Societat
L’aigua bruta es reciclarà a Barcelona en aigua per beure si la sequera avança
El Llobregat rebrà una aportació extra de cabal a Molins de Rei amb aigua provinent de la depuradora del delta
L’operació costarà 4,5 milions d’euros
Tots els pares del món saben –perquè els seus fills ho han estudiat– que un riu es divideix en tres àmbits: el curs alt, el mitjà i el baix. Al curs alt, l’aigua és neta, bona, fresca i clara; al mitjà paga el peatge de la pressió de l’home, i al baix primer hi discorre un líquid infecte i, finalment, una aigua que torna a ser cristallina després de ser depurada poc abans d’acabar al mar. Ara, per acció de la tecnologia més avançada i d’un acord entre l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els alumnes de primària hauran de modificar els seus estudis sobre les conques fluvials perquè les fonts d’alimentació d’aigua neta i clara dels rius podran situar-se tant a la part alta com a la part baixa.
Això serà així en un futur immediat, d’aquí a un parell de mesos, a la conca del Llobregat, on és a punt de posar-se en marxa l’aprofitament de les aigües tractades a la gran depuradora del delta del Llobregat. Un cop neta, l’aigua, “amb una qualitat com la de les capçaleres dels rius” –segons va detallar ahir la secretària de Medi Ambient, Marta Subirà– s’enviarà a través d’unes canonades riu amunt fins a reintroduir–les al curs fluvial més a munt de l’assut de Molins de Rei.
El pla suposarà una inversió de fins a 4,5 milions d’euros i s’ha dissenyat per combatre els efectes perniciosos de la sequera que provoquen una disminució de l’aigua per beure disponible i una afectació important a l’aqüífer del Llobregat amenaçat per la salinització.
El cost del projecte no es farà repercutir en el rebut dels consumidors, segons es va comprometre ahir Marta Subirà, sinó que es pagarà amb el que ja recapta el cànon de l’aigua. Pel que fa als costos, la reutilització de l’aigua del terciari resulta cinc vegades més barat que la potabilització d’aigua a través de les dessalinitzadores.
La lluita contra la intrusió salina és el primer objectiu del projecte de reutilització de l’aigua que surt del tractament terciari de la depuradora. Quan la situació hídrica del país sigui de normalitat, l’aigua es destinarà als aqüífers de la vall baixa del Llobregat i quan es decreti l’estat de prealerta el seu ús s’ampliarà a necessitats agrícoles, ambientals i municipals. Finalment, quan hi hagi un estat d’excepcionalitat i emergència, amb reserves per sota del 25% i el 20% respectivament, l’aigua es conduirà fins a més amunt de Molins de Rei per tornar-la al riu i ser captada, de nou, per la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí.
Amb aquesta aportació, el Llobregat veurà incrementar en 2,3 metres cúbics el seu cabal, que ara és de 4 metres cúbics. L’aportació es considera suficient per abastir d’aigua per beure una població d’un milió de persones.
Actualment, Catalunya viu en un estat de prealerta, amb unes reserves d’aigua als embassaments del 44%, i els tècnics consideren que l’evolució de la pluviometria farà que a l’abril s’hagi de decretar l’estat d’alerta, que s’activa quan les reserves se situen per sota del 35%.