els dar­rers 15 anys s’han cons­truït 84 quilòmetres de noves vies a Madrid i cap a Cata­lu­nya. En altres xifres, men­tre per cada ciu­tadà català s’inver­tei­xen 95 euros en trens, a la capi­tal esta­tal en són 308. O encara una dar­rera com­pa­ració: si en aquesta etapa s’han exe­cu­tat el 24% de les inver­si­ons pres­su­pos­ta­des a Cata­lu­nya, a Madrid la xifra ha estat del 153%. En aquest sen­tit, ERC va denun­ciar també al setem­bre que, dels 4.300 mili­ons que s’havien pre­vist per al pla de Roda­lies Cata­lu­nya 2008-2015, l’Estat només en va exe­cu­tar el 13%, i que, dels 2.100 mili­ons del pla 2016-2020, només en van ser el 40%. Fins al setem­bre, del pla d’inver­si­ons 2020-2030, xifrat en 6.346 mili­ons, només se n’havia exe­cu­tat el 8,7%, tot i que el govern espa­nyol va situar el 2018 al cap­da­vant un excon­se­ller, Pere Macias, per agi­lit­zar les obres, un fet que Adif asse­gura que ha pas­sat.

Pica­ba­ra­lla política

La pre­sent última gran ava­ria –que els res­pon­sa­bles d’Adif han negat explícita­ment que sigui deguda a una manca d’inversió–, i a més a les por­tes de les muni­ci­pals, ha tor­nat a posar sobre la taula totes aques­tes xifres i ha pro­vo­cat noves pica­ba­ra­lles polítiques. ERC ha dema­nat la com­pa­rei­xença al Par­la­ment dels nous i els antics res­pon­sa­bles de Renfe i Adif perquè donin expli­ca­ci­ons, i a més pre­sen­tarà al Congrés una repro­vació de la minis­tra de Trans­ports, Raquel Sánchez. L’exal­cal­dessa de Gavà va res­pon­dre ahir mateix acu­sant la Gene­ra­li­tat d’apro­fi­tar el nou con­tra­temps per “fer cam­pa­nya” a par­tir d’una polèmica sobre l’ori­gen del foc que ha “gene­rat arti­fi­ci­o­sa­ment”. La minis­tra va defen­sar que la xarxa és “fia­ble” i que “només el 6% dels trens no són pun­tu­als”. A més, va con­tra­a­ta­car acu­sant la Gene­ra­li­tat de no voler sig­nar el con­tracte pro­grama amb Renfe per garan­tir el ser­vei. El govern, però, situa aquesta nego­ci­ació en el mateix paquet del traspàs del ser­vei ínte­gre de Roda­lies, que l’Estat té ara mateix con­ge­lat i no sem­bla que tin­gui intenció de con­ce­dir.

LES FRASES

Ens cal gestió, inversió i infraestructures, capacitat de responsabilitat en aquests àmbits
Juli Fernández
Conseller de territori
La xarxa de Rodalies és complexa i no té res a veure amb la gestió de FGC, que funciona com un metro
Raquel Sánchez
ministra de transports


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.