Societat

Territori

Moments estel·lars de la Costa Brava

Clotilde i el marquès

persistència · A Lloret expliquen que el dia que es va morir Clotilde Rocamora i Rosés, que era l’esposa de Raúl Roviralta i Astoul, el dolor va ser tan gran que el vidu va fer passejar el cos insepult de la jove ornat amb flors per tots els racons dels jardins italianitzants i romàntics que estava construint sobre la platja de la Boadella. L’indret conegut com la Proa fou rebatejat com Santa Clotilde i és un dels paratges més encisadors de la castigada costa selvatana.

“Es van fer d’or ambla Glefina, un tònic reconstituent d’oli de fetge de bacallà”
“El 27 de maig de 1927la Clotilde Rocamora i Rosés va morir, als trenta-dos anys”
“L’Estat del Vaticà el va recompensar amb el títol de marquès de Roviralta”

El visi­tant de Villa d’Este (Tívoli) es troba amb un dis­curs de poder, però sobre­tot de riquesa. Els Este, ducs de Fer­rara i Mòdena, impor­tants mece­nes del Renai­xe­ment, van tenir un con­tra­temps quan el gover­na­dor de la ciu­tat, el car­de­nal Hipòlit II no va ser esco­llit com a pontífex de la cris­ti­an­dat i, per superar el trauma, va cons­truir una vil·la que volia com­pe­tir amb les corts de Fer­rara, Roma o França i inten­tava emu­lar la mag­ni­ficència de la Vila Adri­ana. La història recull que Hipòlit II d’Este va ser un dels grans saque­ja­dors del con­junt d’amfi­te­a­tres, man­si­ons i ter­mes cons­truïdes pel suc­ces­sor de Trajà. Se’n va empor­tar mar­bres, estàtues, que, el 1550, després de ser nome­nat gover­na­dor de Fer­rara, va uti­lit­zar per recons­truir un palau ruïnós, ja que segons va dir havia somiat que la recu­pe­ració de l’esplen­dor fami­liar es basava a trans­for­mar aquell edi­fici deca­dent en un far cul­tu­ral. El va aju­dar el pai­sat­gista Pirro Ligo­rio, que es va ins­pi­rar en els jar­dins pen­jants de Babilònia i va crear un oasi de par­ter­res, fonts monu­men­tals com la Dell’Ovato i escul­tu­res.

No volem fer un trac­tat sobre Renai­xe­ment, però sí remar­car que el pro­ta­go­nista de la nos­tra història, Raül de Rovi­ralta i Astoul, marquès de Rovi­ralta de Santa Clo­tilde, igual que Hipòlit II, va voler expli­car al món que ell era un home de fe i diner. Pot­ser mai havia obli­dat que, essent un nen, el seu pare, Teo­dor Rovi­ralta i Figue­ras, es va esca­par de la casa paterna de Molins de Rei, va anar a peu a Bar­ce­lona i, d’estran­quis, es va embar­car per fer les Amèriques. L’enyo­ra­ment va fer tor­nar l’emi­grant a Cata­lu­nya con­ver­tit en un ric per­so­natge que no s’ho va pen­sar dos cops quan Sal­va­dor Andreu i Grau, més cone­gut com el Dr. Andreu, li va pro­po­sar urba­nit­zar els ter­renys de Coll­se­rola que puja­ven al Tibi­dabo. Va posar cinc mil duros en la soci­e­tat i d’allò no tan sols va néixer un parc d’atrac­ci­ons que encara per­dura, sinó que va com­prar una masia, un antic con­vent que amb l’ajuda de Joan Rubió Bell­ver va trans­for­mar, la casa cone­guda com el Fra­res Blanc, en un mani­fest de futur.

A l’Argen­tina Teo­dor es va casar amb Sofia Astoul, amb qui va tenir qua­tre fills –Raúl, Emili, Susanna i Sofia–, als quals va incul­car un espe­rit empre­ne­dor que va por­tar el pri­mogènit, nas­cut cir­cums­tan­ci­al­ment a París (1892), a con­ver­tir-se en un dels empre­sa­ris de referència de Cata­lu­nya, que va asso­lir l’èxit en sec­tors indus­tri­als com ara l’auto­mo­bilístic –la família, amb els Andreu i els Sag­nier, van donar suport a Josep Maria Armangué, un dels impul­sors dels down-cars, i va aju­dar a cons­ti­tuir la Fábrica Naci­o­nal de Auto­ci­clos David– i sobre­tot el far­macèutic.

El 1923, Raúl Rovi­ralta, que havia estu­diat medi­cina a la UB, es va asso­ciar amb Fer­ran Rubió i Tudurí per fun­dar Labo­ra­to­ris Andrómaco –el nom d’un dels met­ges de Neró–. Es van fer d’or. La Gle­fina, un tònic recons­ti­tu­ent a base d’oli de fetge de bacallà endol­cit amb sucre cre­mat, indi­cat con­tra el raqui­tisme i la mal­nu­trició, va tenir un èxit imme­diat, escla­tant, que va gene­rar un procés de crei­xe­ment impa­ra­ble d’una com­pa­nyia que el1926 ja tenia sucur­sals a Bar­ce­lona, Madrid i l’Argen­tina i obria nous mer­cats a Cuba, Lis­boa, Mèxic i Mon­te­vi­deo. Tot i que el 1939 els dos socis es van sepa­rar, van impul­sar grans obres a la Costa Brava i a Menorca. Raúl Rovi­ralta va aca­bar de con­so­li­dar un pro­jecte ini­ciat el 1917, després d’una pri­mera visita a Llo­ret, quan l’octu­bre del 1918, amb la intenció de fer-hi uns jar­dins i una residència ins­pi­rats en Villa d’Este, va com­prar set vinyes a la zona de la Boa­de­lla. Al mateix temps, Fer­ran Rubió i Tudurí va adqui­rir una finca de 208 hectàrees al nord de Menorca, Mon­go­fre Nou.

Tor­nant a la Costa Brava, Rovi­ralta va encar­re­gar el dis­seny dels jar­dins a Nico­lau Rubió Tudurí, germà del seu soci Fer­ran. El 1921 es van fer les pri­me­res plan­ta­ci­ons, abans s’havien mogut ter­res, for­mat esca­les i apla­nat ter­ras­ses. El 1926 va que­dar enlles­tit el pro­jecte de Rubió i va néixer una altra manera d’enten­dre l’espai i la natura. Després de la marxa de l’arqui­tecte pai­sat­gista, que no va tor­nar mai més, l’estreta col·labo­ració entre el pro­pi­e­tari i el matri­moni for­mat pel pin­tor Domènech Car­les i Ros­sic i l’escul­tora Maria Lli­mona, filla del pro­mi­nent escul­tor, espe­ci­al­ment pel que fa a la deco­ració escultòrica, les plan­ta­ci­ons i el mobi­li­ari dels jar­dins, va donar a la finca el caràcter defi­ni­tiu. Casat amb Clo­tilde Roca­mora i Rosés, filla de dues grans nis­sa­gues de la capi­tal cata­lana –els Roca­mora, enri­quits amb la fabri­cació i l’expor­tació de sabons, i els Rosés, indus­tri­als tèxtils amb forta impli­cació a Cor­nellà de Llo­bre­gat–, Raúl Rovi­ralta va tenir qua­tre fills: Clo­tilde, Teo­dor, Ale­xan­dre i Raúl. En aquell moment la vida li anava de cara. El ter­reny s’havia repo­blat amb xiprers, pins i euca­lip­tus, quan el va col­pe­jar la tragèdia. El 27 de maig del 1927, a la una de la mati­nada, Clo­tilde Roca­mora va morir, als trenta-dos anys. Les cròniques expli­quen la des­es­pe­ració d’un home que per per­pe­tuar la memòria de l’esposa va can­viar el nom del paratge, va pas­sar d’ano­me­nar-se La Proa a Santa Clo­tilde, i un any més tard va tro­bar con­sol casant-se amb Odila Arens, nas­cuda a São Paulo i filla de Fer­nando Arens i Lavínia de Oli­veira Cal­das. El 31 de juliol del 1999, la que ales­ho­res era mar­quesa vídua de Rovi­ralta Santa Clo­tilde va decla­rar que el 1928, quan a l’estiu ana­ven a la finca, dor­mien al ras i també que després de tor­nar d’un viatge de tres mesos van encar­re­gar a Domènec Car­les la deco­ració del jardí i la cons­trucció d’una casa.

La cro­no­lo­gia marca que el juny del 1926 es va aixe­car l’arc de l’entrada, el 1927 es va con­ti­nuar amb la plan­tació del jardí i un any més tard es va començar la mansió prin­ci­pal, seguint un plànol de Rubió però modi­fi­cat i adap­tat al pai­satge per Domènech Car­les. En un arti­cle publi­cat el 2001 al But­lletí de la Reial Acadèmia Cata­lana de Belles Arts de Sant Jordi, Joan Bas­se­goda pun­tu­a­litza que el 1922, per deco­rar el jardí, Rovi­ralta va com­prar la pri­mera estàtua, un nen amb un corn marí. El 1926 va adqui­rir a Itàlia els caps de Minerva i Hèrcu­les i, el 1928, qua­tre bus­tos i un nen amb un tritó; el 1929, les estàtues de la Prudència i la Justícia, com­pra­des a París, i sis mesos després, deu bus­tos romans. El 1934 es va aca­bar la casa gran.

Començava un nou temps. Raúl Rovi­ralta va deci­dir tre­ba­llar per una soci­e­tat més justa i així, el 1932, a Bar­ce­lona, va crear l’escola d’assistència social per la dona, i a Llo­ret va impul­sar múlti­ples ini­ci­a­ti­ves, com ara ins­tau­rar dona­ci­ons per repar­tir entre les vídues amb fills o els pes­ca­dors més grans i amb menys recur­sos; va pro­moure les can­ti­nes esco­lars, les revi­si­ons mèdiques a les esco­les, i cada diada de Reis, una tra­dició que es va man­te­nir fins poc abans de la seva mort (1979), repar­tia jogui­nes entre els vai­lets més des­fa­vo­rits.

Com va publi­car la revista Aires Llo­re­tencs el 15 de gener del 1934: “La menu­da­lla, acom­pa­nyada dels seus res­pec­tius mes­tres... fou tras­lla­dada a la finca del Dr. Raül Rovi­ralta.... I no us cre­gueu que fos­sin gens pobres els reis del Dr. Rovi­ralta, no, car varen tocar no res menys que tres jogui­nes a cada infant.” Va afa­vo­rir l’obre­ria de Santa Cris­tina, “la Talia Llo­re­tenca”, va impul­sar la festa del lli­bre i es va gua­nyar fama de filan­trop, una con­dició que el 1935, en ple Bienni Negre, li va val­dre ser nome­nat con­se­ller d’Assistència de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. L’any 1937, alhora que el govern de Com­panys pro­te­gia Santa Clo­tilde, des de l’altre cos­tat, el fran­quista, Rovi­ralta va publi­car l’assaig Los pro­ble­mas de asis­ten­cia social en la Nueva España, tot un mani­fest imbuït pel naci­o­nal­ca­to­li­cisme en què pre­co­nit­zava incre­men­tar la labor benèfica i la cari­tat orga­nit­zada. Era el camí cap a la sal­vació i així, reco­nei­xent els mèrits, el 1952, el Vaticà li va ator­gar el títol de marquès de Rovi­ralta de Santa Clo­tilde.

Car­les Sánchez Runde, que del 1958 al 1979 va ser el seu secre­tari par­ti­cu­lar, va pun­tu­a­lit­zar que el marquès va cons­truir el jardí sense plànols ni pre­dis­po­si­ci­ons prèvies. I en una entre­vista publi­cada el 1964 a la revista Tra­mun­tana, Rovi­ralta asse­gu­rava que anti­qua­ris de Lon­dres, Nova York o París esta­ven interes­sats a com­prar la seva col·lecció de vai­xells en mini­a­tura, recor­dava que les tro­pes de la República havien ocu­pat la casa i aca­bava dient que Santa Clo­tilde no podia morir mai. El seu escut heràldic porta la divisa “Robur in fide”(“La for­ta­lesa està en la fe”). La fe que va fer que en Raúl Rovi­ralta complís el seu somni i que Clo­tilde Roca­mora fos la musa ins­pi­ra­dora dels jar­dins de Llo­ret.

Llo­ret Raúl Rovi­ralta, marquès de Santa Clo­tilde

3

5

2

4

1

Oberts a tothom

L’interior de la casa reunia col·leccions, de pintures, tapissos, exemplars raríssims, de vaixells en miniatura. Artistes com ara Josep Maria Sert, Xavier Nogués, Domènec Carles i Maria Llimona van treballar per decorar parets i jardins i per allà hi van passar importants figures de la vida social i política: l’exrei Humbert de Savoia, Lluís Companys, Manuel Azaña, Juan Negrín, Francisco Franco o Aristòtil Onassis. Durant un temps, Santa Clotilde va ser un àmbit tancat en què es reunien les classes benestants convocades pels amfitrions, la qual cosa va provocar que a part de la diada de Reis, en què es convidava els vailets de la població, la resta de l’any aquell espai de més de 25.000 metres quadrats es veiés com un indret allunyat de la resta dels mortals. Tot i els bons oficis de Raúl de Roviralta, que com va escriure Esteva Fàbregas “Va ser un insigne veí i afavoridor de Lloret, i va marcar tota una època de la nostra vila”, Santa Clotilde no es va obrir definitivament al públic fins que després d’una complicada negociació entre els descendents del marquès i l’Ajuntament, el 1997, es va aprofitar una modificació del pla general de Lloret perquè els jardins passessin a titularitat pública. Sense pressa, però sí amb molta constància, les autoritats responsables els van obrir a tothom. Avui la casa gran es manté en mans de la família Roviralta i és un espai de luxe que lloguen per fer-hi reunions, casaments i celebracions. Els jardins d’inspiració renaixentista, suaus i austers, són un exercici de romanticisme del qual no es va poder sostreure Josep Pla quan va escriure a la ‘Guia de la Costa Brava’: “La gran escalinata, flanquejada de superbs xiprers, encarada sobre la punta de Santa Cristina, produeix una impressió inesborrable i és un dels moments més bells de la costa [...]. Santa Clotilde és la millor casa del litoral entre Barcelona i França”. Avui que la Boadella és una platja ocupada per nudistes i ‘tèxtils’, els jardins expliquen la glòria d’un temps oblidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.