Infraestructures i serveis

GIRONA

Roses és una de les millors ubicacions per a parcs eòlics marins, segons un estudi de la UdG

Un estudi de la Universitat de Girona (UdG) ha identificat les millors zones per ubicar-hi un parc eòlic marí dins de l’Estat. Es tracta de les Rías Baixas i Cabo Ortegal de Galícia, la costa Luarca d’Astúries, el golf de Roses i la costa oriental de Menorca. Segons l’ACN, l’investigador de la UdG Daniel Depellegrin ha liderat aquest estudi que ha utilitzat una tècnica d’avaluació híbrida que és una de les més grans d’Europa per la multitud de factors que té en compte a l’hora de planificar zones amb potencial per a l’eòlica marina. El projecte està finançat per la beca de recerca postdoctoral Maria Sklodowska-Curie del programa Horizon Europe.

En aquest estudi s’ha analitzat dinou àrees del mar Mediterrani i de l’oceà Atlàntic que hi ha a l’Estat i que tenen un alt potencial per desenvolupar aquest tipus d’energia renovable. L’estudi es basa en cinc aspectes clau. Un d’ells és la coexistència entre diversos usos marins, un altre la minimització dels impactes ecològics i socials i el tercer és l’eficiència espacial per minimitzar les integracions i els conflictes. Els dos últims aspectes són l’equitat distribuït a en la repertició de beneficis i càrregues de les comunitats costaneres i l’ús de tecnologies per maximitzar la viabilitat tècnica.

Amb aquests elements, Depellegrin destaca que hi ha “múltiples llacunes en la recerca actual en planificació marítima”. Concretament destaca la necessitat de tenir més dades locals que incorporin característiques socials i ecològiques del territori. En aquest sentit, destaca que la implementació d’aquestes grans infraestructures al territori necessita equips de treball multidisciplinaris que puguin analitzar i processar un gran volum de dades i convertir la informació en “documents de fàcil comprensiÓ”.

Malgrat tot, després d’analitzar els 39 marcadors que han fet servir per a l’estudi, els investigadors liderats pel científic Daniel Depellegrini destaca que les Rías Baixàs i el Cabo Ortegal de Galícia, la costa Luarca d’Astúries, el golf de Roses i la costa oriental de Menorca són els millors punts de l’Estat on construir-hi parcs eòlics marins.

Una de les tècniques més innovadores que ha desenvolupat el projecte de recerca de la UdG és l’ús de la intel·ligència artificial per informar als prenedors de decisions sobre els factors més importants que té cada demarcació. El sistema redueix la complexitat de les dades i prioritza els criteris més crítics dins de cada subdivisio de la planificació. Això és essencial per transmetre els resultats de manera eficaç i simple a la ciutadania però també a aquells qui han de prendre una decisió sobre on ubicar els parc eòlics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.