Infraestructures i serveis

SOCIETAT

Tarragona adjudicarà el contracte de la brossa a Urbaser un cop exclosa l’empresa guanyadora

Urbaser va presentar un recurs la seva competidora perquè no complia els requisits tècnics del consistori que ha estat admès

L’Ajuntament preveu tancar definitivament el conveni al juliol

L’Ajuntament de Tarragona ha anunciat aquest dilluns que adjudicarà a l’empresa Urbaser el contracte de la brossa durant el mes de juliol. Urbaser va quedar en segona posició al concurs públic per darrere de la francesa GBI Paprec, però un cop coneguda la qualificació va presentar un recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic perquè considerava que la seva competidora no complia els requisits tècnics del consistori. Divendres passat, el tribunal li va donar la raó i va excloure GBI Paprec. Durant aquesta setmana els tècnics de l’ajuntament enllestiran un informe jurídic per tal que al ple del mes de juny s’aprovi fer el requeriment de la documentació a Urbaser per, al ple de juliol, adjudicar definitivament el contracte.

En la resolució del tribunal,a la qual ha tingut accés l’ACN, es remarca que “les empreses licitadores no podien proposar solucions tècniques diferents o propostes alternatives” a les que marcava el plec de clàusules tècniques. No obstant en alguns dels serveis de neteja que s’han de prestar hi ha “varis incompliments” que “afecten a la pròpia oferta de l’empresa recurrent i de les altres empreses licitadores, segons manifesta l’Ajuntament”. És a dir, que totes les empreses licitadores van incomplir, en diferent grau, els requisits imposats en el concurs.

En el cas de GBI Paprec, el tribunal analitza l’argumentació dels tècnics del consistori: “a la mateixa conclusió va arribar l’Ajuntament, qualificant de ’defecte’ aquest incompliment per part de GBI d’allò exigit [...] tot i que, enlloc de procedir a l’exclusió de l’empresa va optar per no tenir-lo en compte de forma negativa”.

I la resolució afegeix: “a criteri del Tribunal, és certament lloable l’esforç de l’Ajuntament que, en un contracte de l’objecte, característiques i envergadura com aquest i per tal de garantir la màxima concurrència a la licitació, a l’haver detectat que totes les ofertes presentades contenien ’defectes’ respecte d’elements definits com a mínims, ha adoptat un raonament d’anàlisi de les ofertes en termes de rendiments o funcionalitats relativitzant l’aplicació de determinades prescripcions i exigències tècniques i ha descartat excloure propostes que n’incomplien de ’poc significatives’. Però a la vegada, critica com el consistori va gestionar-ho: “no obstant això, aquesta actuació ha implicat que, una vegada ja presentades i conegudes totes les ofertes, es modifiqués el grau de subjecció de determinades prescripcions tècniques”.

“Satisfacció” municipal

La regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Tarragona, Isabel Mascaró, ha expressat “satisfacció” del govern municipal per la resolució. “Estem un pas més a prop d’aconseguir que el nou contracte de neteja es pugui posar en funcionament”, ha assenyalat. Respecte la resolució del tribunal ha indicat que és d’obligat compliment tot i expressar discrepància “d’alguns elements d’interpretació que s’han fet”.

A la vegada, ha remarcat que la possibilitat de nous recursos per la via administrativa “s’ha esgotat” i que si GBI Paprec volgués recórrer la resolució, ho hauria de fer per la via judicial. “El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic no ens obliga a fer un pas enrere en tota la licitació, que això hauria estat devastador per la ciutat; ens permet, amb pas ferm, tenir un nou contracte cap al juliol”, ha insistit Mascaró.

Paral·lelament, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic el passat 31 de maig va emetre una altra resolució respecte el contracte de la brossa de Tarragona. En aquest cas, el que va formular l’empresa FCC i que el tribunal va desestimar. La companyia al·legava “animadversió” i “falta d’imparcialitat” d’una de les treballadores municipals que s’encarregava de la licitació i adjudicació del contracte, per la qual cosa reclamava la nul·litat de tot el procés de contractació. Mascaró ha celebrat també el posicionament el tribunal: “ens hauria suposat tornar a la casella d’origen i repetir el procediment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Diputació avança 1,9 milions per trobar fuites d’aigua en 120 municipis

Tarragona
salut

Crida a la ciutadania per “salvar” el servei de pediatria de l’Hospital de Mataró

Mataró
sequera

S’aixeca l’excepcionalitat a Ter-Llobregat i Darnius passa a emergència I

Barcelona
Societat

Inversió de 5, 7 milions per transformar l’Artèxtil en un campus sanitari de la UAB

Sabadell

Di-Versiones, Julieta i Pelukass, caps de cartell dels concerts de Festa Major

salt
societat

El Tour, el nou gran esdeveniment que també acollirà Barcelona

Barcelona
societat

Inici d'estiu a les platges metropolitanes amb un 20% menys d’espai de sorra

Montgat

David Montoro relleva Isaac Padrós com a president de Multicapacitats

GIRONA
societat

Adjudiquen les obres per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny

Reus