Com estalviar aigua des dels tres anys

El CEIP La Mercè de Tortosa esdevé Escola Verda amb un projecte que evita el consum de més de 2.100 litres al mes

Els resul­tats acon­se­guits pel CEIP La Mercè pel seu compte, abans de conèixer les reco­ma­na­ci­ons de l'audi­to­ria que està duent a terme Eco­lo­gis­tes en Acció a diver­sos edi­fi­cis muni­ci­pals de Tor­tosa, ha sorprès els res­pon­sa­bles de la Casa de l'Aigua. Així ho va con­fir­mar ahir un dels tècnics, Gui­llem Arge­lich, que també va visi­tar el cen­tre per conèixer de pri­mera mà el pro­jecte del CEIP La Mercè. El dipòsit d'aigües plu­vi­als està situat al pati que uti­lit­zen els alum­nes d'infan­til. La cis­terna recull amb un únic col·lec­tor l'aigua de la pluja que baixa de la teu­lada, però n'hi ha prou per regar les plan­tes, els arbres i l'hort on els alum­nes del CEIP La Mercè con­reen faves. «Després de les plu­ges dels últims mesos, hem tin­gut el dipòsit a ves­sar, i per això pen­sem que seria molt posi­tiu tenir una cis­terna molt més gran, que recollís l'aigua de pluja de tota la teu­lada», va expli­car ahir la coor­di­na­dora del pro­jecte, Glòria Biosca. Segons va mati­sar, es tracta d'una idea encara en una fase ini­cial, però el pro­jecte és força ambiciós i s'ajusta als cri­te­ris del pro­grama d'inno­vació edu­ca­tiva que ha permès el CEIP La Mercè acon­se­guir el dis­tin­tiu d'Escola Verda, fa només tres mesos. En aquest cas, la cons­trucció d'una cis­terna sub­terrània al pati i la reu­ti­lit­zació de l'aigua de la pluja ser­vi­ria per fomen­tar l'estalvi d'aigua pota­ble en part dels lava­bos del cen­tre. «Com que cal­dria fer una obra impor­tant, només con­nec­taríem una part dels lava­bos», va afe­gir Biosca. A més, també per­me­tria que l'Ajun­ta­ment tingués un punt de cap­tació per regar les zones enjar­di­na­des del nucli històric, així com per remu­llar els car­rers del barri del Ras­tre.

De moment, la uti­lit­zació del pri­mer dipòsit ha ser­vit per cons­ci­en­ciar els alum­nes de la neces­si­tat de rea­pro­fi­tar l'aigua de pluja i d'estal­viar l'aigua a casa. «A més, amb l'hort i les plan­tes també veuen sobre el ter­reny que l'aigua de la cis­terna té una uti­li­tat directa», va afe­gir el direc­tor del CEIP La Mercè, Àngel Ismael. Però el pro­grama edu­ca­tiu del cen­tre va més enllà, ja que ha acon­se­guit esta­blir un ús raci­o­nal de l'aigua. Així, Biosca va deta­llar que van ana­lit­zar tots els punts d'aigua del cen­tre, per saber quin con­sum tenien i què podien fer per fomen­tar l'estalvi. La pro­fes­sora va recor­dar que van començar el pro­grama el curs 2005/2006, i que pri­mer van can­viar les aixe­tes de les fonts i dels lava­bos. També van empren­dre una ofen­siva con­tra el mal­ba­ra­ta­ment d'aigua als vàters. Per tant, van esta­blir que tots els alum­nes havien d'anar al lavabo –si no era estric­ta­ment neces­sari per una urgència– un quart d'hora abans de sor­tir al pati. «Els xiquets i les xique­tes fan les seues neces­si­tats, però només l'últim estira la cadena», va pre­ci­sar Biosca, que va expli­car que amb aquest sis­tema van acon­se­guir estal­viar 1.774 litres d'aigua en els 22 dies lec­tius que té un mes. Una altra mesura va ser pen­jar de cada pupi­tre una ampo­lla de plàstic, per evi­tar que els alum­nes anes­sen a beure a les fonts i fos­sen cons­ci­ents de l'aigua que con­su­mien en cada moment. Així, van acon­se­guir estal­viar 350 litres d'aigua més en tot el cen­tre, i van asso­lir un estalvi total de 2.124 litres. En aquest sen­tit, el següent pas del pro­grama serà con­tro­lar l'aigua a la cuina i al men­ja­dor, així com a les dut­xes del gimnàs, ja que tots els alum­nes es dut­xen una vegada a la set­mana a par­tir de quart curs, just després de la classe d'edu­cació física.

L'hort de les faves i altres plantes

GUSTAU MORENO

El dipòsit d'aigües pluvials del CEIP La Mercè, que va ser instal·lat per l'Ajuntament de Tortosa a instàncies de la direcció del centre, serveix per regar un petit hort amb faves, que conreen els mateixos alumnes. A més del respecte per les plantes, l'hort serveix per ensenyar-los llegendes i tot tipus de dites populars sobre les faves, com «Pel gener, faves a fer», o «Si vols tenir un bon favar, deixa un dia de veremar». La coordinadora del projecte, Glòria Biosca, va detallar ahir que els dilluns tenen cura de l'hort els alumnes d'educació infantil; els dimecres, els alumnes de primer, i els divendres, els de segon. Per la seua banda, els alumnes de tercer tenen cura de les plantes d'interior del segon pis, mentre que els de quart, les plantes del primer pis. Per la seua banda, els alumnes de cinquè i els seus professors fan la recollida de deixalles al pati del centre, i els alumnes de sisè tenen cura de les plantes de les columnes, dels bulbs, del llavorer i dels arbres, tant dels fruiters com dels ornamentals. Finalment, els alumnes es mengen la collita de faves en un àpat organitzat pel col·legi, i per Tots Sants també es fan panellets amb la collita dels ametllers. D'altra banda, el CEIP La Mercè també fomenta la reducció dels residus i la recollida selectiva, així com el reciclatge d'oli usat a la cuina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.