Serveis

Vilassar de Dalt renuncia del tot als serveis funeraris

El govern decideix rescindir el contracte amb l'empresa adjudicatària per la polèmica creada amb el crematori

Iniciarà contactes amb el Bisbat per obtenir la propietat del cementiri local

Punt final al serial del crematori de Vilassar de Dalt. El govern, integrat per GEVD, OXV, ERC, PSC i un regidor no adscrit, va fer públic en el ple de dijous que rescindia definitivament el contracte amb l'adjudicatària de les obres de construcció dels nous serveis funeraris del municipi que incloïen un forn per incinerar cadàvers. Aquesta decisió comporta el retorn a Complex Funerari Maresme del cànon 735.000 euros –més els interessos corresponents– que l'Ajuntament va rebre de manera avançada i que, un cop materialitzat el projecte, hauria estat d'1.248.946 euros. L'Ajuntament podrà compensar els diners que ara marxen amb el cànon que ha rebut del desenvolupament comercial de la zona de Can Nolla. Segons explica l'alcalde, Xavier Godàs (GEVD), renunciar als nous serveis funeraris ha estat la millor sortida a un conflicte que va esclatar l'estiu del 2014 i ha cuejat fins ara, alimentat per un important rebuig veïnal i una encesa campanya en contra. Una campanya que, fins i tot, va traspassar el terme municipal i va trobar resposta a la població veïna de Cabrils, d'on va sorgir una de les plataformes contràries al crematori. Godàs recorda que el projecte va superar tots els tràmits i que havia estat plantejat ja l'any 2009 com a proposta supramunicipal, per donar resposta també a les necessitats de les poblacions properes. “Hem estat coherents i, davant d'una situació de conflicte social que no avançava, hem decidit començar de nou”, comenta i, malgrat que fa autocrítica perquè no va calcular l'abast del rebuig ciutadà, insisteix que el debat de la incineració humana “s'haurà d'abordar tard o d'hora, però amb calma i tranquil·litat”.

Pel cap del govern local, la demanda de sotmetre a una consulta veïnal la construcció del crematori la va fer inviable quan es va decidir canviar d'ubicació l'equipament i, sobretot, plantejar un nou projecte en què el forn ja no es contemplava. Godàs insisteix que el debat “constructiu, sense apriorismes” no s'ha aconseguit i que les posicions entre els defensors i els detractors del crematori sempre han estat insalvables.

Parlar amb el Bisbat

Un cop rebutjat el projecte, i amb el compromís de l'empresa de no fer cap tipus de reclamació judicial, el govern ja treballa en el proper pas. “Vilassar de Dalt tindrà problemes per enterrar els seus veïns a mitjà termini i cal trobar-hi una solució”, diu l'alcalde. En aquest sentit, es recupera una proposta inicial plantejada fa tres anys de demanar al Bisbat de Barcelona la cessió del cementiri perquè passi a ser de propietat municipal. “No podem ni volem invertir per millorar i adaptar un espai que no sigui de la població”, afirma Xavier Godàs.

LA XIFRA

735.000
euros
més interessos haurà de tornar l'Ajuntament a l'adjudicatària dels serveis funeraris per anular el projecte.

LA FRASE

Hem estat coherents i davant d'una situació de conflicte que no avançava hem decidit començar de nou
Xavier Godàs (GEVD)
ALCALDE DE VILASSAR DE DALT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia