Infraestructures i serveis

infraestructures

El Parlament s’oposa a les tres MAT privades d’Aragó que travessarien sud i ponent

ERC, Junts, CUP i En Comú Podem aproven la moció dels republicans contra la construcció de les línies elèctriques amb el suport parcial del PSC

El Parlament ha aprovat per una gran majoria d’ERC, Junts, En Comú Podem i CUP oposar-se a la construcció de les tres línies elèctriques de molta alta tensió (MAT) que promou l’empresa privada aragonesa Forestalia per a parcs eòlics a Aragó però que transportarien l’energia fins a Catalunya travessant uns 70 municipis de 15 comarques del sud i ponent del país. Ho farien amb l’oposició majoritària d’alcaldes, consells i població d’aquests territoris. Amb el rebuig majoritari expressat avui per la cambra, govern català i administracions locals obtenen l’aval polític de la primera institució per oposar-se als projectes en tota la tramitació i, si cal, també als tribunals.

En nom del grup parlamentari que ha presentat la moció per rebutjar les tres línies, el diputat republicà Eugeni Villalbí ha advertit que els oligopolis energètics com Forestalia “faran tot el possible per mantenir el poder de l’energia, perquè res canviï” en la transició energètica que viu Europa i perquè no sigui possible el model al que aspira Catalunya de generació elèctrica renovable distribuïda i descentralitzada i amb participació de les entitats públiques.

Si bé s’ha abstingut en alguns punts, el PSC també ha votat a favor de “traslladar” al ministeri de Transició Energètica “el rebuig del Parlament” als tres projectes i “l’oposició social que generen” en els territoris afectats. L’alcalde socialista de Batea, el diputat Joaquim Paladella, ha acusat al Govern d’inacció i de no fer els informes preceptius dels projectes mentre ha defensat l’aprovació de la declaració d’impacte ambiental (DIA) del ministeri espanyol tot recordant que està condicionada al vistiplau del Govern: “La decisió és de la Generalitat. Decideixin, governin. Si no fem nosaltres l’energia, ens la portaran de fora”. Paladella ha avisat que el desplegament de les renovables a Catalunya tindrà impacte ambiental “encara que ho fem bé o molt bé”.

El diputat d’En Comú Podem, Enric Bárcena, ha recordat que Forestalia “acumula” concessions eòliques i fotovoltaiques a l’Aragó que busca rendibilitzar amb les línies MAT cap a Catalunya i ha assenyalat la paradoxa que els exconsellers de CiU Felip Puig i Josep Grau hagin fet de mitjancers de Forestalia a Catalunya per fer possible les línies quan, mentre governaven, no van planificar el desenvolupament de les renovables, segons ell: “No són dos exconsellers qualsevol. Com a mínim és lleig”.

Les línies de MAT de 400 kilovolts (kV) de Baix Cinca-Pierola, Valmuel-Begues i Laluenga-Isona tindrien uns 100 Km. de mitjana i sumarien a Catalunya 338 Km. d’infraestructura elèctrica amb torres de fins a 80 metres d’alçada –135 Km. la de Grañén a Pierola; 180 la de Valmuel a Begues i 23 la de Laluenga a Isona.

L’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà i diputada de Junts, Jeannine Abella, ha mostrat al Parlament el seu enuig i desencís per la línia que desemboca al seu poble i afecta al Pallars tot recordant que la comarca ja acull una línia de molt alta tensió i que s’hi projecta una subestació per unir les dues així com cinc grans parcs fotovoltaics: “Dues MAT, una subestació i cinc macroparcs fotovoltaics en una comarca on el 80% de famílies viu de l’agricultura, la ramaderia i el turisme”. Abella, però, també acusa al govern català d’utilitzar l’oposició a les tres MAT per amagar la suposada permissivitat amb la construcció de grans parcs fotovoltaics a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.