Societat

Les presons assagen accions per prevenir el gihadisme

S’apliquen tres nivells d’actuacions per intentar evitar la radicalització dels reclusos

Un centenar de treballadors socials dels penals catalans són formats en un pla europeu

Prop d’un centenar de treballadors socials que fan d’enllaç entre les famílies i els reclusos de les presons catalanes han estat formats en prevenció de gihadisme. La iniciativa s’emmarca en el projecte europeu Institucions locals contra l’extremisme II (Liaise 2), en què diverses ciutats i regions duen a terme projectes per afrontar la radicalització violenta per després compartir-los en xarxa, ja que actualment no hi ha cap eina validada per detectar-la.

Primer, quinze formadors van obtenir coneixements per part d’un expert belga i d’una representant d’una ONG (amb el fill mort en fer-se voluntari d’ISIS), i han transmès aquests indicadors de risc al centenar de treballadors socials de les presons, que ja els duen a la pràctica tot i que ara s’han de realitzar protocols de treball. Per què unes persones, especialment joves, són atretes cap a moviments radicals islàmics? Els investigadors indiquen que cal enfocar la radicalització com a procés i no com una condició personal o psicològica. La mostra més evident es va viure l’agost passat, en saber-se que els atemptats de Barcelona i Cambrils van ser executats per un grup de joves catalans d’origen magribí, estimats a la comunitat de Ripoll i captats per l’imam, confident del CNI, ens que ho ha admès recentment.

Els penals catalans no tenen condemnats per gihadisme (la majoria són en centres de l’Estat espanyol en ser jutjats a l’Audiencia Nacional). No obstant això, des de l’any passat, a les presons catalanes hi ha dos àmbits d’actuació per afrontar el fenomen: el de la seguretat, coordinat amb els Mossos, i el de rehabilitació, en què s’estan creant i validant mesures de prevenció.

El subdirector general de Programes de Rehabilitació i Sanitat de Serveis Penitenciaris, Carles Soler, exposa que, tot i que falten treballs empírics, una constatació en l’àmbit europeu és que certa organització a les presons fomenta la radicalització, i per evitar-ho Catalunya segueix el manual de l’ONU que recomana una bona atenció, que la persona se senti segura i pugui desenvolupar-se; per exemple tenir atenció religiosa (els imams de les presons són supervisats per Afers Religiosos). Amb aquesta base, Serveis Penitenciaris ha ideat tres nivells d’actuació per prevenir la radicalització. El primer nivell és general, destinat a totes les persones que entren en penals, i consisteix en el fet que el sistema d’acollida sigui força personalitzat, i amb activitats que fomentin el respecte interreligiós.

RisCanvi no serveix

El segon nivell d’actuació és per a persones vulnerables, que estiguin en risc de poder radicalitzar-se. Quins són aquests riscos? “S’interpreten en el vèrtex d’un triangle: per factors personals, en no tenir un pensament crític; per manca de factors de protecció, com pot ser la família, i per accés o influències extremistes”, detalla Soler. A aquestes persones se’ls fan més tutories, i sense dur-les a un programa específic per no estigmatitzar-les, se’ls dirigeix a activitats de debat. Aquí és clau el contacte amb les famílies, i els treballadors socials formats poden ser vitals. El tercer nivell és quan la persona està radicalitzada i ja és més tasca de l’àrea de seguretat. Per ara, cap radical ha sortit de les presons catalanes.

En aquesta cerca d’eines de predicció del radicalisme islàmic, els autors Elisabet Bernad i Marcos Domingo han elaborat un estudi en què evidencien que RisCanvi –una eina objectiva que es fa servir a les presons per detectar la reincidència en una conducta violenta– no és valid per detectar el gihadisme. En la investigació es van analitzar diversos paràmetres de 64 reclusos repartits en dos grups. “No ens sorprèn aquest resultat. RisCanvi és una bona eina per a delinqüents violents comuns, mentre que la persona radicalitzada no és impulsiva, planifica i és estable”, afirma Soler, i admet que davant el creixement del radicalisme “caldrà una intervenció específica”.

LA FRASE

Hem de crear i validar instruments específics per detectar la radicalització violenta
Carles Soler
subdirector de programes de tractament de serv. Penitenciaris


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.