Indignació de tots els grups polítics, excepte el PP
“Coercitiva“, “repressiva”, “surrealista” són alguns dels adjectius que usen els regidors de Girona i Figueres
La Generalitat defensa els ajuntaments i diu que també va ampliar el transport públic
Els grups polítics amb representació a Girona i Figueres, excepte el PP, es van mostrar ahir indignats per la denúncia de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.
La CUP i ICV-EUiA de Girona van donar suport al govern de la ciutat. El més clar va ser el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, que va dir sentir-se “coresponsable” del noliejament dels trens i va mostrar-se disposat a acompanyar l'alcalde, Carles Puigdemont, a declarar, “si ho creu oportú”. El portaveu de la Candidatura, Jordi Navarro, va llançar dures crítiques contra els promotors del contenciós: “L'Estat ha entrat en una escalada repressiva i persecutòria atacant, ara, les institucions locals i criminalitzant l'independentisme. Han pres una deriva molt perillosa”, va sentenciar. Per la regidora del PSC, són clares les “intencions polítiques i electoralistes”, i va criticar la “inoportunitat” de la denúncia. El portaveu del grup municipal de CiU, Carles Ribas, es va preguntar si l'Estat també hauria presentat la denúncia “si el tren hagués estat per ajudar Càritas”, i va considerar la denúncia “una mostra més de coerció de la voluntat d'un poble”. El contrapunt el va donar la regidora del PP, Concepció Veray, que no valora el contenciós i prefereix esperar la valoració de la justícia. Tot i així, Veray puntualitza que el contenciós “no és contra l'Ajuntament sinó contra un decret d'alcaldia”.
Reaccions a Figueres
A la capital de l'Alt Empordà, només Maria Àngels Olmedo, del PP, s'ha mostrat partidària de la denúncia de l'Estat contra els ajuntaments de Girona i Figueres. Més combatius es van mostrar CiU, el PSC, la CUP, ERC i AMC, que van lamentar sobretot que el PP hagi usat una institució de l'Estat per un tema partidista, en plena campanya electoral. Marta Felip (CiU) es mostrava sorpresa i va qualificar l'actuació de la delegació del govern de “surrealista”. També Pere Casellas (PSC) va ser molt dur dient que al PP “no li queda vergonya per intentar frenar CiU” i que “podrien usar les institucions de l'Estat per veure què ha passat a l'aeroport de Castelló de la Plana”. Des d'ERC, Mireia Mata, va recordar que ERC ja va donar suport al govern municipal a Figueres quan es va anunciar que es contractarien aquests trens i Joan Font (CUP) va recordar que Figueres forma part dels municipis per la Independència i que és “normal” que s'hi impliqui. També Esteve Gratacós (AMC) va ser contundent i va assegurar: “Aquestes denúncies no fan més que evidenciar la por de l'ultra nacionalisme espanyol de què els catalans expressem lliurement quin volem que sigui el nostre futur com a país.”
Per part seva, Xavi Monfort (ICV) és més crític amb Santi Vila i assegura que “ja se sabia que, tot i que la finalitat podia ser més o menys lloable, hi podien haver problemes” i recorda que ho havia advertit el secretari municipal de Figueres. Diu que ideològicament també li agradaria que Figueres posés facilitats per anar a altres manifestacions populars “però hi havia una clara intenció de capitalitzar el moviment a favor del dret a decidir”, diu.
Suport de la Generalitat
La Generalitat es va posar al costat dels ajuntaments de Figueres i Girona justificant els trens per “garantir el dret a la mobilitat dels ciutadans”.
El Departament de Territori i Sostenibilitat va defensar en un comunicat que va autoritzar i facilitar l'organització dels trens especials de Girona, Figueres i Manresa. De fet, va insistir que també va decidir reforçar els serveis de l'11 de setembre en altres línies i mitjans de transport. Per exemple, a Ferrocarrils de la Generalitat es van posar 18 trens més dels habituals en un dia laborable, i va fer el mateix en rodalies i autobusos.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va afirmar ahir que Llanos de Luna ha entrat “de ple en el ridícul” i creu que la causa quedarà ràpidament arxivada. De fet, creu que s'hauria de premiar els ajuntaments per haver donat els diners al Banc dels Aliments.
LES FRASES
Massa greu, massa pressa
Alberto Ruiz-Gallardón havia estat un dels primers a reaccionar. Vull dir que havia estat un dels primers membres de l'actual govern espanyol a expressar una opinió sobre les conseqüències de la Diada de l'11 de Setembre. “Espanya no té sentit sense Catalunya.” Ho va dir al Cercle d'Economia a Barcelona. Era el 8 d'octubre i Gallardón va admetre que, sense els catalans, els espanyols “no sobreviurien en l'euro”. Ahir, en canvi, Gallardón va ser a Camprodon i a Figueres i no va tenir temps per parlar de la greu ocurrència de María de los Llanos de Luna. A Figueres, l'exalcalde de Madrid va trigar vint minuts a parlar del compositor i pianista Isaac Albéniz, del 1978 i del 2012. En menys d'una hora va dinar i no va atendre els mitjans d'informació. Massa pressa.