Societat

crònica

“Jo faig un pas, però tu també”

“Compartir equips esportius i entitats ajuda a la inclusió”, va dir Amorós

Un treball de recerca d’una estudiant de batxillerat a Anglès va servir, dijous, per parlar, debatre i posar en comú –amb visions diferenciades– l’etern debat sobre la integració dels nouvinguts a Catalunya. Hi va ser convidat el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, que va aportar el punt de vista institucional i documentat a l’acte Anglès, terra d’acollida, a la sala polivalent de la fàbrica Burés.

Amorós va destacar la bona feina feta pel país després que més d’un milió de persones van arribar a Catalunya entre el 1997 i el 2010. Va destacar que la guàrdia no es pot abaixar perquè l’Estat francès i Bèlgica havien estat referents en l’acolliment dels immigrants, però que, últimament, han estat escenaris d’alguns episodis de racisme.

El responsable de Migracions de la Generalitat va valorar que Catalunya sigui un dels pocs països europeus, juntament amb l’Estat espanyol, Portugal i Irlanda, que atorguen menys de l’1% dels vots a partits d’extrema dreta. Amorós es va referir als atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, en què un grup de gihadistes van voler atemptar indiscriminadament a la Rambla de Barcelona i van matar catorze persones. Entre els terroristes, hi havia un grup de joves del Ripollès. “Quan una persona vol matar gent amb una furgoneta, el primer que hi ha és una responsabilitat personal. Això és així.”

L’antic diputat al Parlament per ERC va assenyalar que la inclusió de les persones immigrades és cosa de tothom, dels nouvinguts i dels autòctons. “La interacció és cosa de dos. Jo faig un pas, però també l’has de fer tu”, va destacar. Amorós va referir-se també a la necessitat de compartir activitats fora dels centres educatius, com ara un equip de futbol, o una entitat lúdica, com el grup d’escoltes. I usar les noves tecnologies per establir lligams. “Quants Mohamed tenen un Jordi en el seu grup de WhatsApp, i quants Jordis tenen un Mohamed en el seu?”, va preguntar-se.

Amorós es va referir a l’entorn dels terroristes captats “com un secta” per Estat Islàmic (i l’imam de Ripoll). Va dir que l’adolescència és un període difícil que pot acabar amb “un buit existencial” per a joves catalans.

Al secretari de Migracions el van precedir un dels marroquins d’Anglès, en Jamal, i l’autora de l’estudi sobre els moviments migratoris a la història del municipi, Nona López Aventín. Sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils, en Jamal va dir que els terroristes “són una minoria”: “Van utilitzar l’islam per sembrar la por, i ho rebutgem. L’islam no vol dir res de tot això. Vol dir pau, solidaritat.” L’autora va instar a reforçar el suport a voluntaris, docents i tècnics d’acollida. En el seu treball, va enquestar alumnes de l’institut Rafael Campalans. Hi conclou que el 41,3% dels alumnes nouvinguts participen en alguna associació cultural o esportiva (pel 59,5% dels autòctons).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.