Societat

Societat

La ratafia de No a la MAT

La plataforma d’opositors elabora Corriols amb herbes dels espais per on hauria de passar el ramal entre Riudarenes i Santa Coloma

La recepta és de la farmacèutica Anna Selga

La plataforma No a la Mat ha buscat una altra manera de finançar-se: la ratafia. Gràcies a la col·laboració de la farmacèutica i ratafiaire de Santa Coloma de Farners Anna Selga, i de Licors Portet, de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), entre altres, els opositors a la línia de molt alta tensió (MAT) i al ramal entre Riudarenes i Santa Coloma –que Red Eléctrica pretén executar– han volgut demostrar la seva estima al territori amb una beguda potent.

El líquid, de 24 graus alcohòlics, s’ha fet a partir d’herbes recol·lectades pels camins propers al monestir de Sant Pere Cercada i “altres bonics racons de les Guilleries preservats gràcies a la pressió popular”, informa No a la MAT. La ratafia Corriols ha tingut com a base el llibre Els colors de la ratafia, escrit per Selga el 2014. Hi ha una cinquantena d’herbes com ara alfàbrega, esbarzer, magnòlia, poniol, taronger i orella d’os, i nous verdes “collides a mà”.

Voluntaris de la plataforma i Selga van recollir les herbes, que van ser dutes fins a la Pobla de Segur pels joves de l’Agrupament Escolta i Guia Roca Guilera per Sant Joan (24 de juny), detalla Ernest Morell, integrant del col·lectiu No a la Mat. “Hem volgut posar el nom de Corriols a la ratafia perquè lliga natura i persones que s’estimen els camins, i per defensar els llocs per on volen fer passar la MAT.”

Selga treballa a Riudarenes. Explica que a casa seva han fet ratafia des de fa vint anys. Ara contribueix, d’una altra manera, a fer palesa l’oposició al ramal de la MAT. “És una obra d’alt risc a l’estiu; ens destrossaria el territori”, diu Selga, que recorda l’impacte del greu incendi de l’agost del 1994 a la Selva (unes 11.000 hectàrees cremades), que va començar a Sant Pere Cercada.

Cinc-centes ampolles

La ratafia Corriols es posarà a la venda amb motiu de la Festa de la Ratafia (el dissabte 11 i el diumenge 12 de novembre). Les persones interessades poden reservar una mostra de la beguda omplint un formulari que és a: https://ratafiacorriols.wordpress.com. Durant la festa, amb una donació de deu euros a la plataforma, es podrà adquirir la nova Corriols. Els promotors han fet una edició limitada (500 exemplars), que es presenta en una ampolla tipus antiga de farmàcia de 500 ml.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia