ADMINISTRACIONS
A Palamós, apugen el preu de l’aigua en la línia que diu l’ACA
El govern de Palamós (ERC, el PSC i Junts) ha aprovat la proposta de revisió de tarifes presentada per la Companyia d’Aigües de Palamós (Capsa), l’empresa mixta que gestiona el servei d’abastament a les llars. L’alcalde, Lluís Puig, va defensar que es rebaixava la quota fixa que paguen trimestralment tots els abonats, de 10 a 9,50 euros, com havia recomanat la síndica de greuges local. I la regidora de Medi Ambient, Maria Puig, ha argumentat que volen incentivar les reduccions de consum. La facturació mínima que cobrarà la companyia cada tres mesos es redueix també de 36 a 27 m³, tot i que a un preu superior per metre cúbic, de mitjana.
La portaveu del principal grup de l’oposició, Teresa Ferrés (Som-hi), va criticar en el ple que només s’incidia en les rebaixes, però va il·lustrar que els 12 primers metres cúbics de consum mensual, fins ara, es facturaven a 0,17 euros i, ara, prenent només 9 m³ mensuals de mitjana (fins als 27 cada tres mesos), a 29 cèntims, mentre que els 3 m³ extres, fins als 12 que anteriorment tenien també un cost de 0,17 euros, “s’encareixen fins a 1 euro, un 490% més”. Ferrés va anunciar que faran al·legacions contra les pujades, que creu que poden tenir poc impacte o fins i tot rebaixar els rebuts per a segones residències amb poca activitat i habitatges buits, però són “perjudicials per a les famílies”, perquè “la tarifa social també s’apuja un 240%”.
“Sostenibilitat” i riscos
L’alcalde Puig admet les pujades, però en minimitza l’impacte efectiu sobre els rebuts per a consums moderats. En llars unifamiliars, fins i tot, diu que poden baixar alguns cèntims, mentre que per a una família de tres persones l’increment pot ser de 2 euros per trimestre, 8 d’anuals. Per Puig, “l’estudi econòmic de CAPSA alertava que el 2025 podien tenir riscos de pèrdues” si no revisaven les tarifes congelades des de feia anys, i defensa que s’han adaptat a les directrius de l’Agència Catalana de l’Aigua –en els trams de 9, 18 i més de 18 metres cúbics coincidents amb uns cànons també incrementats en els darrers mesos–. Malgrat tot això, també recorda que “les tarifes per metre cúbic dels trams més baixos continuen per sota, amb dèficit, dels preus que factura el Consorci d’Aigües de la Costa Brava-Girona” (CACBGi) per l’aigua que els arriba del Ter en alta des de la potabilitzadora de Montfullà.