La Fassina Balanyà de l'Espluga, seu de la fase final del joc virtual del Big Bang
Des que el passat dia 1 d'octubre s'iniciés el joc virtual del Big Bang a l'IES Joan Amigó de l'Espluga de Francolí organitzat per la Xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, la fase del concurs a la xarxa ha estat oberta com a eina lúdica i d'aprenentatge.
Es tracta d'una sèrie de nou jocs de ciència i de relació social per conèixer l'origen de l'univers i comprendre el seu desenvolupament fins avui.
Dimecres passat 27 de gener, la Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí va reunir els dos instituts més ben classificats de la seva zona en el concurs virtual del joc del Big Bang. En aquesta ocasió, la prova, uns jocs de pistes, es feia de manera presencial i es realitzava simultàniament en uns altres quatre museus de la Xarxa de Museus de Ciència i Tècnica de Catalunya.
En el joc de pistes dissenyat per l'interior de l'antiga fàbrica d'alcohol espluguina, la Fassina Balanyà, van participar un total de 22 alumnes de l'escola Aura de Reus i una trentena de l'IES Guindàvols de Lleida, que van haver de respondre correctament a sis qüestions sobre el Big Bang i que feien referència a aspectes concrets del funcionament d'una fassina.
La competició del joc de pistes era individual i consistia a resoldre correctament les sis qüestions del joc en el menor temps possible.
L'alcalde de l'Espluga, David Rovira, va ser l'encarregat de lliurar a l'escola Aura de Reus, l'institut millor classificat de la zona en l'aspecte col·lectiu, el premi d'una estada per a nou alumnes i un professor a l'alberg Jaume I, amb una visita als quatre museus de la vila i una ruta d'aventura per les Coves de l'Espluga.
Durant la primera quinzena de febrer, els millors classificats de tot el concurs i els guanyadors dels jocs de pistes que es van fer als diferents museus de la xarxa rebran els seus premis a Barcelona de les mans del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras.