Societat

SOCIETAT

Pla pilot per a la gestió dels cementiris municipals

La Diputació de Girona posarà en marxa aquest programa a Espolla i Ullastret

La institució té censats 353 cementiris a les comarques gironines, 269 dels quals són municipals

La Diputació de Girona posarà pròximament en marxa un pla pilot a Espolla i Ullastret per ajudar als ajuntaments d’aquests dos municipis a gestionar els seus cementiris i serveis funeraris. La primera actuació d’aquest pla pilot és fer un inventari dels dos cementiris per tal de disposar de les dades actualitzades i informatitzades dels titulars de les unitats d’enterrament i dels difunts. Aquest programa pilot forma part del pla de serveis d’assistència als municipis per a la gestió de cementiris i serveis funeraris que la Diputació de Girona vol implementar en breu. El vicepresident i diputat de cooperació municipal de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, va destacar ahir que aquesta actuació respon a la voluntat de la Diputació de donar suport als municipis gironins en aquesta matèria, especialment als que disposen de menys recursos econòmics i de personal, per tal de garantir d’aquesta manera un servei públic de qualitat per a tots els ciutadans. Amb aquesta informació, els ajuntaments podran prendre decisions relacionades, per exemple, amb la reutilització de nínxols i la idoneïtat de fer obres als cementiris.

A més de l’inventari, la Diputació posarà a disposició dels ajuntaments de la demarcació un seguit de recursos, com ara una aplicació informàtica de gestió de cementiris, estudis de costos de manteniment de cementiris municipals i de la gestió econòmica del servei, i formació en l’àmbit de la gestió. La Diputació de Girona destinarà 55.000 euros del pressupost d’aquest any a aquest programa, que es desenvoluparà de manera mancomunada amb el Consell Comarcal del Bages, que fa temps que va començar a treballar en aquest àmbit.

LES XIFRES

216
ajuntaments
de les comarques gironines han contestat l’enquesta que els va fer arribar la Diputació.
8
cementiris
té la població de la Vall d’en Bas. És el municipi de la demarcació amb més cementiris.

Radiografia dels cementiris

La implementació d’aquest programa neix de l’acord que, l’abril de l’any passat, va prendre per unanimitat el ple de la corporació de fer un cens de cementiris i serveis funeraris de les comarques gironines. L’acord es va prendre per iniciativa de la CUP, que va presentar una moció en aquest sentit amb l’objectiu de tenir una radiografia de la situació a la demarcació. La Diputació de Girona va passar una enquesta als 221 ajuntaments gironins sobre aquesta qüestió. Arran de les respostes (han contestat 216 ajuntaments), en aquests moments, la Diputació té censats 353 cementiris, 269 dels quals són municipals i 84 no són municipals. La major part dels municipis tenen un cementiri i el que en té més és la Vall d’en Bas (amb 8 cementiris). A l’hora d’exposar la moció, el diputat de la CUP Lluc Salellas va demanar que en l’estudi hi constés el nombre d’empreses que són presents a cada municipi i si aquestes garanteixen el principi d’universalitat. Santamaria va expressar ahir “l’especial interès de la Diputació” per assumir aquesta gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.