Societat

ZOLTAN NAGY

COMUNICADOR DEL MÓN DEL VI I AUTOR DE 'REINAS DE COPAS'

“El món del vi està canviant gràcies a les dones”

El llibre ‘Reinas de copas’ descriu els perfils de 50 dones vinculades a la producció del vi a l’Estat, de les quals 23 són catalanes

El manual recull la biografia de grans dames, com Ernestina Torelló, i d’emprenedores, com Olívia Bayés, que han deixat el món urbà per fer vi

“Totes assumeixen moltes feines alhora i les fan amb gran passió”, diu l’autor

Enamorat del vi
Nascut a Romania, amb antecedents familiars a Hongria, Zoltan Nagy va arribar a Barcelona el 2010 de vacances amb el seu germà, pilot d’aviació, i aquí es va quedar. Enamorat de la cultura del país, fa tours enogastronòmics per a turistes per cellers i restaurants amb Food Lover Tour. Forma part de l’Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi (AEPEV) i de la International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (FIJEV). Estudia a distància sommelieria a la prestigiosa WSET de Londres i també xinès. La foto amb el seu llibre Reinas de copas està feta a Vinalium Les Corts

ARei­nas de copas, Zol­tan Nagy traça breus per­fils de 50 dones de l’Estat vin­cu­la­des a la pro­ducció i ela­bo­ració del vi, 23 de les quals són cata­la­nes. Les ha triat per con­nexió per­so­nal i també “perquè hi apor­ten algun tret dife­ren­cial” que les fa úniques. N’hi ha de pode­ro­ses i de sen­zi­lles, però asse­gura que totes li han robat el cor.

Un noi hon­garès fent un lli­bre de dones del vi d’aquí?
Sí, és un tema que m’agrada molt i trobo que pot resul­tar interes­sant la visió d’un home del món de la dona que tre­ba­lla en aquest sec­tor tan vin­cu­lat al ter­ri­tori i la cul­tura. Fa tres anys que volto pels cellers por­tant-hi turis­tes i he con­nec­tat molt amb aquest uni­vers. Es merei­xen un lli­bre per tot el que apor­ten al món del vi.
Què hi apor­ten?
Mol­tes coses. Sen­si­bi­li­tat, hones­te­dat, passió, gran capa­ci­tat de comu­ni­cació... Fins i tot les dones teniu més papil·les gus­ta­ti­ves i això fa que a l’hora de tas­tar vins hi tro­ben més mati­sos... Li donen més vol­tes a tot. Estic con­vençut que el món del vi està can­vi­ant gràcies a les dones. A mi el que més m’ha impac­tat d’aquest uni­vers femení és com­pro­var com les dones són capa­ces d’assu­mir mol­tes fei­nes alhora i fer-les amb gran passió i hones­te­dat. És el que jo ano­meno, la dona pop!
Des­cri­gui-me’n alguna.
Per exem­ple Irene Ale­many. De fet, en plan­te­jar-me el lli­bre vaig pen­sar que ella era impres­cin­di­ble. Va tenir un càncer de pit i avui en dia es troba molt bé i està tan agraïda a l’hos­pi­tal de la Vall d’Hebron que ela­bora un vi soli­dari amb la inves­ti­gació oncològica, el Micros­copi. Irene fa vins de garatge al seu celler, Ale­many i Corrió, que és petit però ela­bora un gran pro­ducte. És una dona apas­si­o­nada tot ter­reny: té fills, gos­sos, surt, entra, viatja, va a fires... Jo seria incapaç de seguir-la. Però no és l’única. La Sara Pérez, que és des­cen­dent de família vinícola del Pri­o­rat i ja jugava al celler de petita, avui en dia és una llui­ta­dora, una Xena del vi. Tira enda­vant diver­sos cellers amb el seu marit, René Bar­bier júnior, amb qui viu una maca història d’amor que es reflec­teix en els seus vins; i també amb el seu pare, Josep Lluís Pérez, un dels grans noms del Pri­o­rat.
Hi ha casos de dones que dei­xen el món urbà per retor­nar a un celler al camp.
Sí, això impres­si­ona molt i s’ha d’agrair perquè aquesta gene­ració ens per­met gau­dir de vins boníssims. Com el cas de la viga­tana Olívia Bayés, que va estu­diar als Estats Units i exer­cia l’advo­ca­cia a Bar­ce­lona igual que el seu marit, David Marco, que prové d’una família de llarga tra­dició vinícola de Por­rera, fins que van deci­dir dei­xar-ho tot per dedi­car-se a la seva passió, fer vi. Es van ins­tal·lar a Por­rera i van començar un pro­jecte, el celler Marco Abe­lla.
Sem­pre hi ha tan bona con­nexió entre homes i dones?
No sem­pre. Hi ha encara pobles en què la dona no ocupa un lloc visi­ble. I també m’he tro­bat amb cellers grans que m’han negat par­lar amb dones impor­tants en l’ela­bo­ració perquè con­si­de­ren que la seva és una feina d’equip. Crec que és una errada de màrque­ting. Però avui en dia ja no és tan habi­tual que la dona, com pas­sava abans, es dedi­qui només a la feina dura del camp i la verema. Ara ja assu­mei­xen res­pon­sa­bi­li­tats de comu­ni­cació i de comer­ci­a­lit­zació del vi, que abans només feien els homes. I ho fan molt bé perquè trans­me­ten força i amor per la feina.
Quin ha estat el cri­teri de selecció de les pro­ta­go­nis­tes?
Per afi­ni­tat i con­nexió. A mol­tes les conec perquè porto turis­tes als seus cellers i m’agrada la seva feina. A més són molt bones amfi­tri­o­nes. Hi ha des de mes­tres­ses de grans cellers a altres que fan poquet vi, però totes tenen alguna carac­terística que les fa des­ta­car. Com Mar Galván, que va recu­pe­rar una vari­e­tat autòctona al Pri­o­rat en perill d’extinció, la gar­natxa del Po. Només en fa 85 ampo­lles, però són úniques.
Té noms molt reco­ne­guts en el sec­tor, com Ernes­tina Torelló, Mireia Tor­res, Mar Raventós...
Són grans dames del vi que tenen al dar­rere impor­tants empre­ses expor­ta­do­res. Ernes­tina Torelló és la 22a gene­ració d’una família viti­cul­tora; Mireia Tor­res, una dona meti­cu­losa i cre­a­tiva, diri­geix el celler Jean Leon i l’àrea tècnica d’inves­ti­gació de Tor­res, i Mar Raventós pre­si­deix des de fa 20 anys el gegant Codorníu. A més, al lli­bre també hi ha dones molt joves amb molt mèrit perquè fan de tot i quan expor­ten els seus vins par­len del seu ter­ri­tori.
Com veu la situ­ació del con­sum de vi al país?
Crec que la gent jove beu més cer­vesa que vi perquè a l’hora de triar vi hi ha molta oferta, mol­tes vari­e­tats, colors... i això ata­bala. Hem de tro­bar la manera de comu­ni­car el seu valor perquè sigui pre­sent a tot arreu: cases, fes­tes, cata­ma­rans... per cert, a taula hi és molts cops gràcies a les dones. Amb aquest lli­bre també he vol­gut que a la gent li vin­gui de gust aga­far el cotxe i anar a visi­tar cellers i com­prar vins. A Bar­ce­lona hi ha molta gent que no coneix ni les vinyes més pròximes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.