Societat

PACO MUÑOZ

PESSEBRISTA D’ALMENAR

“Vaig començar el pessebre quan tenia 32 anys i d’això ja en fa 19”

Fa dues dècades que treballa en un pessebre de grans dimensions que ja ocupa un espai de 100 metres quadrats i que cada any va ampliant i renovant, fent de forma artesanal moltes peces

Dinou anys fent un pessebre?
I tant! Amb poc més de 30 anys vaig començar aquesta iniciativa i cada any anar fent una mica més perquè m’agrada molt i així amb el temps, després de 19 anys, he acabat fent un gran pessebre. I a poc a poc vaig introduint-hi escenes i personatges o renovant-lo.
D’on li ve aquesta afició pels pessebres?
De sempre. Des de ben petit que a casa ja fèiem el pessebre i des d’aleshores que m’ha agradat seguir-los fent. M’agraden les tradicions i també faig el pessebre de l’església d’Almenar i soc el responsable d’organitzar la Setmana Santa al poble en la qual participo des de fa 40 anys.
I ho fa tot sol?
Aquest pessebre es va començar el 1998 en col·laboració amb els veïns Marisa Olves i Josep Maria Manzanares, però ara soc jo sol des de fa anys.
I quant temps dedica a fer nous espais o figures?
Un dia vaig calcular que més o menys hauria dedicat al pessebre unes 300 hores a l’any, però la veritat és que no ho compto al detall i quan tinc una estona m’hi poso o vaig a buscar material. Jo ja treballo deu hores i a aquesta afició m’hi poso quan puc.
Li queden hores per a altres coses?
No gaires i sempre tinc moltes coses a fer. Perquè també faig el pessebre de l’església, que ocupa uns quatre metres quadrats, i ara també estem treballant en la preparació de les carrosses dels Reis d’Orient.
I compra les peces o se les fa vostè artesanalment?
M’ho faig tot jo el màxim que puc. Compro poca cosa perquè el material i les figures dels pessebres són cars. A més, m’agrada fer-m’ho jo perquè crec que té més mèrit. I l’objectiu és reciclar tot el material possible, com ferros, alumini, fustes, porexpan o fang i treballar-los, donar-los forma i pintar-los. També és veritat que algunes peces les he comprat i busco aquelles que s’adiuen més a l’estil i a les mides del pessebre que he anat fent. Enguany m’hi hauré gastat uns 1.000 euros.
Aquí també hi deu haver una infraestructura tècnica i elèctrica, suposo?
Tot m’ho faig jo i els llums, per exemple, els faig a partir de garlandes de Nadal, que les desmunto i les transformo en llums per al pessebre.
Es pot dir que és un pessebre monumental?
No ho sé, però és gran, molt gran. Les figures fan uns vint centímetres d’alçada i tot es fa a escala.
I on el té instal·lat?
Una família del poble m’ha deixat una casa per poder-lo fer. El pessebre és a casa Melcior i ja ocupa uns 100 metres quadrats. I tothom que vulgui el pot visitar els diumenges i es pot tocar. Jo deixo que la gent s’ho pugui mirar tot de dalt a baix. I no cobro res.
I ha d’anar creixent més encara aquest pessebre?
Vaig fent i cada any creo alguna escena nova o bé en renovo alguna. Anar posant i traient, però encara no sé com continuaré. Moltes vegades quan visito algun poble i veig alguna casa o església que m’agrada la intento reproduir al pessebre.
Quins edificis ha reproduït?
L’església d’Almenar, l’ajuntament també hi surt, cases antigues d’altres llocs o l’església de Tiurana, per exemple. També el poble i la Torre d’Ardèvol i l’església de Sant Pere de l’Hostal Nou, a Llobera, al Solsonès.
O sigui que també hi ha una mica de creació personal, encara que es barregin èpoques?
Algun toc diferent per fer-ho original. Així, a la reproducció de l’ajuntament d’Almenar hi he posat les banderes del poble, la catalana i l’espanyola. També hi ha un caganer, però en una comuna, amb paper higiènic i escombreta.
O sigui que és un pessebre amb sorpreses?
Es podria dir que hi ha alguns detalls curiosos, com ara petits recipients amb oli i vi de veritat, un mirall on s’hi reflecteix una singular imatge, la petita placa d’homenatge a un amic traspassat col·locada en una façana, o els esquelets de dos delinqüents penjats en una gàbia medieval.
Què més hi podem trobar al pessebre monumental d’Almenar?
Hi ha diversos quadres o escenes, no tots estrictament bíblics, com ara el naixement, la fugida d’Egipte, els Reis Mags, l’adoració dels pastors, l’anunciació, el palau d’Herodes, el mercat o la zona dels horts, on es poden identificar verdures i hortalisses com ara enciams, carbasses, tomàquets, pastanagues i oliveres. Hi ha una cinquantena de construccions, entre cases, torres, ponts i muralles, amb unes 400 figures, inclosos una vintena d’animals, com ara ànecs, cabres, camells, caragols, cigonyes, coloms, gats o gossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia