El Segrià busca protectores que es facin càrrec de la nova gossera
S'està construint en un paratge allunyat de les poblacions per evitar conflictes amb els veïns
Mentre Barcelona discuteix on col·locar la gossera, al Segrià fa temps que han pres la decisió: ben lluny dels nuclis habitats, en un paratge solitari entre camps de secà. Ara el debat és qui ha de gestionar el centre. El que té clara el Consell Comarcal és que la gestió del centre d'acollida d'animals domèstics del Segrià -nom oficial, i més amable, de la gossera comarcal- se cedirà a una empresa o societat especialitzada. I, segons el president comarcal, la millor opció seria una societat protectora, que garantiria el millor tracte als animals. Pons va dir que el consell s'està entrevistant amb societats i fundacions d'aquest tipus, preferentment del territori, per tal d'estudiar la viabilitat que una entitat d'aquest tipus es faci càrrec de l'equipament.
Això ja passa en altres gosseres promogudes per ajuntaments i consells comarcals catalans, sobretot a partir d'episodis de maltracte que es van denunciar a Mataró i en altres ciutats a finals dels anys noranta per part de gestors purament empresarials.
Un cop estudiada aquesta possibilitat, el consell comarcal redactarà les bases del concurs d'adjudicació del servei.
Encara té força temps per trobar un gestor. La canera comarcal s'està començant a construir als afores d'Alcanó i fins al mes d'abril s'enllestirà la primera fase, consistent en l'edifici de serveis (una petita edificació de planta baixa on hi ha els despatxos administratius i els serveis veterinaris), el tancament del recinte i l'estructura dels futurs boxes que acolliran els animals.
Només llavors podrà començar la segona fase, consistent en la construcció dels boxes i el condicionament de les instal·lacions. Això podria durar sis o set mesos, segons van avançar ahir tècnics de la constructora durant una visita a les obres amb responsables del consell comarcal.
La gossera tindrà cent boxes. Cada un d'aquests espais pot acollir d'1 a 5 animals, cosa que dóna a la gossera una teòrica capacitat màxima de 400 o 500 animals. A la pràctica, però, hi ha animals que no poden compartir l'espai i ocupen una gàbia només per ells, i d'altres que s'han de posar en parelles o en grups de tres. A més de gossos, hi haurà boxes especials per a gats.
SENSE LLEIDA
La gossera del Segrià acollirà animals de tots els municipis de la comarca excepte els de la capital. L'Ajuntament de Lleida fa la seva pròpia gossera a la Caparrella. La gossera comarcal d'Alcanó s'haurà de complementar, segons va dir Pons, amb petits espais d'estada d'animals a cada municipi, com a pas previ al seu trasllat a Alcanó.
COMPENSACIONS AL MUNICIPI
Avui al vespre està prevista una assembla informativa amb els veïns del municipi. En ella, els responsables del Consell Comarcal intentaran transmetre a la població que la gossera, aixecada en terrenys municipals a un quilòmetre del nucli urbà, no suposarà problemes al veïnat ni generarà sorolls ni pudors.