El 76% dels nouvinguts d’Anglès són del Marroc, l’Índia i Portugal
Un de cada cinc veïns prové de fora de l’Estat, i els marroquins representen el 7,5% del total
El secretari de Migracions del govern destaca la feina feta
Un treball de recerca d’una estudiant de segon de batxillerat ha permès constatar la diversitat d’orígens d’Anglès. Segons l’estudi de Nona López Aventín, el 76% dels nouvinguts al poble provenen del Marroc (36,5%), l’Índia (29%) i Portugal (11,5%). De cada cinc veïns, un va néixer fora de l’Estat (el 20,6%), i el col·lectiu de marroquins (417 persones) representa el 7,5% del total de veïns empadronats el 6 de juliol del 2016 (5.542).
López Aventín, estudiant d’infermeria a la UdG, va presentar ahir el seu treball a la sala polivalent de la Burés, juntament amb el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós. Segons explica López, els marroquins d’Anglès són, de manera majoritària, de l’ètnia berber o amazic i han vingut de la província de Nador.
Els indis són el segon col·lectiu immigrat més nombrós (331 persones). N’hi ha 331 quan el 1996 només n’hi havia 6. “La immensa majoria provenen del Panjab (nord de l’Índia) i pertanyen a la religió sikh [...] Gairebé totes les dones tenen el cognom Kaur, que significa princesa, i els homes, Singh, sinònim de força o lleó.”
Cinc, el 1987; ara, 38
A Anglès hi cohabiten veïns de 38 nacionalitats quan el 1987 només n’hi havia de cinc. Del 2000 al 2010 va haver-hi un gran creixement –es va passar de 14 a 34–. Hi ha, entre d’altres, russos, ucraïnesos i hondurenys.
Amorós, que havia estat el dia abans a Turquia, va dir que la bona feina feta al país en acollida ha de continuar. Amorós va recordar que Catalunya té un 37% de persones d’origen de fora del país. Va parlar que l’èxit dependrà que tothom tingui igualtat d’oportunitats i accés a la mobilitat social.
LA XIFRA
LA FRASE
El primer nen del Marroc arribat al poble
En l’acte d’ahir a la sala polivalent va prendre la paraula un dels veïns originari del Marroc. Convidat per l’alcaldessa, Àstrid Desset (CiU), Jamal Khrourouch va intervenir per explicar la seva experiència. Va arribar al poble el 1987, quan tenia 6 anys, i hi ha viscut sempre. Va agrair el bon veïnatge al poble i va dir que els seus compatriotes també han viscut als municipis dels voltants, com ara la Cellera de Ter, Amer, Bonmatí i les Planes d’Hostoles. Va criticar els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost.