La UE amenaça amb sancions per l'ús abans d'hora del reg del Segarra-Garrigues
La ministra de Medi Ambient fa gestions a corre-cuita per impedir una multa exemplar
El malestar entre la UE i l'Estat no és nou. Pocs dies després de la inauguració dels primers regs, l'oficina de la Comissió Europea a Barcelona ja va avisar que l'acte no havia caigut gens bé a l'organisme europeu. Dies abans, el secretari d'estat de Medi Rural, Josep Puxeu, s'havia queixat en un dinar amb periodistes lleidatans de la presència de «talibans del medi ambient» en la Comissió Europea que obstaculitzaven el projecte.
Ara, la Comissió Europea ha fet un pas més i ja amenaça directament amb xifres i calendari per a les sancions. L'ens comunitari troba «inaudit» que, tot i tenir haver estat condemnat en dos ocasions pel Tribunal d'Estrasburg, el govern de l'Estat (titular a efectes comunitaris del projecte, tot i que el cofinancen a parts iguals l'Estat i la Generalitat) l'engegui sense esperar a readaptar-lo i menystenint la «pròrroga» que la UE estava donant a l'Estat abans d'aplicar les sancions que es deriven de les sentències, totes dues de l'any 2007.
Ahir, en declaracions recollides per l'agència ACN, la portaveu de Medi Ambient de la Comissió Europea, Barbara Helfferich, va defensar la imposició d'una forta sanció econòmica per haver vulnerat la legislació mediambiental. La multa la decidiria el Tribunal de Luxemburg a proposta de la Comissió, que creu que hauria de ser «significativa» i conformada per «una multa base i una altra de diària mentre no es resolgui la situació». Aquesta seria, segons Helfferich, d'uns «centenars de milers d'euros al dia».
Aquesta portaveu ja ha posat data per tramitar la sanció: el dimecres 22 de juliol la Comissió enviarà una última carta d'avís al govern espanyol, al qual es donaran «un o dos mesos» abans d'enviar la proposta de sanció al Tribunal d'Estrasburg.
El govern espanyol ha reaccionat, per fi, a un malestar anunciat fa dies. La ministra Elena Salgado va viatjar ahir a Brussel·les per entrevistar-se amb el comissari de Medi Ambient, Stavros Dimas. Després de la trobada, Salgado va dir que havia aconseguir que es «congelés» el procediment sancionador fins a una pròxima reunió de treball sobre les propostes de zones ZEPA. Tot indica que la Comissió no veu suficients les 39.000 hectàrees decretades per la Generalitat. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va dir ahir que confia que «la sang no arribarà al riu» i que l'Estat i la Generalitat eludiran la sanció.
Un poble de l'Urgell, en peu de guerra
Mentre a Brussel·les es discuteix una possible sanció milionària contra el canal Segarra-Garrigues, al poble de la Figuerosa (Urgell) la construcció dels canals els causa uns maldecaps més domèstics i han decidit tallar diverses vegades les obres.
La trentena de veïns del poble estan farts que els camions que extreuen runa d'una bassa de regulació del canal passin constantment per l'entrada del poble i, regularment, es planten al camí i n'impedeixen el pas. La pol·lució i el soroll han estat «insuportables», segons descriu el president de l'associació de veïns d'aquest petit nucli agregat a Tàrrega, Xavier Mayora. I, tot i l'existència de camins alternatius, els transportistes sempre feien la ruta més curta.
Els veïns van tallar les obres diversos cops els últims mesos. Fins que, fa unes setmanes, l'Ajuntament de Tàrrega va decidir donar-los la raó i prohibir als constructors que passin pel camí que uneix el poble i la bassa: el més recte però el més molest. Des de llavors, viuen una certa treva. Però continuen vigilants: les obres encara duren.