Societat

FRANCESC LÓPEZ

DIRECTOR DE GASTROPIRINEUS

“Volem crear la marca Cuina del Pirineu”

El Gastropirineus aposta per potenciar la recreació de la cuina tradicional pirinenca i incorporar-la al corpus culinari català

El director explica perquè aposten per la internacionalització

Crear una la marca gastronòmica Cuina del Pirineu és l’objectiu de les jornades Gastropirineus. Francesc López explica en aquesta entrevista que és una idea per valoritzar els productors d’aliments de la terra i donar un nou aire a la cuina ceretana reinterpretant la tradició.

Per què una marca gastronòmica pirinenca?
Doncs perquè volem potenciar la cuina de la comarca reinterpretant les receptes tradicionals i perquè volem apostar pels productes del territori i, per tant, per donar més valor a la feina dels productors pirinencs. Tot plegat, en la línia de la comissió de treball Pirineus Catalunya que promou l’Agència Catalana de Turisme i que té com a objectiu promocionar la marca Pirineus entesa com la unió de voluntats dels diferents patronats de turisme implicats. També en la línia del Congrés Català de Cuina.
Què es va proposar en aquest congrés?
Promoure el corpus culinari català de l’Institut de la Cuina Catalana, en què es recullen receptes de cuina tradicional de tot el país.
Quin és el paper del Gastropirineus?
Treballem perquè la gent aporti receptes tradicionals dels Pirineus i també les recreacions que se’n fan. Totes elles s’incorporaran al corpus.
És la segona edició i ja s’han internacionalitzat?
Sí, gràcies al projecte transfronterer CCI Pirineus Med que promouen les cambres de Comerç de Girona, Lleida, Andorra i Perpinyà i que cofinança la Unió Europea. Aquests fan intercanvis entre empreses i seran a les jornades amb expositors i ponents de les respectives zones i amb les cuines de cada zona. A més, el sopar de les estrelles estarà protagonitzat per quatre professionals amb estrelles Michelin de cada zona.
El Gastropirineus, a part de la secció d’expositors que es farà a Alp, també ha projectat diverses ponències. Quines en destacaria?
Totes són molts interessants, però si n’haig de destacar algunes és una sobre cuina de l’aprofitament, és a dir, de les sobres, amb la qual ens afegim a la commemoració de l’Any del Turisme Sostenible. Convé recordar, així mateix, que anys enrere no es llençava menjar i hi havia diverses formes d’aprofitar-lo; sobre tot això tractarà aquesta ponència.
Alguna d’específica per a la zona?
N’hem programat una sobre la relació de la cuina i l’esport, pensant que moltes de les persones que visiten la Cerdanya ho fan per practicar esports d’hivern o bé excursionisme. Amb aquesta altra ponència volem donar valor al fet que es pot gaudir d’una cuina excel·lent, que aporti tot allò que cal als practicants d’algun esport.
Què més recomana?
Una altra ponència sobre la cuina amb plantes, flors i bolets, que anirà a càrrec d’un expert en la matèria que donarà consells, mentre un cuiner realitza un plat amb aquests ingredients.
El programa parla de la cuina del conill i la del xai. Per què?
Perquè són dos tipus de carn que no se les valora prou, i el Departament d’Agricultura va proposar-nos introduir el tema en les ponències.
Per què dues seus?
Hem escollit Alp pel Palau de Congressos que té i Puigcerdà per al sopar d’estrelles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.