Tradicions
Les Tres Xemeneies, al fons del mar
Recreen l’icònic edifici en un naixement fet amb bombones d’oxigen reciclades
El club de submarinisme Saita Diving l’enfonsarà a la platja de Sant Adrià i el traurà perquè es pugui mostrar a la casa de la vila
Aquest any, Sant Adrià de Besòs tindrà un pessebre diferent. Les Tres Xemeneies han inspirat el club de submarinisme adrianenc Saita Diving per crear un naixement submarí amb l’ajut dels components de la brigada municipal, que s’han encarregat de donar forma a l’estructura de les Tres Xemeneies a partir de bombones d’oxigen reciclades. Dintre d’aquestes estructures s’hi col·locaran les tradicionals figures del pessebre: a la xemeneia central, el naixement amb la Mare de Déu, sant Josep i el nen. A les laterals, en una els tres Reis d’Orient i a l’altra el bou i la mula.
Els components de Saita Diving seran els encarregats d’instal·lar-lo al fons del mar, davant de la platja de Sant Adrià i ben a prop d’on es troben les Tres Xemeneies autèntiques. Ho faran diumenge, però un cop col·locat, i quan hagi quedat immortalitzat per al record, els mateixos submarinistes el trauran per després lliurar-lo a l’Ajuntament de Sant Adrià, que els ha informat que el col·locarà en un lloc visible de la casa de la vila.
Vicenç Vega, president de l’entitat, explica que amb l’acció no volien embrutar un fons marí que ja és prou fràgil. De fet, ells mateixos van proposar la creació d’un parc d’esculls a la zona on hi ha les estructures submarines dels pantalans de l’antiga central tèrmica, propietat d’Endesa, que es van retirar durant el procés de desmantellament de tot el conjunt, del qual només queden les Tres Xemeneies i la sala de turbines.
L’entitat vol aprofitar l’acció per donar a conèixer la seva vessant social i mirar d’aconseguir finançament per poder continuar els projectes encetats. Els voluntaris de Saita Diving es dediquen a acostar el submarinisme a col·lectius de joves en risc d’exclusió social i procurar que alguns d’ells puguin convertir aquesta afició en una manera de guanyar-se la vida. És per això que organitzen batejos submarins per a joves que no han tingut l’oportunitat de tenir cap contacte previ amb aquest esport. Fan un centenar de batejos a l’any. Gràcies a aquesta iniciativa, joves del barri de la Mina s’han pogut submergir al mar amb bombones d’oxigen i han conegut el fons marí del seu municipi.
Ara, l’associació treballa en nous projectes amb l’objectiu d’acostar el submarinisme a més persones. Per mirar de finançar-se tenen al cap diverses idees. Una d’aquestes idees es materialitzarà el 23 de febrer, data en què tenen previst fer una desfilada de moda submarina, coincidint amb el Saló de la Immersió, que es fa a Cornellà per aquelles dates.