Infraestructures

Un lustre amb l'estació al camp

L'estació del TAV del Camp de Tarragona compleix cinc anys amb gairebé tres milions de viatgers

No ha generat cap creixement, i se'n discuteix la ubicació i els accessos

Cinc anys després d'estre­nar-se el que havia de ser un dels grans revul­sius de l'eco­no­mia tar­ra­go­nina s'ha que­dat, de moment, en un intent a mit­ges. Avui fa un lus­tre que es va posar en ser­vei l'estació d'alta velo­ci­tat del Camp de Tar­ra­gona, una ins­tal·lació que fins ara ha estat més notícia per les pegues que s'hi han tro­bat i que con­ti­nuen irre­sol­tes –ubi­cació, pàrquing, acces­sos en trans­port públic i pri­vat, pèrdua dels Alvia des de Tar­ra­gona i Reus al nord-oest de l'Estat...– que no pas pels usu­a­ris que hi han pas­sat o per l'acti­vi­tat que s'ha creat al seu vol­tant.

“S'ha fet una feina per donar ser­vei a la línia, però no s'han sabut fer els deu­res per inte­grar l'estació al ter­ri­tori”, apun­ten des de la Cam­bra de Comerç de Tar­ra­gona. “L'estació està aïllada dels pols de crei­xe­ment prin­ci­pals, i ara tam­poc hi ha el dina­misme neces­sari per créixer”, apun­ten. Això sí, les matei­xes fonts des­ta­quen que l'estació sí que ha ser­vit per “dina­mit­zar l'acti­vi­tat econòmica” de la regió, ja que ha gene­rat inter­can­vis de visi­tants, per exem­ple cap a Port Aven­tura, i ha estat “com­ple­mentària per al sec­tor pro­duc­tiu tar­ra­goní”, ja que també s'han inten­si­fi­cat les rela­ci­ons pro­fes­si­o­nals, sobre­tot fora de Cata­lu­nya.

Des­encís als muni­ci­pis

“Tret de la mateixa estació, no ha gene­rat cap crei­xe­ment ni acti­vi­tat econòmica extra; al vol­tant està tot para­lit­zat”, cons­tata, ras i curt, Eudald Roca (ERC), alcalde de la Secuita, el muni­cipi on s'ubica. “S'espe­rava un crei­xe­ment pobla­ci­o­nal però no s'ha produït, amb una mà podria comp­tar les noves famílies que han vin­gut”, resu­meix. En tot cas, recorda, la Secuita “mai es va creure les grans pre­vi­si­ons, i va apos­tar per crei­xe­ments res­tric­tius i amb més res­pecte pel medi”.

Als Palla­re­sos o a Pera­fort, en canvi, havien fet plans més ambi­ci­o­sos, amb milers de nous habi­tat­ges pre­vis­tos per mitjà de fórmu­les com les àrees resi­den­ci­als estratègiques que va impul­sar el govern tri­par­tit, i que ara estan atu­ra­des. L'alcalde de Pera­fort, Joan Martí Pla (CiU), admet: “Som els qui estem més a prop de l'estació i teníem més expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment, però no s'han com­plert”. Això sí, “hi seguei­xen sent, mal­grat que els pla­ne­ja­ments vagin més a poc a poc sobre­tot per part dels par­ti­cu­lars”. Pla en culpa la crisi econòmica, que, en canvi, segons ell, pot “donar més temps per pen­sar millor les estratègies per créixer”.

Tres mili­ons de viat­gers

L'alcalde de Pera­fort també res­salta que “el ser­vei fer­ro­vi­ari fun­ci­ona, i va a més”. De fet, en totes les enques­tes que s'han fet, els usu­a­ris decla­ren un alt nivell de satis­facció per les ins­tal·laci­ons i els trens. Ara bé, l'ús crei­xent és una veri­tat a mit­ges, certa per als AVE però no tant per als Avant. En total, en aquests cinc anys hi han pas­sat ja gai­rebé 3 mili­ons de viat­gers, tot i el lleu­ger retrocés, d'uns 14.000, del dar­rer any. La xifra, que suposa uns 1.760 viat­gers dia­ris, s'adiu força en tot cas amb les expec­ta­ti­ves que havia fixat Adif en un estudi encar­re­gat el 2006, que par­la­ven d'uns 1.700 viat­gers a par­tir del segon any de ser­vei, uns 600.000 pas­sat­gers en total.

La relació en AVE amb Madrid ha estat de llarg la més usada, seguida de Sara­gossa, i les des­ti­na­ci­ons anda­lu­ses comen­cen a pren­dre relleu. Per con­tra, l'alta velo­ci­tat regi­o­nal (els Avant) amb Lleida i Bar­ce­lona ha estat gai­rebé un fracàs: per cada viat­ger que agafa el tren per anar a la capi­tal cata­lana, cinc ho fan per anar a l'espa­nyola. “S'ha gua­nyat un flux amb Madrid, però s'ha per­dut el poten­cial que tenia la con­nexió amb Bar­ce­lona”, refle­xi­o­nen des de la Cam­bra de Tar­ra­gona. Això sí, l'Avant ha des­en­ca­de­nat alguna siner­gia posi­tiva. La Uni­ver­si­tat de Lleida, per exem­ple, ha pas­sat a ser la segona en pre­ferències dels estu­di­ants de la zona, només dar­rere de la URV i per davant de les bar­ce­lo­ni­nes. I al ter­ri­tori encara recor­den una altra dada a favor, com­pen­sada pel turisme inte­rior: l'estiu és de les poques esta­ci­ons que no nota una dava­llada de viat­gers.

LA XIFRA

2,9
milions
de passatgers han passat per l'estació, amb una mitjana de 581.026 a l'any entre tots els serveis, o 1.592 al dia.

El debat de la privatització

Coincidint amb el quart aniversari, la Cambra de Tarragona va apuntar l'any passat la necessitat “que s'estudiïn fórmules” per millorar la gestió i promoció de l'estació, i va proposar-ne la privatització amb un model semblant al dels aeroports, amb vista a la propera liberalització dels serveis ferroviaris. La Cambra de Reus i la Mesa Socioeconòmica del Camp, liderada per la URV, van donar-hi suport, ja que troben que milloraria l'eficàcia i eficiència de la terminal, i alhora permetria una major implicació territorial. El president d'Adif, Antonio González Marín, ja va advertir, però, que la idea no figurava entre les seves prioritats. Falta saber què en pensaran els nous responsables.

Continuen sense acord per repartir-se el servei de taxi

Una altra qüestió encara irresolta és la del taxi. La Secuita i Perafort van arribar a un acord per repartir-se el servei a l'estació entre la quinzena de taxistes dels dos municipis, que hi tenen prioritat teòricament, si bé altres del voltant, sobretot de Tarragona, també volen part en el pastís. “Ha faltat voluntat per pactar perquè s'ha proposat crear una àrea consensuada, i segueixen volent venir a recollir quan volen sense oferir una reciprocitat”, explica Roca. “A Tarragona s'equivoquen perquè es podria repartir més equitativament”, diu Pla. A tot plegat, a més, s'uneixen els taxis il·legals que sovint fan serveis des de la costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.