Infraestructures i serveis

La demanda elèctrica a l’hivern cau del 6,8% pel preu i la guerra

Els consums registrats entre més de 540.000 abonats gironins evidencien una davallada accentuada fins al -9,72% al març, quan les tarifes majoristes van tocar sostre

Hi ha menys consum i més clients que el 2021

El desembre del 2021 ja hi va haver un 5,5% de consum menys que el 2020
Al març, la demanda mitjana va ser de només 577,5 MW

La demanda elèctrica a les comarques gironines es va reduir a l’hivern, comptant el consum mitjà del quadrimestre de l’1 de desembre al 31 de març, del 6,79%. La dada s’extreu dels registres d’Endesa Distribución, operadora majoritària que abasta d’energia 549.862 abonats del Gironès, l’Empordà, la Selva i zones de Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa. A la resta d’aquestes dues darreres comarques el servei depèn de Bassols Energia, i al Pla de l’Estany, d’Agrienergia.

La companyia destaca que la xifra d’abonats s’ha incrementat en els darrers mesos de gairebé 7.800, de manera que la reducció de consum encara pesaria més. El pic de demanda en els quatre mesos es va registrar el 9 de desembre, amb 816,96 megawatts (MW), 6,9% menys respecte als 877,45 consumits en el pic de l’hivern 2020/21.

Entre els motius de la reducció del consum, l’empresa no els atribueix a cap causa concreta, però és evident que hi conflueixen diversos factors, començant pel preu del kWh, que s’ha anat enlairant per l’encariment dels combustibles. A començaments d’hivern, els mesos de desembre (-5,55%) i gener (-5,25%) sobre els consums mitjans de 2020, la tendència va ser un pèl més discreta. Però al febrer la reducció es va començar a enlairar ja fins a 6,82 punts per sota de l’any anterior i, ja al març, es va desplomar del 9,72%, des de la mitjana diària de 639,67 MW del 2021, fins a la de 577,52 del març d’enguany.

La guerra a Ucraïna

Els costos del megawatt ja venien d’una tardor en què s’havien encarit progressivament, però malgrat alguna davallada puntual –per exemple, la setmana posterior al darrer cap de setmana de Nadal i Sant Esteve, amb temperatures relativament benignes que van fer que la demanda elèctrica baixés– es van tornar a enfilar a nivells al voltant dels 200 euros. L’escenari, però, es va alterar arran de l’invasió russa a Ucraïna, el 24 de febrer, i les amenaces que han implicat les sancions de la UE per al subministrament de gas a l’Europa continental –petroli a banda–, que van fer disparar el preu majorista del megawatt elèctric fins als 651,15 euros el dimarts 8 de març.

Estalvi o alternatives

En les diferències de demanda de consum entre els dos exercicis influeixen múltiples factors, que comencen per la meteorologia. Aquest any, de fet, els megawatts distribuïts han estat molt similars als del 2021 entre finals de gener i principis de febrer, amb temperatures molt fredes a les nits. Però al març, ja en plena escalada de preus al mercat elèctric i amb temperatures menys gèlides per la successió de pluges, la caiguda de consum es va notar sobretot a inicis de mes –amb les tarifes en màxims– i durant la segona quinzena.

També hi han influït les mesures d’estalvi, eficiència i les alternatives adoptades pels consumidors. N’hi ha que han tornat a apostar per la calefacció de gas, amb un preu el passat hivern molt més estable i competitiu que el del fluid elèctric, o bé la crema de llenya i el recurs d’estufes de butà i altres combustibles. En paral·lel, la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum en llars i naus industrials, tot i tenir encara un pes testimonial, o l’ús d’electrodomèstics i enllumenat més eficients, contribueixen que la demanda d’electricitat de les xarxes de distribució majorista vagin davallant.

En les mitjanes, però, també poden incidir factors estacionals que a les comarques gironines pesen en la gràfica del conjunt de la demanda, com ara que la Setmana Santa –amb la conseqüent ocupació de segones residències i places hoteleres, aquest any ha caigut ja a mitjan abril i fa desplaçar la demanda.

LES XIFRES

612,14
MW
és la mitjana de potència demanada aquest hivern –del desembre al març– pels més de 540.000 clients que depenen d’Endesa Distribución.
656,76
MW
va ser la mitjana de l’hivern 2020/21, 6,79% més elevada abans de l’encariment de l’energia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.