Com s'ha de treure l'amiant?

L'Ajuntament i les empreses especialitzades coincideixen que l'extracció de l'asfalt contaminat del carrer Barcelona de Girona serà cara, complicada i lenta per les mesures de seguretat que s'han de prendre per manipular el material tòxic

L'extracció de l'asfalt con­ta­mi­nat amb ami­ant que s'ha detec­tat al car­rer Bar­ce­lona de Girona serà cos­tosa econòmica­ment i com­por­tarà un trac­ta­ment molt lent i com­pli­cat. Així ho pre­ve­uen tant l'Ajun­ta­ment gironí com les empre­ses espe­ci­a­lit­za­des con­sul­ta­des per aquest diari, que avan­cen que s'haurà de fer un pla deta­llat del procés que se seguirà per reti­rar tot el mate­rial que surti dels gai­rebé dos quilòmetres de car­rer afec­tats. I el motiu d'aquesta com­pli­cació són les mesu­res de segu­re­tat que s'han de pren­dre per evi­tar que es des­pren­guin partícules d'ami­ant quan es mani­puli l'asfalt.

Però, qui­nes són aques­tes mesu­res que s'han de pren­dre? Segons expli­quen fonts de la con­sul­tora Fibre­count Ibe­rica SL, que s'encar­rega d'asses­so­rar en pro­jec­tes de reti­rada d'ami­ant, les fei­nes per treure l'asfalt del car­rer Bar­ce­lona obli­ga­ran a bus­car mane­res per evi­tar que es faci pols durant les obres, ja que és lla­vors quan l'ami­ant és perillós per a la salut de les per­so­nes i fins i tot pot pro­vo­car càncer. Per això, aquesta empresa explica que una de les mesu­res de pro­tecció que s'usen habi­tu­al­ment en aquests casos és la ins­tal·lació d'una mena de cúpula que evita que la pols surti a l'exte­rior. En un extrem d'aquesta ins­tal·lació, a més, s'hi posa un sis­tema d'aspi­ració que xucla les partícules con­ta­mi­na­des i treu l'aire puri­fi­cat per l'altre cos­tat, a través d'uns fil­tres espe­ci­als. Aquesta cúpula es pot anar tras­lla­dant al llarg de l'obra i hi poden estar tant els tre­ba­lla­dors com la maquinària que sigui necessària. En tot cas, el procés sem­pre s'acom­pa­nya d'uns moni­tors que mar­quen a l'empresa la qua­li­tat de l'aire.

Dos sis­te­mes dife­rents

Pel que fa al procés exacte d'extracció, les empre­ses reco­ma­nen que es tre­ba­lli sem­pre en humit, mullant la zona afec­tada. A més, en la majo­ria d'aquests casos es posa un mate­rial plàstic sobre l'asfalt o bé un pro­ducte químic –que els experts ano­me­nen líquid encap­su­lant– i que ser­veix per treure el mate­rial com­pac­tat en blocs grans, sense neces­si­tat d'esmi­co­lar-lo.

Una altra de les opci­ons, que ha apun­tat l'Ajun­ta­ment de Girona, és con­trac­tar una maquinària específica, de les quals només hi ha dos uni­tats a Europa, que fon l'asfalt. En tot cas, els tre­ba­lla­dors que par­ti­ci­pin en l'obra ani­ran pro­te­gits amb mas­ca­re­tes i amb una ves­ti­menta que impe­deixi el pas de partícules a la pell.

Una altra de les difi­cul­tats de l'obra és que no totes les empre­ses de la cons­trucció se'n poden fer càrrec. Segons ha expli­cat el Depar­ta­ment de Tre­ball de la Gene­ra­li­tat, hi ha un regis­tre esta­tal d'empre­ses amb risc d'ami­ant, en les quals les cons­truc­to­res que tre­ba­llen amb aquest mate­rial s'han de donar d'alta. A les comar­ques giro­ni­nes, els ser­veis ter­ri­to­ri­als del Depar­ta­ment tenen regis­tra­des un total de 37 empre­ses. També les com­pa­nyies encar­re­ga­des del trans­port –que s'ha de fer amb unes mesu­res de segu­re­tat molt estric­tes– han de tenir un permís esta­tal, així com les ges­to­res dels resi­dus, de les quals només n'hi ha dues a tot el ter­ri­tori català.

L'abo­ca­dor té capa­ci­tat

Un cop extrets, els resi­dus reti­rats del car­rer Bar­ce­lona es por­ta­ran fins a l'únic abo­ca­dor con­tro­lat de resi­dus peri­llo­sos, que està situat a Cas­te­llolí (Anoia). Atlas Gestión Medi­am­bi­en­tal és l'empresa que s'encar­rega de la seva gestió. Segons res­pon­sa­bles de l'empresa, el dipòsit té capa­ci­tat sufi­ci­ent per als resi­dus dels gai­rebé dos quilòmetres de tram de car­rer que s'hau­ran de treure. Segons expli­quen, aquest mate­rial s'emma­gat­zema de manera que quedi com­ple­ta­ment aïllat i se soterra en unes càmeres per tal d'evi­tar-ne les fui­tes. Els res­pon­sa­bles de l'abo­ca­dor expli­quen que tenen molta experiència en terra con­ta­mi­nada, però no tanta en asfalts amb ami­ant.

CiU, en contra del reasfaltatge

MONTSE BARRERA

El grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Girona, és l'únic contrari a l'asfaltatge amb una petita capa el tram del carrer Barcelona afectat per l'amiant. CiU considera que reasfaltar sobre la mateixa capa és «malbaratar» els recursos públics, i manté que és el ministeri qui ha d'assumir els cost de la retirada de la capa amb amiant. Així mateix, el grup parlamentari de CiU al Congrés, demanarà la compareixença del ministre de Foment davant la comissió perquè informi sobre quines carreteres gironines han estat asfaltades amb components d'amiant.

Per la seva banda, el PP, també a l'oposició, manifesta que està d'acord amb l'actuació prevista a l'asfalt, si bé demana que es faci amb celeritat, igualment com l'estudi que ha de predeterminar l'actuació futura. Pel que fa als grups del tripartit, comparteixen la decisió que s'ha adoptat i que el PSC ha exposat. ERC manté que no es podia aturar el projecte de millora perquè la via necessita una reforma, i diu que estarà amatent a l'evolució de la situació. ICV, per la seva part, afirma que s'haurà d'explorar i valorar molt bé la retirada de l'amiant, una actuació que diu que no és urgent i considera que «el millor per a la salut pública és deixar-lo com està».

L'Ajuntament de Girona, preocupat per l'afectació viària

MONTSE BARRERA

L'alcalde en funcions, Joan Pluma, va expressar ahir la seva preocupació per la complicació en diversos aspectes que comportarà la retirada de l'asfalt contaminat d'amiant si al final s'opta per retirar-lo del carrer Barcelona. Pluma va atribuir aquestes dificultats sobretot a les afectacions en el trànsit perquè s'haurà de tallar l'accés a aquesta via durant molt de temps, i també a la retirada del material contaminat com a residu perillós, que, a banda de l'extracció de la via –«que això pot ser més simple», segons la seva opinió–, requereix un transport especial i un tractament també específic un cop destinat al dipòsit de residus controlat. Aquest tractament específic té un cost desorbitat, moltes vegades superior al d'un residu no contaminant. La magnitud del tram afectat, d'1,8 quilòmetres, implica una gran quantitat de tones de material perillós a retirar, un aspecte que complica molt les tasques i requereix uns exhaustius controls i mesures de seguretat importants per oferir garanties per a la salut pública. Aquests treballs, però, estan supeditats al projecte que l'Ajuntament diu que encarregarà per conèixer tots els detalls en profunditat per finalment prendre una decisió en ferm. L'alcalde en funcions va anunciar que el govern demanarà subvencions a l'Estat i a la Generalitat si es fa aquesta actuació. Per la seva banda, el subdelegat del govern, Francesc Francisco-Busquets, en declaracions a l'ACN, va afirmar ahir que els ajuntaments que tenen amiant al seus carrers rebran el suport tècnic i econòmic de l'Estat. En aquest sentit, Francisco-Busquets va afirmar que «tothom estarà a l'altura de les circumstàncies».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.