la crònica

«Han guanyat una batalla, però no la guerra»

Els car­rers d'Ascó van ser envaïts ahir per mos­sos d'esqua­dra, mit­jans de comu­ni­cació i gent contrària a la ins­tal·lació del cemen­tiri nuclear en aquest muni­cipi de la Ribera d'Ebre. Més de 200 per­so­nes es van con­cen­trar a la porta de l'ajun­ta­ment en un últim intent per pres­si­o­nar l'alcalde i els regi­dors, una pressió, però, que no va fun­ci­o­nar. «Cata­lu­nya diu que no», «l'alcalde d'Ascó, de cap al reac­tor», «traïdors» i «venuts», són algu­nes de les con­sig­nes que cri­da­ven els opo­si­tors al cemen­tiri nuclear, men­tre al saló de plens l'alcalde, Rafel Vidal, jus­ti­fi­cava la pre­sen­tació de la can­di­da­tura i pocs minuts després de les onze s'apro­vava amb set vots a favor i només dos en con­tra. Alguns dels mani­fes­tants por­ta­ven coro­nes de flors i ana­ven ves­tits de negre, per tal d'esce­ni­fi­car la mort de la comarca, una mort a la qual con­si­de­ren que estarà abo­cada la Ribera d'Ebre si final­ment l'Estat opta per la can­di­da­tura d'Ascó i es tras­lla­den a aquest racó del país els resi­dus nucle­ars de tot l'Estat. «L'Ajun­ta­ment ha pres la decisió de ven­dre el nos­tre ter­ri­tori», va lamen­tar el mem­bre de la Coor­di­na­dora Anti­ce­men­tiri Nuclear de Cata­lu­nya (CANC) Josep Maria Sáez, que va enco­rat­jar els mani­fes­tants a man­te­nir-se forts i units. «Ells han gua­nyat una bata­lla, però nosal­tres gua­nya­rem la guerra», va afe­gir entre forts aplau­di­ments dels mani­fes­tants. En aquest sen­tit, la CANC insis­teix que l'acord de ple d'ahir és un «frau democràtic». «Cap dels par­tits polítics en repre­sen­tació al govern por­tava en el seu pro­grama elec­to­ral la pro­posta del cemen­tiri nuclear; per tant, no poden dir que estan legi­ti­mats pels veïns d'Ascó per pren­dre aquesta decisió», va asse­nya­lar el por­ta­veu de la CANC, Sergi Saladié, que reclama al govern català que pres­si­one l'Estat perquè no accepte la can­di­da­tura d'Ascó.

Tot i la visi­ble indig­nació dels mani­fes­tants en veure que cap de les mesu­res de pressió posa­des en pràctica ha ser­vit per atu­rar la decisió de l'Ajun­ta­ment d'Ascó, el ple es va desen­vo­lu­par en rela­tiva nor­ma­li­tat i al car­rer tam­poc va tenir lloc cap inci­dent remar­ca­ble. Això sí, un grup de mos­sos d'esqua­dra, amb agents anti­a­va­lots, cus­to­di­a­ven l'accés a l'ajun­ta­ment i més enllà de quarts de deu del matí no s'hi dei­xava entrar ningú sense acre­di­tació. «He fet més de 300 quilòmetres des de Mal­grat de Mar per assis­tir a aquest ple i poder-li dir a l'alcalde a la cara que no pre­sente la can­di­da­tura, però no m'han dei­xat pas­sar», expli­cava gai­rebé amb llàgri­mes als ulls Antoni Ribes, que va ser regi­dor de l'Ajun­ta­ment d'Ascó entre el 1979 i el 1987 (qua­tre anys a l'equip de govern lide­rat per Joan Car­ranza i qua­tre anys més a l'opo­sició). «Vaig mar­xar del poble perquè em van decla­rar boi­cot a mi i als meus fills», va rela­tar Ribes, que ha publi­cat Memòries d'un regi­dor d'Ascó, on explica el paper de l'Ajun­ta­ment en la lluita nuclear a la dècada dels vui­tanta. Ribes, com altres veïns, alerta dels casos de càncer que patei­xen els ciu­ta­dans de la Ribera.

A l'acte de pro­testa hi van assis­tir càrrecs d'ERC i ICV a les Ter­res de l'Ebre, així com el pre­si­dent del grup d'ICV al Par­la­ment, Jaume Bosch, però es va fer palesa l'absència de diri­gents del PSC i CiU, dos par­tits que s'han pro­nun­ciat en con­tra del cemen­tiri nuclear a Ascó, però que for­men el govern local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.