El pla proposa el tercer carril a tota l'AP-7

El govern projecta una nova carretera entre Reus i Perafort, però ara descarta acabar l'anella viària fins a Torredembarra

El text final subs­ti­tu­eix aquest pri­mer arc viari (Reus-estació del TAV-Tor­re­dem­barra) per un altre que de fet està for­mat per una única infra­es­truc­tura: l'auto­via A-7, la qual pro­posa que es tras­lladi més cap al nord en el tram entre Vila-seca i Tar­ra­gona. No seria res més, de fet, que l'ano­me­nat ter­cer cin­turó paral·lel a l'auto­pista, ara en fase prèvia d'estudi, que després cal­dria allar­gar ja no tan sols fins a Tor­re­dem­barra sinó fins a Vila­franca, tal com ja pre­veu Foment. En aquest sen­tit, de fet, el pla afe­geix una alter­na­tiva de traçat perquè el pas pel Baix Penedès se cenyeixi a l'actual N-340, i dibuixa un nou enllaç que uni­ria l'auto­via i l'auto­pista al nord de Banye­res. Per engo­lir el que ano­mena «trànsit de pas» –en con­tra­po­sició a l'«intern»–, el pla no tan sols recull també els plans esta­tals per allar­gar l'A-7 cap al sud, fins a la demar­cació de Cas­telló, sinó que a més reclama que, en paral·lel, també es cons­tru­eixi un ter­cer car­ril a l'auto­pista, almenys entre Salou, fins on arriba ara, i la nuclear de Van­dellòs.

Auto­vies urba­nes.

En línia amb el que sí que pro­po­sava l'estudi ambi­en­tal, el pla sug­ge­reix a canvi que l'actual tram de l'A-7, que passa per la Canonja, les Gavar­res –i en con­seqüència pel nou gran pol resi­den­cial dibui­xat al cos­tat– i tot el pri­mer cin­turó de Tar­ra­gona, es con­ver­teixi en una «gran via urbana inte­grada a la ciu­tat», exac­ta­ment la mateixa solució que es plan­teja per a la T-11, l'auto­via de Reus.

Nova car­re­tera Reus-Pera­fort.

El docu­ment, en tot cas, no es car­rega del tot la pri­mera ane­lla viària pre­vista ini­ci­al­ment, ja que sí que pre­veu la cons­trucció d'una nova car­re­tera entre Reus i l'estació del TAV, igual que es manté l'ano­me­nat vial de Sant Ramon, que hi millo­rarà la comu­ni­cació des de Tar­ra­gona. El que passa és que des­a­pa­reix del mapa la con­ti­nu­ació pre­vista en prin­cipi des de Pera­fort fins a Tor­re­dem­barra, igual com tam­poc hi apa­reix –com recla­ma­ven els ajun­ta­ments i els agents soci­o­e­conòmics– la con­versió en auto­via de la car­re­tera de la Mise­ricòrdia, entre Reus i Cam­brils.

Sí que es manté intacta, en canvi, la idea d'una segona gran ane­lla inte­rior entre Reus, Alco­ver –un tram ja cons­truït de la C-14–, Valls –amb una ronda pel sud– i el Ven­drell, amb el con­di­ci­o­na­ment ja a punt d'exe­cu­tar-se de la C-51. La millora de la mobi­li­tat interna al Camp s'ha de com­ple­tar amb una més fàcil acces­si­bi­li­tat al Pri­o­rat –a través d'un «con­di­ci­o­na­ment sig­ni­fi­ca­tiu» de la C-242 entre les Bor­ges del Camp i Ull­de­mo­lins– i la reserva de sòl per a tres pos­si­bles noves vies secundàries al Baix Penedès.

Nou eix Mont­blanc-Tàrrega.

El pla també fa esment dels «nous grans cor­re­dors entre el Camp de Tar­ra­gona i la resta del país». Per un cantó, és clar, inclou l'auto­via A-27 Tar­ra­gona-Mont­blanc, en fase de cons­trucció, que ara el govern pro­posa que s'allar­gui amb un nou eix cap a Tàrrega i l'auto­via A-2, un eix que pas­sa­ria per sobre del cor­re­dor de l'actual C-14. A més, s'hi incor­pora el con­di­ci­o­na­ment d'un altre eix entre Mont­blanc, Santa Coloma i Igua­lada, que el govern ja té en estudi. Pel que fa al des­do­bla­ment fins a Lleida, el docu­ment no es pro­nun­cia sobre la seva con­veniència o no –tenint en compte que ja hi ha l'AP-2–, i ho deixa a les mans de l'estudi infor­ma­tiu que fa Foment.

En tràmit des del 2007

a.p

El pla territorial del Camp de Tarragona ha estat en tràmit des del setembre del 2007, quan el govern català va presentar el primer avantprojecte. A partir d'aquest moment, es va obrir un procés de participació pública, durant el qual es van recollir 209 suggeriments per part d'ajuntaments, agents socioeconòmics o altres ciutadans. Amb tot aquest bagatge de propostes, el conseller de Política Territorial va aprovar el document de manera inicial el juliol del 2008, i es va obrir un període d'informació pública que va permetre recollir 212 al·legacions tant d'institucions i administracions com de particulars. Després de l'aprovació definitiva del text, ara el Departament de Política Territorial treballa per acabar la tramitació del catàleg del paisatge del Camp, que s'aprovarà properament.

Creixement definit i més espais oberts

a.p

El pla territorial s'encarrega de definir les estratègies de creixement dels nuclis del Camp, amb l'objectiu d'evitar la dispersió dels hàbitats i potenciar la seva concentració en una xarxa de municipis amb un creixement potenciat. L'aprovació definitiva continua apostant per l'augment de població a les capitals de comarca juntament amb alguns municipis més (com Salou, Cambrils, Perafort o Santa Coloma de Queralt), però introdueix un petit matís respecte de l'aprovació inicial: Torredembarra serà finalment també una població on es proposarà un creixement important, mentre que Vila-seca cau d'aquesta categoria i passa a ser considerat un nucli de creixement moderat, juntament amb un centenar més de municipis. El pla defineix, a més, un grup final de municipis on són necessàries actuacions de millora i on es limita l'extensió de la zona urbanitzada.

Les urbanitzacions són un altre dels punts de mira del document, que permet consolidar les existents però tanca les portes a la seva ampliació o a crear-ne de noves. Sí que es plantegen, però, un conjunt de 60 àrees especialitzades; és a dir, noves urbanitzacions residencials o polígons industrials, entre les quals hi ha el polèmic nou barri plantejat al terme de Constantí, a tocar de l'aeroport.

Pel que fa als espais protegits, l'aprovació definitiva reconeix explícitament la protecció de la corona verda a l'entorn de la ciutat de Tarragona, a més de garantir la connexió ecològica de les muntanyes de l'interior amb les conques del Francolí i el Gaià, o la protecció del curs d'aquest últim riu. A les reserves de sòl per interès estratègic, s'hi afegeix ara l'entorn de l'aeroport de Reus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.