la contra

A la Vall de Bianya ja tornen a moldre

L'Ajuntament de la Vall de Bianya promou des de fa tres anys la rehabilitació dels vint-i-un molins fariners i promociona la farina de blat de moro, típica al municipi

De petit en vaig men­jar molt, de farro. Gai­rebé sem­pre bar­re­jat amb una xuia, que és el nom que a casa donàvem a la can­sa­lada. Mol­tes vega­des, havia sen­tit a dir que aquesta sèmola de blat de moro era un plat de pobre després de la post­guerra civil espa­nyola. Ara, com mol­tes altres pro­pos­tes gas­tronòmiques que pro­ve­nen de plats pobres, el farro comença a tre­ba­llar-se des d'una òptica con­tem­porània i es fa pagar.

A la Vall de Bia­nya, el farro, a més, és un ele­ment iden­ti­fi­ca­tiu i per això hi dedi­quen una fira, que se cele­brarà els pròxims 6 i 7 de febrer. Encara ho són més, d'iden­ti­fi­ca­tius, els vint-i-un molins fari­ners que hi ha. La importància dels molins moguts per aigua, doncs, està rela­ci­o­nada amb la d'aquest pro­ducte agrícola manu­fac­tu­rat. Per això, l'Ajun­ta­ment de la Vall de Bia­nya pro­mou la reha­bi­li­tació de la major part d'aquests vint-i-un molins. N'hi ha, però, que són irre­cu­pe­ra­bles. No obs­tant això, el prin­ci­pal escull és que són de par­ti­cu­lars i que només poden ofe­rir-los ajut amb mà d'obra, l'expert en aques­tes tas­ques i regi­dor de l'Ajun­ta­ment, Car­les Noga­reda. La inversió, és clar, ha d'anar a càrrec dels amos.

El govern local pretén a mitjà ter­mini pre­pa­rar una ruta guiada per aquests molins i crear un cen­tre d'inter­pre­tació de la Vall de Bia­nya i de ben­vin­guda. Serà un pas impor­tant perquè els pro­pi­e­ta­ris dels molins puguin treure'n algun pro­fit, de tot ple­gat. Per això, coin­ci­dint amb la cele­bració de la Fira del Farro, l'Ajun­ta­ment, amb la com­pli­ci­tat d'algun pro­pi­e­tari, reha­bi­lita algun dels molins i l'obre al públic durant la mos­tra. Aquest any ha estat el torn del de la Boada de Sant Pere Des­puig i, per això, també ha tras­lla­dat la fira a aquest nucli de la vall. En les dues edi­ci­ons ante­ri­ors, va recu­pe­rar els molins del Colo­mer i del Molí Nou, tots dos al nucli de Santa Mar­ga­rida de Bia­nya. Abans no es faci la ruta, els pro­pi­e­ta­ris dels molins estu­dien com man­te­nir-los oberts al públic.

Quant al molí de la Boada, les obres han estat impor­tants, perquè s'ha hagut de recu­pe­rar la part des­ti­nada al molí, que fins ara era un dor­mi­tori, a part de refer la bassa que l'ali­menta, la cana­lit­zació i refer peça per peça la maquinària que mou la mola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.