Medi ambient

Medi ambient

Front comú veïnal contra la contaminació a la zona Fòrum

Tretze associacions de Sant Adrià, Barcelona i Badalona creen la coordinadora supramunicipal AireNet per reclamar millores ambientals

Dijous presentaran informes sobre l’impacte de la incineradora i les pudors

Fer front comú per denunciar els riscos de la contaminació ambiental a l’entorn de la zona del Fòrum. aquest és l’objectiu que ha portat una dotzena d’associacions de Sant Adrià de Besòs, Barcelona i Badalona a unir-se per constituir la plataforma AireNet, que dijous presentarà al campus del Besòs de la UPC els resultats de dos estudis que alerten sobre els riscos ambientals a la zona.

La concentració de dioxines a l’entorn de la incineradora de Sant Adrià i l’impacte odorífer d’instal·lacions com ara l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, la planta de tractament de fangs i el dipòsit soterrat de Taulat-Eduard Maristany són els temes dels dos informes que s’han fet recentment i que evidencien la contaminació en aquests barris, on també conflueix la central de cicle combinat d’Endesa i per on transcorre la ronda Litoral a cel obert, amb l’afegit de pol·lució que representa.

“Males pràctiques”

La plataforma vol alertar dels riscos per a la salut dels veïns que comporten aquestes instal·lacions i reclamar a les autoritats solucions per millorar les condicions perquè consideren que estan “enverinats per les males pràctiques ambientals”. A més, asseguren que lluitaran per evitar que s’instal·li a la zona qualsevol altre equipament contaminant, com ara el tanatori amb servei de crematori previst a Sant Adrià.

Enric Navarro, portaveu d’AireNet, explica que ja han començat a mobilitzar-se. “Exigim auditories externes amb garanties de les empreses contaminants”, assegura Navarro, que recorda que les instal·lacions que causen molèsties i contaminen “tenen polítics que ocupen càrrecs de responsabilitat en els consells d’administració”. Algunes de les associacions de Barcelona que formen part de la plataforma AireNet han participat en el ple del districte de Sant Martí per reclamar una comissió d’entitats i partits polítics per abordar aquesta problemàtica i a l’Ajuntament de Sant Adrià al juliol es va presentar una moció per sol·licitar informació sobre la contaminació que provoca la incineradora, arran de l’informe que alertava dels riscos de la instal·lació.

LA FRASE

Exigim auditories externes amb garanties de les empreses contaminants
Enric Navarro
Portaveu de la coordinadora airenet

Concentració de dioxines

El nivell de dioxines a la zona de la planta integral de valorització de residus –la incineradora– de Sant Adrià de Besòs multiplica per cinc els nivells detectats en entorns semblants de Girona, Mataró o Tarragona. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi elaborat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i publicat a la revista Science of the Total Environment amb dades obtingudes sobre el terreny el març d’aquest any. La mateixa recerca indica que el risc de tenir càncer per la presència ambiental d’aquest tipus de dioxines a la zona és 2,3 cops superior del que es considera admissible, una xifra que es calcula en un cas per milió d’habitants, segons els organismes reguladors internacionals. L’estudi ja s’havia fet el 2014 i les dades obtingudes el 2107 no difereixen gaire, ja que baixa lleugerament el nivell de toxicitat del terra però augmenta el de l’aire. Els autors del treball consideren que aquests resultats “suposen de nou una important advertència per a les autoritats amb responsabilitats sobre el medi ambient i la protecció de la salut pública a la zona” i consideren que cal prendre urgentment mesures per reduir aquests nivells tan preocupants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.