Societat

Turisme

Satisfacció al sector turístic per la campanya de Nadal

Les estacions d’esquí fan un balanç molt positiu, sobretot del cap d’any

Les cases de turisme rural registren des del cap de setmana anterior al Nadal bons nivells d’ocupació, que baixen per Reis

La bona arrencada del pont de la Puríssima a gran part de les estacions d’esquí del Pirineu català s’ha mantingut aquestes vacances de Nadal, en paral·lel a les darreres nevades, que han possibilitat obrir amb gruixos considerables i una bona qualitat de neu a totes les estacions catalanes, tant d’esquí nòrdic com d’alpí. L’Associació d’Estacions d’Esquí i Muntanya (ACEM) assegura que entre Nadal i cap d’any el balanç per a les estacions quant a afluència d’esquiadors és “molt positiu, sobretot pel cap d’any”, a falta encara de tancar dades, incloent aquest cap de setmana festiu.

Les estacions d’esquí gironines fan un balanç positiu d’aquests dies de festa pel que fa a l’afluència de visitants i d’esquiadors tot i la manca de fortes nevades. En la majoria de les estacions s’ha incrementat el nombre de visitants respecte al mateix període de l’any passat.

També hi ha satisfacció als allotjaments rurals. Núria Ferrando, presidenta de la Federació de Turisme Rural de Lleida, que agrupa 180 establiments del Pirineu i la plana, ha destacat: “Ha anat molt bé, la veritat. L’ocupació, sobretot per cap d’any, ha sigut del 100%.” Ferrando atribueix el ple a “les ganes de la gent de sortir, després de les festes més familiars de Nadal, i enguany el cap de setmana de tres dies ha estat perfecte”: “Hem rebut colles d’amics i famílies que buscaven un espai on gaudir de la natura”, diu. Les cases rurals preveuen que aquest cap de setmana l’ocupació disminuirà tot coincidint amb el final de les vacances i la previsió de nevades a cotes baixes.

També es mostren satisfetes de l’ocupació les cases rurals d’arreu del territori gironí, ja que hi ha hagut pràcticament plena ocupació tant a la muntanya com a la costa, sobretot per cap d’any.

L’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre ha explicat que l’ocupació turística el cap de setmana de Reis ha estat molt fluixa, a l’entorn del 10%, contràriament al cap de setmana de cap d’any, quan els allotjaments rurals ebrencs van registrar un 98% d’ocupació, tot i que la majoria de les reserves van ser només d’un parell de nits. “Per Reis mai hem registrat una bona ocupació, és com un cap de setmana més del gener, en què la gent que viatja opta majoritàriament per l’esquí”, ha manifestat el portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Juanjo Bel. El sector ja no espera tornar a omplir els establiments fins a Setmana Santa.

Agroturisme

L’ocupació turística a la Catalunya Central des del cap de setmana previ al Nadal ha estat força bona o molt bona, especialment per cap d’any. Jordi Pellicer, president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, explica que per cap d’any l’ocupació va ser del 100%: “Va ser una bogeria, feia setmanes que ja no es trobava allotjament disponible a la zona.” Per Nadal també va anar molt bé: des del dissabte 23 de desembre fins a Sant Esteve, diu que hi va haver un 85% d’ocupació “ben bo” i que “tothom està molt satisfet”. Segons ell, Reis “és l’altra cara de la moneda”, amb un 30-40% d’ocupació. “Fa més de vint anys que fem turisme rural i per Reis hem omplert en comptades ocasions, no hi ha hagut mai una gran demanda; la gent prefereix quedar-se a casa.” La clientela és gent del país, sobretot de Barcelona i l’àrea metropolitana. La seva entitat té unes 75 cases associades, que representen el 70% de les cases de turisme rural que hi ha al Berguedà.

Joan Verdaguer, propietari d’El Quintà, una casa rural de Tavertet (Osona), comenta que en el seu cas l’ocupació des del cap de setmana abans de Nadal fins a Reis ha sigut d’un 80%. Segons ell, abans la gent feia una setmana sencera i amb la crisi hi van uns dies més concrets. Ell també confirma que, si bé per cap d’any hi ha més demanda per llogar la casa sencera, cada vegada “el Nadal es fa més a fora i últimament no hi ha tanta diferència amb cap d’any”. Verdaguer diu que es nota una certa recuperació de la crisi.

Pel que fa a hotels i restaurants, a Osona les dades d’ocupació han estat molt bones. “El sector ha treballat exageradament, aquestes festes”, diu Antoni Dinarès, gerent de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i d’Osona. Segons la informació recollida als sis hotels més grans i representatius d’Osona, per Nadal tres hotels van tenir una ocupació del 30% (va ser fluixeta), dos hotels van estar al 70% i un va tenir tancat. Per cap d’any, en canvi, tots van estar al 100%. En restauració, “durant tot el desembre l’ocupació ha sigut espectacular: Mercat Medieval de Vic, sopars d’empresa, Nadal, Cap d’Any...”.

Aquesta informació ha estat elaborada per:

Eva Pomares, Anna Aguilar, Ure Comas, Lurdes Moreso

Un bon any per a la Val d’Aran

Anna Díaz, la conselhèra de Turisme d’Aran, ha qualificat de bons els resultats de l’any 2017 per al sector hoteler de la Val d’Aran, amb un augment de l’ocupació mitjana hotelera del 4,29%, segons dades proporcionades per hotels i càmpings.

Són unes xifres que s’apropen a les d’abans de la crisi. Així, l’any passat, la Val d’Aran va tenir una ocupació hotelera mitjana anual d’un 46,94%. Des de l’any 2006 no s’havia registrat un resultat tan alt d’ocupació.

Han estat especialment bons els mesos d’agost, febrer, desembre i juliol, sobrepassant el 50%. Cal tenir en compte, però, que entre els mesos de gener i març, quan l’ocupació arriba al 48%, el nombre de places hoteleres obertes és superior a les que hi ha durant els mesos d’estiu. Les dades d’ocupació hotelera de Setmana Santa van ser bones, ja que al mes d’abril la Val d’Aran ofereix la possibilitat de practicar activitats en contacte amb la natura, a més de propostes culturals i lúdiques, al costat de les activitats relacionades amb l’esquí. D’altra banda, l’últim mes del 2017 va començar força bé pel pont de la Puríssima, en què l’ocupació va arribar en els dies principals al 82,26%, i si es compta tota la setmana entre el 4 i el 10 de desembre l’ocupació va arribar al 66,18%, amb la gran afluència de 70.000 esquiadors a l’estació Baqueira Beret.

En aquests resultats no s’inclouen les dades d’ocupació d’apartaments d’ús turístic, ja que no s’ha comptabilitzat encara el seu ús durant l’any sencer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia