Infraestructures i serveis

CÀROL COLL

SECRETÀRIA TÈCNICA D’ATENCIÓ ALS SOCIS DE SOM ENERGIA

“Ja hem afegit 15 milions al capital social”

La cooperativa amb seu a Girona es refà de les tensions que l’encariment i volatilitat dels preus de l’electricitat li havien generat a la tardor

Ara estudien nous projectes, de dimensió mitjana i amb altres fonts renovables

La cooperativa Som Energia va llançar una crida a l’octubre per recaptar aportacions voluntàries per al capital social. Aspiraven a 10 milions, i en pocs dies en van sumar la meitat. La crisi energètica s’ha acabat de complicar amb la guerra a Ucraïna, però la comercialitzadora amb seu a Girona comença a respirar.

Fa pocs dies anunciaven que ja havien assolit 13 milions d’aportacions al capital. Són suficients per superar el tràngol de la crisi energètica?
Sortosament, ja estem per sobre. Ja hem afegit 15 milions al capital social, amb aportacions de gairebé 8.000 persones sòcies, i ens ha ajudat, perquè ha estat un flux de finançament més ràpid que no pas negociar amb entitats bancàries, quan el preu majorista de l’energia pujava un 300% d’un dia a l’altre.
Podran reobrir altes a nous subministraments?
Per ara, encara no. La tresoreria ja no pateix tant i el preu del MWh s’ha estabilitzat entre 250 i 270 euros, però el problema és la gran incertesa en el mercat elèctric de futurs. Abans hi recorríem, perquè es mantenia en preus raonables, però ara és massa volàtil.
Estan pendents de la nova regulació de preus per al mercat ibèric, entenc.
Sí, dependrà de no comprar a futur l’electricitat a 250 euros el MWh si en uns dies es regula a 180, o menys. El límit del preu de l’energia generada amb gas és un factor important, però també d’altres, com ara l’aposta per créixer en autogeneració, que ens pot garantir preus fixos a 25 anys vista.
L’aposta cooperativa pel ‘Generation kWh’, en què els socis aportaven fons per a noves instal·lacions, també continua tancada. La recuperaran aviat?
Tenim diversos projectes sobre la taula, desenes, però topem amb la dificultat dels punts de connexió i la tramitació és llarga. Fins ara hem apostat per molts projectes petits, però ara n’estudiem de mitjans, i assumim que també en caldran de més grans, però cal que estiguin vinculats i es facin amb consens amb el territori. Volem reformular el Generation kWh; ha estat una petita revolució que molts socis participants ara es troben en preus més reduïts, i l’autoproducció també genera excedents, petits, però amb energia neta que s’ha d’aprofitar.
S’han refet dels problemes amb la facturació pendent per manca de lectures de les distribuïdores?
En part, però cada cop que hi ha canvis en els peatges a facturar i tributs aplicables patim un trasbals. Abans rebíem algun fitxer erroni, casos puntuals que es revisen manualment, però ens trobem amb problemes massius, de milers de subministraments, i ens suposa una sobrecàrrega i uns endarreriments, a més dels impagaments que hem començat a notar per les darreres factures de l’hivern. I només em consta una multa de la Generalitat a e-Distribución per 600.000 euros, que no ens compensa.
Veuen marge per rebaixar tarifes a curt termini?
Aquest abril ja hem introduït una petita rebaixa, però dependrà dels preus del mercat de futurs. Ara mateix només generem un 5% de l’electricitat que comercialitzem. Una altra opció seria introduir tarifes amb facturació indexada, amb preus canviants hora a hora. I tenim un grup de treball que també analitza, per exemple, la possibilitat de facturar a alguns clients setmana a setmana, en comptes de mes a mes.
Tot plegat, sembla, passa per produir més electricitat amb mitjans propis...
Sí, i a més de la fotovoltaica, cercar solucions eòliques, perquè la solar es concentra només en una part del dia. I si incrementem massa la producció, ens podríem trobar amb sobrecàrregues de xarxes puntuals, o preus negatius del quilowatt, de manera que a qui aboca excedents a la xarxa li toqués pagar, en comptes de cobrar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona