Infraestructures i serveis

infraestructures

L’Estat negocia que la nova empresa mixta que gestionarà Rodalies es quedi al grup Renfe

El ministeri mira de respondre així als recels pel traspàs del servei expressats pels sindicats ferroviaris, que han convocat diverses jornades de vaga a partir de dilluns

L’esborrany d’acord, encara en discussió, també apunta que Adif mantindrà “l’administració integral” de la infraestructura de la línia R1

Els estatuts del nou operador haurien de quedar redactats entre avui i demà

El govern espanyol està negociant amb els sindicats ferroviaris la possibilitat que la nova empresa mixta que constituirà amb la Generalitat per gestionar el servei a partir de l’any vinent, i que ha de substituir Renfe, igualment “s’ubiqui dins del grup Renfe a tots els efectes”. Així figura en l’esborrany d’acord, a què ha tingut accés l’ACN, que estan negociant a hores d’ara el ministeri de Transports i els sindicats CCOO, UGT, la CGT, la Confederació Intersindical-SF i Semaf a fi de desconvocar les jornades de vaga convocades a partir de dilluns que ve, amb aturades totals i parcials previstes els dies 17, 19, 24, 26, 28 de març i 1 i 3 d’abril. Els sindicats de Renfe i Adif, que sempre han estat recelosos pel canvi de gestió, denuncien els incompliments dels acords signats el 2023 que van servir aleshores per desconvocar una altra protesta en relació amb el traspàs pactat de Rodalies a la Generalitat i la “privatització” del transport de mercaderies. Des del ministeri eviten comentar els detalls de les converses i insisteixen que estan centrats a evitar la vaga.

Des d’ahir, en tot cas, les dues parts estan negociant a contrarellotge, i el govern espanyol ha posat sobre la taula una proposta que d’entrada els treballadors veuen amb bons ulls: que el nou operador mixt segueixi lligat a Renfe. En l’esborrany, que encara podria patir canvis perquè les converses continuen obertes, s’estipula així que “la nova societat mercantil Rodalies Catalunya S.A., amb participació conjunta de Renfe Viajeros S.A. i la Generalitat de Catalunya, s’ubicarà dins del grup Renfe a tots els efectes, amb respecte i garantia dels drets laborals”. Fonts sindicals han explicat a l’ACN que la proposta prové del ministeri i la consideren “positiva”, però remarquen que encara han de seguir les converses i que, de moment, la vaga es manté, tot i que el document ja apunta que els sindicats es comprometran a desconvocar les aturades previstes si tot plegat tira endavant.

El mateix esborrany, que matisa que el domicili social de la nova empresa mixta serà a Catalunya, també recull un dels elements que ja preveia l’acord entre els socialistes i ERC: que la nova societat tingui un consell d’administració format per membres del govern espanyol i la Generalitat. En concret, parla de nou membres: quatre a proposta de Renfe Viajeros, quatre més a proposta de la Generalitat, i un president amb vot de qualitat també a proposta del govern català.

A banda, la proposta del ministeri, que també preveu punts sobre el negoci de mercaderies, planteja que Adif mantindrà “l’administració integral” de l’R1, entre la Sagrera i Maçanet-Massanes, un cop es produeixi el traspàs de la titularitat de la línia, i que aquest “no afectarà els drets sociolaborals de les persones treballadores” d’aquesta empresa pública. En aquest sentit, la comissió bilateral d’infraestructures va acordar el 17 de febrer que en tres mesos s’haurà de concloure l’inventari de tot el que afectarà el traspàs de l’R1 i que aquest es farà efectiu tan bon punt s’hagin acabat els treballs tècnics.

Les negociacions es preveu que continuïn durant tot el dia a Madrid, i des dels sindicats també admeten la necessitat de garantir el compromís de la conselleria de Territori amb les mesures, ja que el pacte del govern amb ERC concretat fa unes setmanes parla de crear una “filial” de Renfe que participaria en la nova empresa mixta amb majoria de la Generalitat. Segons fonts consultades per l’ACN en aquell moment, aquesta filial participaria de la meitat corresponent a l’Estat en l’empresa mixta.

La consellera Sílvia Paneque ha afirmat aquest matí als mitjans que es continua treballant per evitar la vaga. “Tots voldríem poder donar les garanties suficients als sindicats per la desconvocatòria de la vaga, però en qualsevol cas estem treballant, encara tenim dies al davant”, ha apuntat. Paneque ha volgut deixar clar un cop més que el traspàs de Rodalies “no afecta” ni els drets econòmics ni sociolaborals de la plantilla de Renfe i Adif. Fonts de la conselleria consultades per l’ACN eviten fer més comentaris i insisteixen que estan treballant per evitar la vaga i que no hi ha cap acord tancat.

La comissió bilateral d’infraestructures reunida a Barcelona el 17 de febrer, que va certificar els nous acords per concretar el traspàs de Rodalies, va pactar que els estatuts de la nova operadora ferroviària mixta quedarien redactats la primera quinzena de març, termini que s’esgota tot just demà. La nova societat mercantil ha de quedar constituïda abans que acabi l’any, a fi de gestionar íntegrament el servei de Rodalies a Catalunya a partir de l’1 de gener de 2026.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]