Ciència

Ciència

L’estrès enduria els ous de dinosaure

Un estudi de l’ICP resol l’origen de les closques anòmales

Les femelles allargaven la incubació per angoixa i temor

La com­petència entre espècies hau­ria estat la causa de les defor­ma­ci­ons en els ous de dino­saure de fa 70 mili­ons d’anys, i que s’han recu­pe­rat en diver­sos jaci­ments del sud-oest d’Europa, entre els quals el dels Nerets, a Coll de Nargó (Alt Urgell). L’estrès que patia la població de tita­no­sau­res hau­ria pro­vo­cat que les feme­lles retin­gues­sin els ous més temps del nor­mal, fet que hau­ria cau­sat alte­ra­ci­ons en el procés de for­mació de la closca.

És una de les con­clu­si­ons d’un estudi publi­cat a la revista Sci­en­ti­fic Reports per inves­ti­ga­dors de l’Ins­ti­tut Català de Pale­on­to­lo­gia Miquel Cru­sa­font (ICP). Han iden­ti­fi­cat una clara cor­re­lació entre la presència d’aquests ous patològics i un intens feno­men de reem­plaçament faunístic que va tenir lloc a Europa a finals del cre­taci. L’estudi ha ana­lit­zat 450 mos­tres d’ous patològics de l’oogènere Mega­lo­o­lit­hus, que s’asso­cia al grup dels tita­no­sau­res, dino­sau­res herbívors de coll i cua llargs.

La prin­ci­pal carac­terística d’aquests ous anor­mals és que pre­sen­ten clos­ques mul­ti­la­mi­na­des, és a dir, diver­sos estrats de clos­ques sobre­po­sa­des. Aquesta mal­for­mació està estre­ta­ment rela­ci­o­nada amb el feno­men de la distòcia, que com­porta la retenció dels ous dins l’ovi­ducte de la feme­lla durant un període de temps anor­mal­ment llarg. “La distòcia es pro­du­eix a con­seqüència d’alte­ra­ci­ons químiques lli­ga­des al cicle repro­duc­tiu quan les con­di­ci­ons ambi­en­tals, siguin climàtiques o ecològiques, no són òpti­mes per rea­lit­zar la posta”, explica Albert G. Sellès, inves­ti­ga­dor del Grup de Fau­nes del Meso­zoic de l’ICP.

Durant mili­ons d’anys, els tita­no­sau­res van ser el grup de dino­sau­res més abun­dant i divers d’Europa, fins a l’arri­bada dels hadro­sau­res, fa uns 70 mili­ons d’anys. Aques­tes fau­nes, jun­ta­ment amb altres espècies de tita­no­sau­res, van irrom­pre amb força en un període rela­ti­va­ment curt i van incre­men­tar la com­pe­ti­ti­vi­tat entre espècies pels recur­sos natu­rals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.