empresa
Plantes d’interior elegants que sobreviuen als oblits
Una empresa tarragonina guanya premis de disseny internacionals amb un sistema de jardí vertical amb reg automàtic
El muntatge de les peces es fa a la Fundació Santa Teresa del Vendrell
Com aconseguir que plantes d’interior, que sovint necessiten pautes de reg molt organitzades, sobrevisquin als oblits? Una empresa tarragonina està aconseguint ressò internacional a causa de la simplicitat del seu projecte: un sistema de testos que es connecten entre si a través d’un sistema de reg, que permet que els usuaris no s’hagin de preocupar d’aportar aigua a les plantes, ja que la mateixa estructura que les sosté s’ocupa de proporcionar-los els nutrients necessaris per mantenir-les amb vida. “Podríem dir que el que fem són jardins verticals domèstics”, sosté Xavier Rius, un emprenedor de poc més de 33 anys que és el màxim responsable d’aquesta iniciativa, que va néixer l’any 2012 en l’entorn de l’espai Innovation Hub de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
“En un principi, l’enfocament del negoci era molt més tecnològic i se centrava en la fabricació de sensors per aportar aliment a les plantes”, explica Rius, que avança: “Posteriorment, vam veure que necessitàvem un enfocament més centrat en l’usuari final.” Així va néixer el posicionament actual de Citysens, una empresa instal·lada al centre de Tarragona que produeix els conjunts de testos que s’alimenten per si mateixos. El disseny del producte és molt acurat i ja ha merescut el reconeixement de premis de prestigi dins del sector, com per exemple l’IF Design Award 2017. El preu de cada conjunt de torretes oscil·la entre 100 i 150 euros, i l’any passat l’empresa va aconseguir una facturació de prop de 70.000 euros. “Creiem que el producte ha de ser atractiu i versàtil”, apunta Rius, que destaca que els principals clients són “restaurants, oficines i també usuaris a escala local”.
LA XIFRA
Testos i plantes contra l’exclusió social
A.LlorensUn dels aspectes més destacables de Citysens és el seu compromís amb el territori. Així, el muntatge de les peces que formen cadascun dels sistemes –elaborades a Alacant– va a càrrec dels usuaris de la Fundació Santa Teresa del Vendrell, una entitat que vetlla pel present i el futur de persones amb discapacitat i trastorns mentals, persones grans i les seves famílies. “Estem molt contents de poder col·laborar en la seva iniciativa, ja que això també dona sentit a la nostra empresa” sosté Rius.