Societat
La fiscal renya la DGAIA pels nois estrangers
Afers Socials admet que hi ha hagut menors que s’han estat tres dies a la zona de custòdia de la Ciutat de la Justícia
La fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, va denunciar ahir que hi ha menors estrangers no acompanyats (MENA) que passen més de 60 hores a l’àrea de custòdia dels Mossos d’Esquadra a l’edifici de fiscalia a la Ciutat de la Justícia esperant que la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia) els assigni una plaça en un centre d’acollida. “Aquesta situació s’ha vist agreujada –diu la fiscal– per l’elevat nombre de menors que són atesos i resulta inadmissible.” Relata, per exemple, que alguns han de dormir a terra en matalassos a la sala d’espera. La Dgaia va admetre la saturació de l’espai i va anunciar que ahir mateix van entrar en funcionament “unes instal·lacions dins de la Ciutat de la Justícia més confortables i gestionades per una dinàmica educativa”.
Tot i que ahir van assegurar que la fiscal no s’ha posat en contacte amb la Dgaia, sí que tant la consellera de Treball, Afers Socials i Ciutadania, Dolors Bassa, com alts càrrecs del departament han admès que els últims mesos és difícil gestionar l’arribada d’un alt nombre de MENA. Si en tot l’any passat en van entrar 684 al sistema de protecció (gairebé el doble que el 2015), fins al setembre d’aquest any ja en són 904 . Aquests infants i joves són portats a la ciutat judicial per identificar-los i determinar l’edat amb la prova del canell o de la mandíbula. En el cas que siguin menors passen a ser tutelats per la Dgaia. També hi ha els que s’escapen d’un centre i són detectats al carrer.
La Dgaia va recordar ahir que entre el juliol i l’agost s’han habilitat cent places noves per atendre aquests menors sols i que es treballa per obrir-ne més, sobretot per a joves entre 16 i 18 anys que emigren per treballar i per als quals es dissenyaran itineraris d’inserció personalitzats.
Un nou centre per a emergències
Entre l’increment de recursos per atendre els infants i joves estrangers que arriben sols, la Dgaia va recordar ahir que hi ha la creació d’un nou centre temporal d’atenció i emergència on els nois puguin residir mentre es fa l’estudi social i personal de cada un. L’estada serà d’uns dos mesos, que és el temps que es considera necessari per traçar l’itinerari més adequat per a cada menor. La intenció és que aquest recurs estigui fora de Barcelona i de l’àrea metropolitana per descongestionar aquesta àrea. De fet, es pensa en un recurs d’aquest tipus en cada demarcació. L’equip d’atenció serà especialitzat amb educadors, psicòlegs, treballadors socials i mediadors culturals per crear vincles amb els joves i afavorir el procés de formació i inserció.
Precisament per donar resposta a l’increment d’arribades de MENA durant el darrer any i mig, dimarts el govern va aprovar la creació d’una taula per coordinar les accions d’atenció.