Societat

Pagesia

Arrenca a Alella la verema més primerenca

La sequera i les altes temperatures, elements clau perquè alguns cellers de la DO ja hagin iniciat la recollida del raïm

Els viticultors esperen una bona anyada, però alguns reiteren la problemàtica dels senglars

Alguns cellers de la DO Alella, la més petita de Catalunya, ja han començat la verema. Tot i que tradicionalment aquesta tasca s’encetava ben entrat el mes d’agost, enguany alguns productors han hagut de començar a recollir el raïm més aviat que mai.

La sequera i les altes temperatures registrades durant aquest 2017 han estat factors clau per començar a aplegar ja certes varietats. En termes generals, s’espera una bona anyada, tot i que alguns viticultors reiteren que la irrupció dels senglars s’ha convertit en els darrers anys en un dels seus principals maldecaps. Un dels cellers que dilluns ja va iniciar la verema és Alta Alella Mirgin. El seu propietari, Josep Maria Pujol-Busquets, va comentar que enguany el clima ha afavorit que “s’hagi hagut de començar a veremar més aviat que mai”, començant per les varietats per fer cava per després recollir el raïm i convertir-lo en vi. “Les altes temperatures i la sequera ofereixen un raïm molt sa, però també menys quantitat”, va afirmar Pujol-Busquets, que enguany preveu obtenir una producció “entre un 10 o un 15% inferior”. Tot i aquestes previsions, el propietari del celler va advertir que en les properes setmanes s’haurà d’estar molt alerta a les possibles pluges alhora de recollir més o menys ràpid. “El que més ens preocupa en aquest sentit és que hi pugui haver un atac dels fongs”, va subratllar Pujol-Busquets. El propietari d’Alta Alella Mirgin, que disposa d’unes 30 hectàrees, va avançar que enguany les varietats estrella seran la pansa blanca i el Mataró.

Un inici posterior

Per la seva banda, el director tècnic d’Alella Vinícola, Xavier García, també va pronosticar en general una bona anyada. En el seu cas però, García va anunciar que el seu celler té previst començar la verema “d’aquí a unes dues setmanes”. El motiu no és altre que la tipologia de vins amb els quals treballa, els anomenats “vins tranquils”. “De moment, la planta ha aguantat molt bé aquestes onades de calor i la sequera però s’haurà d’estar molt alerta amb el temps que faci aquests dies vinents”, va assegurar el director tècnic, que va reiterar que “la principal amenaça que hi ha són els senglars, que ja han entrat en alguna vinya”.

Pel que fa a la producció, García va apuntar que seria molt similar a la de l’any passat, “tot i que podria pujar entre un 5 i un 10%”, cosa que es podria traduir en unes 100.000 ampolles. Pel que fa a les varietats estrella, el responsable d’Alella Vinícola va subratllar que “encara és aviat per dir-ho”, però va apuntar la pansa blanca i les garnatxes blanca i negra com les millor situades. Aquest celler té unes 50 hectàrees situades, en bona part, entre Alella i el Masnou. García també va assenyalar que en els darrers anys han anat incorporant raïm de vinyes velles, la qual cosa els permet poder augmentar la producció.

Tant Alta Alella Mirgin com Alella Vinícola són dos cellers que basen tota la seva producció en l’agricultura 100% ecològica, condició que cada vegada està prenent més volada en aquesta DO.

Un paratge distingit

D’altra banda, el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient va reconèixer una de les parcel·les d’Alta Alella Mirgin com un dels 12 primers paratges qualificats de cava”. Aquest és un reconeixement de qualitat i singularitat al qual només poden accedir els cellers que trenen un paratge que ha estat determinat com a excepcional gràcies a les seves condicions climàtiques i geològiques. La parcel·la en qüestió és la de Vallcirera, que  gaudeix de condicions especials, entre les quals destaquen el sòl de sauló i el clima mediterrani, moderat per la serralada de Marina i suavitzat per la proximitat al mar. Es tracta d’un paratge singular en què es cultiven les varietats de pansa blanca i chardonnay.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.