Infraestructures i serveis

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

Es recupera el subministrament després de nou mesos sense aigua potable per la sequera

La Vilella Baixa torna a tenir aigua potable després de gairebé nou mesos sense subministrament a causa de la sequera. El municipi deixa de dependre del repartiment de garrafes després que un informe de l’Agència de Salut Pública avala la potabilitat de l’aigua que hi arriba des de la xarxa de regants Garrigues Sud. Aquesta prové del riu Ebre arran de la instal·lació d’un filtre de tractament a l’entrada del dipòsit d’aigua. Avui finalitza el repartiment de garrafes d’aigua, un servei que l’Ajuntament ha fet entre un i dos cops a la setmana. L’alcaldessa, Marta Camp, ha explicat que la mesura ha suposat un cost superior al 3% del pressupost municipal, i insta les diverses administracions a trobar solucions estructurals.

Els problemes de subministrament es van començar a detectar amb l’assecament dels pous municipals i la disminució dels nivells del pantà de Margalef la primavera passada. A finals d’agost, el consistori va decidir assumir el cost de la compra de garrafes d’aigua per a la població, una despesa no subvencionable que ha oscil·lat entre els 1.200 i els 1.300 euros al mes. Amb la connexió del municipi amb la xarxa de regants Garrigues Sud es va consultar la possibilitat que l’aigua corrent fos potable amb la instal·lació d’un filtre a l’entrada del dipòsit. No ha estat fins aquesta setmana que l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat que l’aigua compleix els requisits per a ser considerada apta per a consum humà.

Malgrat celebrar aquesta solució a aquesta problemàtica, l’alcaldessa ha explicat a l’ACN que es mantindran els contactes amb l’Agència Catalana de l’Aigua i Acció Climàtica per trobar una “solució definitiva” davant episodis d’escassetat d’aigua per evitar la repetició d’aquesta situació.

La manca de pluges i els nivells sota mínims del pantà de Margalef no només han afectat a la Vilella Baixa. A la Bisbal de Falset van quedar-se sense aigua potable durant dos mesos i Margalef està pendent de la instal·lació d’uns filtres que en rebaixin la terbolesa de per recuperar aquest servei bàsic. En el cas de Margalef, les captacions d’aigua provenen d’un ramal secundari diferent del que subministra aigua a la Vilella Baixa, motiu pel qual encara en aquests moments no tenen garantit el subministrament d’aigua potable. També a Margalef s’han quedat sense aquesta nou mesos, i l’Ajuntament ha optat per repartir aigua embotellada entre els veïns durant tres mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.