Cop islamista a Barcelona
Ripoll, entre la indignació, la tristesa i la por
Els veïns de Ripoll, encara commocionats pels atemptats, intenten recuperar la normalitat enmig d’escorcolls policials i la presència de nombrosos periodistes procedents d’arreu del món
La comunitat islàmica es mostra colpida però solidària i oberta a parlar
Ahir era dia de mercat a Ripoll i la gent es passejava pel carrer, aparentment, com molts altres dissabtes. Però totes les converses giraven al voltant d’un únic tema: la vinculació dels actes terroristes de Barcelona i Cambrils amb almenys deu veïns del Ripollès, la major part dels quals força coneguts i integrats socialment a Ripoll. La indignació, la tristesa i la intranquil·litat són els sentiments dominants entre els veïns. I és que ahir a la matinada va haver-hi un nou escorcoll en el pis, al carrer Sant Pere, molt cèntric, on havia viscut l’imam Abdelbaki Es Satty, relacionat també amb els atemptats. I la presència de periodistes d’arreu del món fent entrevistes i gravant imatges per diferents indrets tampoc no ajuda els vilatans a superar el trasbals i a recuperar una certa normalitat. Ripoll s’ha convertit els darrers mesos en una localitat famosa però no pas per fets agradosos. I això desagrada tothom, inclosos la mateixa comunitat islàmica. La treballadora d’una llibreria parla directament d’“estiu negre” per a Ripoll i esmenta, a més de la descoberta que entre els veïns hi ha un grup de sospitosos dels atemptats terroristes, l’ofegament d’una nena de quatre anys en una piscina el passat mes de maig. “Ripoll té molt mala sort”, afirma. Els veïns fan declaracions, però demanen de mantenir l’anonimat. Les opinions són molt diverses. “Això que ha passat ens afecta molt perquè que el poble de Ripoll es vegi embolicat en una cosa així, doncs malament”, exposa una dona gran, que recorda les persones que han mort en els atemptats, els que han resultat ferits i, com a conseqüència, “tantes famílies que han quedat desfetes”. Una amiga seva, amb qui comparteix conversa, afegeix: “Nosaltres som un poble tranquil, vivim molt bé aquí. M’ha sabut molt greu veure que tots aquests sospitosos resideixen aquí. És horrorós!” Un home gran, veí també de Ripoll, reconeix que viu aquests episodis violents amb por. “Vas a un lloc tranquil i te la jugues. Si no posen lleis dures no es podrà anar enlloc. I afegeix: “Mira que anar a Barcelona a matar tanta gent innocent! Aquesta fama per a Ripoll no és gens maca.” Una altra veïna del poble explica que coneix la família dels Oukabir i diu que veu en Moussa com una criatura. “Els han d’haver rentat molt el cervell perquè facin una cosa així. Em sap greu i no quedes gaire tranquil perquè potser sortiran més sospitosos.”
La mesquita del carrer del Progrés, una de les dues que hi ha poble, va obrir ahir al migdia les portes. I representants de la comunitat islàmica Annour van improvisar rodes de premsa per torns per atendre les desenes de periodistes que s’hi van apropar. “Ha estat un cop molt dur per a tothom”, va exposar ahir el vocal de la comunitat, Hamid Barak. “Ens veiem venir que patirem molt i que potser sorgiran problemes de convivència quan fins ara no n’hi havia hagut. Espero que la gent del poble entengui que nosaltres no tenim relació amb els atemptats”, raona. A la porta d’aquesta mesquita hi ha un rètol en què es pot llegir un comunicat de rebuig i condemna a l’atemptat de Barcelona. “Els musulmans catalans expressem el nostre condol a les famílies i desitgem la plena recuperació dels ferits [...] Davant d’aquest fet criminal, la comunitat islàmica Annour reitera el compromís en la lluita contra qualsevol tipus de terrorisme i espera que els responsables d’aquests atemptats siguin detinguts i portats davant de la justícia com més aviat millor.” Aquesta mesquita va estar fins fa uns mesos freqüentada per l’imam Abdelbaki Es Satty, i a banda del res dels divendres hi impartia classes d’àrab als més petits. Un jove veí de l’imam, Ayyoub el Jabouri, assegura que fan front a la situació “amb por i tristesa”, però es mostra optimista respecte al futur. “Som bons i no crec que canviï la relació amb la gent del poble perquè ho saben, que som bona gent”, assegura El Jabouri.
Dins la mesquita del carrer Progrés va tenir lloc una escena commovedora. Una veïna de Ripoll, Carme Brugarola, professora i col·laboradora del diari El 9 Nou, es va posar a plorar després de la roda de premsa i va dir que estava “en xoc emocional” perquè coneix bé el sospitós Moussa Oukabir. Va ser company de classe del seu fill a l’escola Tomàs Reguer. “De petit havia vingut per casa i el dia abans de l’atemptat a Barcelona van jugar un partit de futbol i va parlar de projectes de futur”, va manifestar. A la tarda, la comunitat musulmana va fer un minut de silenci davant de l’ajuntament de Ripoll en record de les víctimes dels atemptats.