Societat

Homenatge

Record a les víctimes i combatents de la Guerra Civil

Els “biberons” de la 705

Cada 25 de juliol, a la cota 705 del Pinell de Brai s’homenatja la “lleva del biberó”

A les Terres de l’Ebre, la Generalitat començarà a obrir fosses el primer trimestre de l’any que ve

Cada cop hi ha menystestimonis directes de la Guerra Civil i de la batalla de l’Ebre

Fran­cisco Nogués va néixer l’any 1920. Amb només 17 anys, el 1938 va cre­uar l’Ebre entre Flix i Mequi­nensa en una de les grans bata­lles finals de la Guerra Civil espa­nyola. Ahir, efemèride de l’inici de la bata­lla de l’Ebre, a la cota 705 del Pinell de Brai es va fer l’acte d’home­natge dels sol­dats de la “lleva del biberó”.

El Fran­cisco, que tot just ha com­plert 97 anys, va començar llui­tant amb els repu­bli­cans i va aca­bar el con­flicte al bàndol dels fran­quis­tes: “Ens van por­tar aquí per matar-nos, els repu­bli­cans ja veien que no es podia fer res, jo ja la veia per­duda, i es va per­dre.” Ahir, una vui­tan­tena de per­so­nes, entre home­nat­jats, fami­li­ars, curi­o­sos i polítics, van recor­dar aquells que fa 79 anys van llui­tar a la Guerra Civil.

Ahir, al Fran­cisco, el van acom­pa­nyar la filla i el net, reme­mo­rant un epi­sodi que durant anys ha estat tabú a la família. Emo­ci­o­nada, la filla, Maria Elena Nogués, ho recorda: “Ha estat molts anys que no podia par­lar de la guerra, molts.” “Té a casa totes les car­tes que va enviar als seus pares i, quan les lle­gia, es posava a plo­rar”, explica la filla. “Ara fa deu anys que ja no s’emo­ci­ona tant, però va ser dur.”

Pel seu net, Sergi Mira­lles, el d’ahir i el de tots aquests anys ha estat un epi­sodi d’apre­nen­tatge cons­tant: “El fet de tenir un avi que va par­ti­ci­par en la guerra t’ajuda bas­tant més a enten­dre què és.” També li ha donat més pers­pec­tiva: “Ell és més del bàndol dels naci­o­nals i, tot i que jo pot­ser no com­par­teixo la seva opinió, això ajuda a enten­dre més com pen­sen els altres.”

La melo­dia de Venim del nord, venim del sud és un cant a la lli­ber­tat que va sonar als espais de la bata­lla de l’Ebre, just quan es com­plei­xen els 79 anys del seu inici. La música de Lluís Llach, ver­si­o­nada per un trio de corda, va acom­pa­nyar l’arri­bada dels antics sol­dats de la “lleva del biberó”. Cada cop, però, en són menys. Menys tes­ti­mo­nis direc­tes d’un con­flicte del qual ahir no es van fer dis­tin­ci­ons. El cant dels ocells va acom­pa­nyar una ofrena de flors que, al marge d’idees i bàndols, va recor­dar tots aquells que fa 79 anys van llui­tar a la guerra. En total, uns 27.000 joves d’entre 17 i 18 anys van ser mobi­lit­zats el 12 d’abril del 1938 per la Segona República Espa­nyola a Cata­lu­nya i tres mesos després van par­ti­ci­par en la bata­lla de l’Ebre.

Pre­ci­sa­ment, ahir també es va pre­sen­tar el lli­bre 3669 bibe­rons: història de l’Agru­pació de Super­vi­vents de la Lleva del Biberó, d’Andreu Caralt.

Fos­ses

La direc­tora gene­ral de Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i vice­pre­si­denta del Con­sorci Memo­rial dels Espais de la Bata­lla de l’Ebre, Carme Gar­cia, va par­ti­ci­par ahir en l’ofrena flo­ral al monu­ment Cub de la pau. Va anun­ciar que l’any que ve s’obri­ran les pri­me­res fos­ses: “Durant el pri­mer tri­mes­tre, és una assig­na­tura pen­dent que tenim.” Segons va deta­llar ahir Gar­cia, l’estudi de geo­lo­ca­lit­zació fet a prin­cipi d’any ha detec­tat 113 fos­ses: “Pro­ba­ble­ment, si féssim un altre estudi, en tro­baríem més.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.