Societat

Lluita contra el gihadisme

Prevenir contra els “llops”

Els representants de les dues associacions de musulmans de Ripoll aposten per la pedagogia de tota la societat per evitar la radicalització dels joves

Agraeixen el treball d’administracions i entitats per retornar a la normalitat

“Venen els llops i capten els joves amb idees religioses que no ho són, els posen ràpidament a dins de l’olla i ja tenim el problema a sobre”, afirma amb contundència Ali Yassine, president de l’associació de musulmans Annur –la Llum–, una de les dues que hi ha a Ripoll. Ho diu quan fa justament mig any dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d’agost a càrrec d’una cèl·lula gihadista integrada per quatre joves ripollesos i que tenia l’eximam de la vila de cervell. I hi afegeix: “L’islam, igual que totes les religions, és pau. Per l’islam, un insult és pecat; com no ho serà matar una persona?” En aquest mateix sentit es va pronunciar ahir en la pregària dels divendres l’actual imam de la mesquita d’Annur, coincidint amb el mig any dels atemptats. I va insistir en la importància de formar els infants i joves en la pau i en els valors vertaders que promou l’islam. La seva entitat ho fa amb classes de religió, d’alfabetització i cultura àrab.

El portaveu de l’altra associació de musulmans de Ripoll, l’Alfath –Obertura–, Abdelha Elmeftah, coincideix en la importància de la conscienciació. Per això, totes dues entitats participen en una de les moltes taules que sota la direcció del Consorci de Benestar Social del Ripollès es van posar en marxa poc després del atemptats per dur a terme iniciatives que normalitzin l’actual conjuntura de Catalunya com a plurinacional i pluricultural. Hi participen els agents de diversos àmbit i de l’administració catalana i local. De fet, Elmeftah apunta que la comunitat islàmica es va posar mans a la feina després del “xoc molt bèstia dels atemptats per anar trobant la manera de treballar el present i el futur” en el marc de les taules abans citades. Se n’han adonat, no obstant, que només els cal continuar essent una entitat més de la vila com fins ara, i mantenir les activitats a l’agenda comarcal. Sí que tenen previst com a cosa extraordinària muntar estand a la propera Fira de les 40 Hores de Ripoll, per fer arribar a més gent qui són i què fan. I, arribats en aquest punt, ha fet tota una clara declaració d’intencions: “Som ripollesos i volem estar integrats al dia a dia de la vila.” I hi afegeix que ni després dels atemptats, ni fins ara no han rebut cap mostra de rebuig, tret de casos puntuals, i agraeix, igual que el seu homòleg d’Annur, el suport que han rebut de la resta de veïns de Ripoll.

Abdelha Elmeftah detalla que intenten ajudar les famílies dels joves que van formar part de la cèl·lula gihadista quan necessiten assessorament en el marc de la investigació policial. “Ens consta, però, que hi treballen els treballadors socials del Ripollès”, remarca. Respecte al recel expressat per l’alcalde de la capital ripollesa, Jordi Munell, sobre les relacions de l’eximan amb el CNI espanyol, tots dos manifesten que només saben els detalls explicats per la premsa, però declinen opinar.

Les dues entitats tenen el projecte comú de trobar un local per a una mesquita única –ara per ara, cadascuna té la seva pròpia–. Lamenten que els candidats a imam d’aquestes mesquites hagin de passar tants controls. “Per a un nou capellà [s’entén catòlic], no ens demanarien cap paper”, sentencia Ali Yassine.

Sigui com sigui, a Ripoll, tothom vol passar pàgina i mirar endavant.

2
mesquites
hi ha en l’actualitat a Ripoll, una de cadascuna de les dues associacions de musulmans de la vila. La de l’associació Alfath està ubicada en uns baixos del carrer de Sant Antoni i la de l’associació Annur, al carrer Progrés. Estan molt a prop l’una de l’altra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.