Societat

Societat

Unes 200 persones participen a la 3a trobada transfronterera al port de Tavascan

Una iniciativa d’agermanament entre veïns del Pallars Sobirà i del poble francès d’Ustou, que han compartit productes típics locals i han ballat al ritme de l’acordió típic del Pirineu

Unes 200 persones han participat aquest dissabte a la 3a trobada transfronterera al port de Tavascan, al Pallars Sobirà. Ha estat l’edició més multitudinària i es consolida així una iniciativa lúdica i festiva que promou l’agermanament entre els veïns de Tavascan i els del poble francès d’Ustou. S’ha fet en plena muntanya, a 2.200 metres d’altitud, on limiten els territoris català i francès.

Els participants han intercanviat i degustat productes locals típics de cada població i també hi ha hagut l’actuació d’un acordionista. També s’ha fet un minut de silenci en record a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Reus. La trobada va néixer el 2015 com a iniciativa dels joves de les dues poblacions i poc a poc es va convertint en una tradició gràcies a l’empenta i la implicació dels veïns, segons l’alcalde de Lladorre (municipi on s’ubica Tavascan), Salvador Tomàs.

Segons l’alcalde, de les 200 persones que s’han trobat dalt del port una cinquantena eren francesos i la resta veïns de Tavascan i de la resta de la comarca del Pallars Sobirà. Tot i els temors inicials, al temps ha acompanyat i finalment s’han afegit a la trobada més participants dels previstos inicialment.

La trobada transfronterera al Port de Tavascan té com a precedent la clàssica pujada al port de Salau des d’Esterri d’Àneu, que des de fa tres dècades reivindica l’agermanament entre catalans i occitans. La d’aquest dissabte ha tingut un caràcter més aviat lúdic i neix amb voluntat de consolidar-se.

Des de sempre els ramaders de Tavascan i Ustou s’han trobat a la muntanya per triar el bestiar seguint camins que ara són molt més freqüentats pels excursionistes. Aquest dissabte des del Pallars i des de l’Arièja els participants a la trobada han pujat productes típics de la gastronomia local per fer un intercanvi acompanyats de la música d’acordió típica del Pirineu. No hi han faltat vi, formatges, embotits i patés.

Tavascan fa anys que manté contactes comuns amb la població fronterera francesa d’Ustou, situada a la regió del Migdia-Pirineus, al departament de l’Arieja. Ustou té una població de més de 300 habitants repartits entre diversos nuclis disseminats.

La trobada ha estat organitzada pels veïns de Tavascan i Ustou, amb la col·laboració dels seus respectius ajuntaments i del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia