Societat

Regne Unit

Ciberseguretat

El preat botí dels ‘hackers’

Els últims dos anys, s’han doblat els atacs cibernètics a les universitats britàniques

Els pirates informàtics podrien treballar per a Rússia, la Xina i països del Pròxim Orient

El Regne Unit té algu­nes de les millors uni­ver­si­tats del món que acu­mu­len bona part del conei­xe­ment científic del país. Aquest conei­xe­ment s’ha con­ver­tit també en el prin­ci­pal tre­sor del pira­tes informàtics. Segons dades del govern, els últims anys, s’han doblat els atacs cibernètics i durant el període 2016-2017 es van denun­ciar 1.152 roba­to­ris d’infor­mació en uni­ver­si­tats britàniques, com ara la d’Oxford, la de Warwick o la Uni­ver­sity College de Lon­dres (UCL).

L’objec­tiu són els últims avenços sobre la malal­tia d’Alz­hei­mer, la de Parkin­son i intel·ligència arti­fi­cial, recerca sobre armes míssils, nous com­bus­ti­bles i alguns dels prin­ci­pals des­co­bri­ments científics. S’han apro­piat també de dades mèdiques sen­si­bles emma­gat­ze­ma­des en uni­ver­si­tats i hos­pi­tals.

Segons els experts, els pira­tes informàtics podrien tre­ba­llar per a altres països, com ara la Xina, Rússia o estats del Pròxim Ori­ent. Una altra moda­li­tat és obte­nir dades per­so­nals i tota mena d’infor­mació per, després, ven­dre-la al millor postor. La Uni­ver­si­tat d’Oxford ha denun­ciat 515 casos d’accés sense auto­rit­zació al seu sis­tema; la UCL, 57 atacs amb èxit l’últim any; Oxford Bro­okes ha comu­ni­cat el roba­tori de con­tra­se­nyes, i la Queen Mary, a Lon­dres, ha infor­mat que va blo­que­jar 38 mili­ons d’atacs l’any pas­sat. “Les uni­ver­si­tats impul­sen bona part de la recerca i de la inves­ti­gació al Regne Unit. La pro­pi­e­tat intel·lec­tual costa molt temps i diners i, cer­ta­ment, algú podria ata­car una uni­ver­si­tat per després pro­veir d’infor­mació a un altre estat”, va decla­rar Cars­ten Map­ple, direc­tor d’inves­ti­gació sobre ciber­se­gu­re­tat de la Uni­ver­si­tat de Warwick al diari The Times. També va avi­sar que cal inten­si­fi­car les defen­ses cibernètiques a les uni­ver­si­tats.

La res­pon­sa­ble labo­rista dels temes d’Inte­rior, Louise Heigh, a l’opo­sició, va anar més enllà i va denun­ciar una manca d’inversió impor­tant per part del govern i que, “en èpoques finan­ce­res com­pli­ca­des com aquesta, mol­tes orga­nit­za­ci­ons públi­ques tenen sis­te­mes informàtics obso­lets”.

El sis­tema informàtic de la Sani­tat Pública britànica va que­dar en evidència el 12 de maig pas­sat quan es va pro­duir un cibe­ra­tac amb el virus Wan­nacry que va blo­que­jar els sis­te­mes de 16 hos­pi­tals i cen­tres sani­ta­ris del país. Es va trac­tar d’un atac a escala inter­na­ci­o­nal que va afec­tar grans com­pa­nyies de tot el món. Els ser­veis secrets britànics van apun­tar que el pira­tes informàtics podien ser de Corea del Nord. Dema­na­ven un res­cat en bit­coins, la moneda digi­tal, per alli­be­rar els sis­te­mes.

Des d’ales­ho­res, les empre­ses britàniques estan acu­mu­lant bit­coins en anti­ci­pació de la demanda de res­cats dels pira­tes informàtics. L’Agència Naci­o­nal del Crim (NCA), l’FBI britànic, alerta que “els res­cats s’han con­ver­tit en el prin­ci­pal negoci dels malware [arxius mali­ci­o­sos]” i reco­mana que es no paguin els res­cats.

Cia­ran Mar­tin, direc­tor del Cen­tre Naci­o­nal de Ciber­se­gu­re­tat, va apun­tar que Rússia es troba en el cen­tre de la pira­te­ria informàtica. “Hi ha una pauta iden­ti­fi­ca­ble en els atacs de Rússia a Occi­dent per la forma com s’enfo­quen en indústries naci­o­nals crítiques o pro­ces­sos polítics i democràtics”, va afir­mar. Per la seva banda, el minis­tre de Finan­ces britànic, Phi­lip Ham­mond, va decla­rar que el govern no podia tre­ba­llar tot sol en aquest sen­tit i va donar la dada que només el 10% de les empre­ses britàniques té un pla de reacció a un cibe­ra­tac, tot i que el 65% del sec­tor va patir un inci­dent cibernètic l’últim any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.