Tarragona podria renunciar al pàrquing Jaume I
Obren un període de reflexió per tal d'analitzar una sortida després que hagi estat impossible reconvertir-lo en convencional
S'ha multiplicat per deu la inversió inicial i mai no s'ha pogut obrir
L'Ajuntament de Tarragona comença a cansar-se que el pàrquing Jaume I sigui el forat, tant literal com metafòric, de la ciutat de Tarragona. El que havia de ser un gran pàrquing intel·ligent dins del nucli antic de Tarragona s'ha acabat convertint en un maldecap per a polítics i tècnics que ha multiplicat per deu el que havia de ser el seu cost inicial, ha generat investigacions judicials, i, onze anys després que s'iniciessin les obres, encara no hi ha pogut aparcar ni un sol vehicle.
“Hem obert un període de reflexió per veure què decidim fer amb el Jaume I”, va reconèixer recentment l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. El projecte és una de les herències de la gestió de l'alcalde anterior, Joan Miquel Nadal (CiU), i des del seu primer mandat, Ballesteros ha intentat reconvertir-lo en un aparcament de tipus convencional després que una auditoria determinés que la fórmula de pàrquing intel·ligent (amb un sistema que recollia els cotxes a l'entrada i els aparcava tot sol) no podria funcionar mai.
Per aconseguir aquest objectiu, el consistori ha convocat dos concursos diferents, i tots dos han acabat fracassant. El primer, de tipus obert perquè una empresa n'assumís la reconversió i la gestió, va quedar desert. En un segon intent, es va intentar realitzar un procediment de tipus negociat, en què es convida diverses companyies del sector a presentar una oferta, però cap de les consultades va voler assumir la tasca.
“El gran inconvenient ha estat l'índex de rotació dels vehicles. Les empreses del sector demanen un índex molt més elevat de rotació diària del que oferíem. I això és un tema en què no cediré, no podem incrementar encara més el trànsit dins de la muralla”, explica Ballesteros. El projecte del pàrquing Jaume I, de fet, entra en contradicció amb les polítiques de limitació de la circulació de vehicles dins del nucli antic (la Part Alta).
Altres usos
Amb el projecte de reconversió en aparcament convencional en via morta, és clar que l'opció del pàrquing està esgotada i que, per tant, és hora de replantejar-se usos alternatius per a l'obra, una mastodòntica inversió que va passar dels 3 milions previstos inicialment a costar-ne, de moment, gairebé trenta sense que ni tan sols hagi pogut obrir les portes.
“Volem parlar amb els grups, amb els veïns i amb tots els afectats per tal d'estudiar sortides. El que és clar és que la ciutadania no pot entendre que continuem mantenint tancat aquest nyap infecte que és el pàrquing Jaume I”, reconeix l'alcalde. La configuració de l'espai, sense ventilació ni entrades suficients de llum, pot fer, però, encara més complex l'intent de trobar-hi un altre ús alternatiu. “Tenim totes les opcions obertes i precisament per això volem dialogar amb tothom”, afegeix Ballesteros.
Entre aquestes possibilitats, de fet, l'alcalde no descarta fins i tot que l'obra s'acabi desmuntant per tal de crear un espai públic d'un altre tipus, una de les opcions que es posaran sobre la taula.
LA FRASE
Polèmica també per la destrucció de restes
Les obres del pàrquing, a la plaça de l'Escorxador, també van generar un conflicte, primer judicial i després administratiu, per la destrucció d'obres d'època romana a causa dels treballs.
El jutjat investiga el desorbitat sobrecost de l'obra fallida
El fet que el pressupost del pàrquing Jaume I es multipliqués per deu ha generat la demanda penal presentada per la plataforma Veu Ciutadana, i per la qual té obertes diligències prèvies el jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona. L'Ajuntament també va lliurar la documentació del cas a la fiscalia. Recentment, van declarar com a testimonis diversos excàrrecs tècnics que van reconèixer l'existència de factures duplicades irregulars en les obres.
El Laboratori Visual ja va fer propostes d'ús alternatiu
Des d'una perspectiva irònica a la vegada que artística, el col·lectiu cultural Laboratori Visual va posar en marxa fa dos anys una campanya per recollir propostes alternatives d'ús del pàrquing Jaume I. El procés, que va incloure fins i tot una “inauguració” amb Dames i Vells de l'espai, va recollir idees com ara una granja de xampinyons, un museu de la bombolla immobiliària, la restitució al seu estat original, un cinema i habitatges d'emergència social.