ISABEL BENNASSAR
CREADORA DE DIAGONAL MATRIX, EMPRESA QUE COMERCIALITZA LA COPA MENSTRUAL LOBE CUP
“Vivim en una societat on costa acceptar la menstruació”
L’emprenedora Isabel Bennassar s’ha llançat a la venda de la copa menstrual LoBe Cup com a part d’un projecte que vol incidir en la salut de la dona i contribuir a reduir rebutjables
Quins avantatges té la copa menstrual respecte del tampó i la compresa?
Sobretot en salut. El que estem usant per a la menstruació no és saludable. El tampó, a banda del perill del xoc tòxic, absorbeix no només la menstruació sinó la flora vaginal, que és la nostra protecció. El tampó, a més, es col·loca fins al fons de la vagina, tocant gairebé el coll de l’úter, cosa que contribueix a fer que pugui haver-hi més infeccions. La copa menstrual és, en canvi, un recipient que no absorbeix. La menstruació queda aïllada del nostre cos durant les hores que tenim la copa posada i no deixa cap tipus de residu, i té entre tres i quatre vegades més capacitat que un tampó, fet que resulta més còmode. Te la poses i al cap de vuit o deu hores te la treus, també mentre dorms.
I respecte de les compreses?
Les compreses acostumen a tenir molt de plàstic, que ens està tapant la zona vulvar, que és molt sensible, durant dies. El plàstic impedeix la transpiració, cosa que provoca males olors, picors, irritacions.
Cap inconvenient?
L’únic que podem trobar és el mal ús de la copa. LoBe Cup s’ha desenvolupat perquè sigui de fàcil inserció i de fàcil extracció, i que amb un petit moviment en la part inferior de la copa es pugui desfer el buit que s’ha fet després del seu ús i que no perjudiquem les parets vaginals.
Pot haver-hi danys per succió?
Hi ha copes que tenen un anell molt fort, poc flexible, i quan pessigues a la part baixa no es desfà el buit. No cal estirar la copa sinó prémer per aconseguir que la pressió es desfaci, perquè l’efecte ventosa pot afectar les parets vaginals.
El problema és llavors aprendre a usar-la.
Sí. I els tabús que ens trobem per tocar la nostra zona vulvar i la vagina, però això forma part del projecte que tenim perquè la dona accepti la seva feminitat. Fomentem que la dona sigui capaç de tocar-se per poder-se cuidar. És qüestió de pràctica i de voler canviar un hàbit.
De quin material està feta la LoBe Cup?
És un elastòmer mèdic, un material que ve d’Alemanya i fabricat a Catalunya amb el qual es fan catèters. L’hem escollit perquè garanteix la no migració en dos sentits, del material a la vagina de la dona i de la menstruació al material, perquè la higiene de la copa sigui més fàcil.
Quina higiene necessita?
Quan la compres l’has d’esterilitzar com si fos un xumet, bullint-la un parell de minuts, i després de cada menstruació la tornes a esterilitzar i així la tens neta per a la propera. La vagina no és un espai estèril, així que no cal que la copa estigui sempre esterilitzada. Quan estem menstruant pots buidar la copa i esbandir-la amb aigua. Has de vigilar si l’ensabones d’aclarir bé el sabó, perquè no quedin restes de sabó que irritin.
Quant temps duren les copes i quant costen?
Entorn als 25 euros. Garantim una durada de deu anys. Hem fet una gamma de deu colors, amb colorant alimentari, perquè les dones som colors.
Surt a compte, llavors.
És una gran inversió. És la solució per a famílies amb diverses dones i problemes per arribar a final de mes. On està més estès l’ús de la copa és a Amèrica del Sud, per una qüestió econòmica.
A casa nostra no està, en canvi, gaire estesa.
Si no es coneix tant és potser perquè no és un negoci com els rebutjables. La nostra generació és la de l’usar i llençar. Per sort les noves generacions comencen a ser les generacions del reciclatge.
Com va començar aquest projecte empresarial?
No vinc del món de la salut, però sempre he tingut molta inquietud per conèixer la feminitat, el cicle menstrual. Vivim en una societat on costa acceptar la menstruació, és una vergonya, quan ens passa a la meitat de la població.
És bruta, és massa íntima?
Fa 5.000 anys, quan hi havia cultures matriarcals, la setmana de la menstruació la dona es recollia i tornava a la llum regenerada. Aquesta setmana es valorava molt, era d’on sortien les idees i la força femenina. Amb el pas a les societats patriarcals això s’ha anat tapant. La primera menstruació és el naixement de la dona i no ho celebrem. S’ha de felicitar la nena, se li ha d’explicar quina nova responsabilitat té i quins canvis hormonals i emocionals viurà. Cada setmana passa alguna cosa nova al cos de la dona i cada setmana estàs en una fase diferent. Si ho saps i ho acceptes et sentiràs millor.
Quin projecte de futur tenen?
Volem ampliar la gamma amb productes de cosmètica íntima a base d’olis naturals per a totes les fases de la dona i oferir algun altre dispositiu que estem pensant a desenvolupar.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.