Educació

Ensenyament

Lleida inicia el curs escolar amb 350 professors més

La majoria dels nous docents, un total de 216, tindran com a destinació els centres educatius de màxima complexitat

Creix el nombre d’estudiants a secundària i baixa el d’infantil, amb un global de 76.700 alumnes

Inversió de 200.000 euros per retirar fibrociment

El curs esco­lar arren­carà amb més pro­fes­sors. El Depar­ta­ment d’Ense­nya­ment ha anun­ciat un incre­ment de les plan­ti­lles a esco­les i ins­ti­tuts de la demar­cació amb 350 docents més, i s’arriba fins als 5.118 mes­tres i pro­fes­sors.

La majo­ria dels nous mes­tres, un total de 216, seran des­ti­nats a cen­tres de màxima com­ple­xi­tat, donant cober­tura, així, a una de les deman­des dels claus­tres i asso­ci­a­ci­ons de pares i mares.

Pel que fa al nom­bre d’alum­nes, aquest nou curs esco­lar tindrà un total de 76.696 estu­di­ants, uns 500 més que el curs pas­sat. Per cicles edu­ca­tius, on més dis­mi­nu­eix el nom­bre d’alum­nes és a l’edu­cació infan­til, amb una pre­visió de 364 alum­nes menys que l’exer­cici pas­sat, la qual cosa suposa prop d’un 3% menys. En canvi, on més aug­menta el nom­bre d’alum­nes és en l’edu­cació secundària obli­gatòria (ESO), amb un total de 726 nous estu­di­ants, és a dir, un aug­ment del 4,56%.

Aques­tes són les dades que va pre­sen­tar ahir el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als d’Ense­nya­ment a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, que va apro­fi­tar per des­ta­car que, a diferència d’altres anys, s’ha acon­se­guit no superar la ràtio de 25 alum­nes per classe a P3 ni dels 22 en cen­tres d’alta com­ple­xi­tat, tal com acon­se­llen el estàndards de qua­li­tat. Igual­ment, la ràtio d’alumne per docent baixa del 15,2 regis­trat el curs 2015-2016 al 14,8 en edu­cació infan­til d’aquest curs, i de 17,9 a 16,60 a edu­cació secundària.

Tot i que Cullerés va reconèixer que peri­lla­ven les esco­les d’Alàs (Alt Urgell) i Les (Val d’Aran), final­ment es va feli­ci­tar per l’esforç de les admi­nis­tra­ci­ons per evi­tar-ne el tan­ca­ment i va asse­gu­rar que aquest nou curs no peri­lla cap cen­tre. L’exer­cici pas­sat va tan­car per manca d’alum­nes el cen­tre del Cogul (Gar­ri­gues) i es van fusi­o­nar dues esco­les del barri del Secà, a Lleida.

El curs, per tant, s’espera que comenci amb nor­ma­li­tat el dia 12 a les esco­les i en 7 ins­ti­tuts llei­da­tans; el 13 s’ini­ci­a­ran les clas­ses en dos més i el 14, en altres 38.

Pel que fa als equi­pa­ments, Cullerés va expli­car que s’han exe­cu­tat diver­ses millo­res, i va des­ta­car l’ampli­ació de l’escola Mes­tre Ramon Esta­de­lla de Guis­sona (Segarra), amb un cost de 367.200 euros. En total, aquest curs esco­lar s’han fet o hi ha pre­vis­tes inver­si­ons amb un cost d’1.869.386 d’euros.

Entre altres pro­jec­tes, hi haurà uns 200.000 euros per a 39 actu­a­ci­ons de subs­ti­tució del fibro­ci­ment, un mate­rial per­ju­di­cial per a la salut. Aquesta és una vella rei­vin­di­cació. La demar­cació de Lleida és on més cober­tes o ins­tal·laci­ons hi ha encara de fibro­ci­ment. També està pre­vista una inversió de 12,6 mili­ons d’euros en nous cen­tres edu­ca­tius, alguns dels quals encara estan en fase de redacció de pro­jecte i, per tant, no es faran enguany. Es tracta de l’escola Ramon Faus de Guis­sona (Segarra) i la cons­trucció de l’ins­ti­tut Joan Solà de Tor­re­far­rera, l’escola d’Alme­nar (Segrià) i l’escola Pinyana de Lleida, totes tres al Segrià.

Pel que fa a cen­tres amb mòduls pre­fa­bri­cats, Cullerés va dir que se n’han ins­tal·lat a l’ins­ti­tut Ter­res de Ponent de Molle­russa (Pla d’Urgell), al nou ins­ti­tut d’Alpi­cat (Segrià) i a Guis­sona. Per con­tra, s’ha reti­rat el mòdul de l’ins­ti­tut Joan Bru­dieu de la Seu d’Urgell (Alt Urgell).

LA XIFRA

12,6
milions d’euros
és la previsió d’inversió a mitjà termini per a la construcció de tres escoles i un institut.

LA DATA

12-9-2017
Inici del curs
a les escoles i a 7 instituts. El dia 13 en comencen dos més i el 14 ho faran els altres 38.

Ampliació de l’oferta en els cicles formatius

Pel que fa a la implantació de nous cicles formatius, aquest nou curs s’ofereix com a novetat a l’Estat el cicle formatiu en grau mitjà (CFGM) de pedra natural a l’institut de Mollerussa i dos cicles formatius de grau superior (CFGS) d’anatomia patològica i citodiagnosi a l’institut Torrevicens de Lleida, com també el de guia, informació i assistència turística a l’institut Hug Roger III de Sort.

El model de formació professional (FP) dual continua creixent i enguany s’ofereixen 30 titulacions en 18 centres per a 1.747 alumnes, amb la col·laboració de 323 empreses i institucions.

Cullerés també va anunciar que han arribat als 6.508 ajuts de menjador, i això suposa un 3% més que el curs passat, i va destacar que enguany la dotació ha estat la més elevada. El curs passat es van invertir 2,97 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.