Societat

Homenatge

Record a les víctimes i combatents de la Guerra Civil

Els “biberons” de la 705

Cada 25 de juliol, a la cota 705 del Pinell de Brai s’homenatja la “lleva del biberó”

A les Terres de l’Ebre, la Generalitat començarà a obrir fosses el primer trimestre de l’any que ve

Cada cop hi ha menystestimonis directes de la Guerra Civil i de la batalla de l’Ebre

Francisco Nogués va néixer l’any 1920. Amb només 17 anys, el 1938 va creuar l’Ebre entre Flix i Mequinensa en una de les grans batalles finals de la Guerra Civil espanyola. Ahir, efemèride de l’inici de la batalla de l’Ebre, a la cota 705 del Pinell de Brai es va fer l’acte d’homenatge dels soldats de la “lleva del biberó”.

El Francisco, que tot just ha complert 97 anys, va començar lluitant amb els republicans i va acabar el conflicte al bàndol dels franquistes: “Ens van portar aquí per matar-nos, els republicans ja veien que no es podia fer res, jo ja la veia perduda, i es va perdre.” Ahir, una vuitantena de persones, entre homenatjats, familiars, curiosos i polítics, van recordar aquells que fa 79 anys van lluitar a la Guerra Civil.

Ahir, al Francisco, el van acompanyar la filla i el net, rememorant un episodi que durant anys ha estat tabú a la família. Emocionada, la filla, Maria Elena Nogués, ho recorda: “Ha estat molts anys que no podia parlar de la guerra, molts.” “Té a casa totes les cartes que va enviar als seus pares i, quan les llegia, es posava a plorar”, explica la filla. “Ara fa deu anys que ja no s’emociona tant, però va ser dur.”

Pel seu net, Sergi Miralles, el d’ahir i el de tots aquests anys ha estat un episodi d’aprenentatge constant: “El fet de tenir un avi que va participar en la guerra t’ajuda bastant més a entendre què és.” També li ha donat més perspectiva: “Ell és més del bàndol dels nacionals i, tot i que jo potser no comparteixo la seva opinió, això ajuda a entendre més com pensen els altres.”

La melodia de Venim del nord, venim del sud és un cant a la llibertat que va sonar als espais de la batalla de l’Ebre, just quan es compleixen els 79 anys del seu inici. La música de Lluís Llach, versionada per un trio de corda, va acompanyar l’arribada dels antics soldats de la “lleva del biberó”. Cada cop, però, en són menys. Menys testimonis directes d’un conflicte del qual ahir no es van fer distincions. El cant dels ocells va acompanyar una ofrena de flors que, al marge d’idees i bàndols, va recordar tots aquells que fa 79 anys van lluitar a la guerra. En total, uns 27.000 joves d’entre 17 i 18 anys van ser mobilitzats el 12 d’abril del 1938 per la Segona República Espanyola a Catalunya i tres mesos després van participar en la batalla de l’Ebre.

Precisament, ahir també es va presentar el llibre 3669 biberons: història de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó, d’Andreu Caralt.

Fosses

La directora general de Relacions Institucionals i vicepresidenta del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, Carme Garcia, va participar ahir en l’ofrena floral al monument Cub de la pau. Va anunciar que l’any que ve s’obriran les primeres fosses: “Durant el primer trimestre, és una assignatura pendent que tenim.” Segons va detallar ahir Garcia, l’estudi de geolocalització fet a principi d’any ha detectat 113 fosses: “Probablement, si féssim un altre estudi, en trobaríem més.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia