Societat

Societat

“No vaig dient que soc un refugiat”

James no s’avergonyeix de ser demandant d’asil i intenta fer vida normal a Barcelona

Aconseguir una habitació de relloguer a un preu raonable quan s’ha de deixar la de l’entitat o obrir un compte al banc, es converteix en una odissea

Una de les difi­cul­tats que es tro­ben les per­so­nes que estan en la segona fase del pro­grama esta­tal d’aco­llida és que han de dei­xar l’habi­tatge on han estat sis mesos, que acos­tuma a ser d’una enti­tat. Durant els sis mesos següents tenen una ajuda per habi­tatge. L’han de jus­ti­fi­car i neces­si­ten un con­tracte de llo­guer. Per­so­nes com en James ni es plan­te­gen un pis i quan bus­quen una habi­tació en tro­ben mol­tes que també que­den des­car­ta­des perquè el pro­pi­e­tari no vol fer cap con­tracte. Aquest veneçolà de 30 anys per fi ha tro­bat un pis com­par­tit en el qual se sent còmode. Fins no fa gaire estava en un altre on el pro­pi­e­tari dor­mia al men­ja­dor i així llo­gava totes les habi­ta­ci­ons. “Et tro­bes de tot”, reco­neix, men­tre la tècnica d’habi­tatge de la fun­dació Bayt Al-Thaqafa , Clau­dia Caria, que acom­pa­nya James en el seu procés, explica difi­cul­tats com ara l’exigència de tres nòmines per fir­mar un llo­guer a per­so­nes que en la pri­mera fase del pro­grama no podien tre­ba­llar o bé la d’una asse­gu­rança per impa­ga­ment que és tres cops supe­rior al preu del llo­guer. És evi­dent que l’accés a l’habi­tatge és un drama per a molta gent.

L’habi­tatge, la feina i en el cas dels sol·lici­tants d’asil acon­se­guir la pro­tecció inter­na­ci­o­nal. El 2017 se’n van dene­gar al vol­tant del 67%. “Les fal­ses expec­ta­ti­ves no ser­vei­xen de res. Ens pre­pa­rem des del pri­mer moment per a una pos­si­ble dene­gació”, plan­teja Caria. James –“Digue’m James Bond”, diu quan demana que no uti­lit­zem el seu nom, i ho dei­xem en “James”– té amics als quals ja els han dene­gat l’esta­tus de refu­giat. Estal­via quan pot i con­fia que si les coses no van bé podrà arri­bar als tres anys i dema­nar l’arre­la­ment.

Parla bé i agra­eix el suport de Bayt Al-Thaqafa i se sent còmode a Bar­ce­lona com a ciu­tat d’aco­llida. “La gent és edu­cada i hi tro­bes sen­si­bi­li­tat humana”, diu. I hi afe­geix: “Mal­grat els pro­ble­mes burocràtics.” Demana que expli­quem que els sol·lici­tants d’asil tenen un docu­ment que acre­dita la seva situ­ació: ni pas­sa­port ni NIE, sinó “la tar­geta ver­me­lla”. “Et tro­bes que al CAP no ho saben, que al banc no ho saben... És un des­co­nei­xe­ment que difi­culta el dia a dia”, pro­testa. I, al marge de docu­ments, asse­gura que fa la vida d’un estran­ger de 30 anys a Bar­ce­lona. Un noi que estu­dia i fa fei­ne­tes. “No és que me n’aver­go­nyeixi i sé que no estic fent res de dolent –diu–, però tam­poc vaig dient que soc un refu­giat. Acaba essent una cosa de les que sur­ten en una con­versa quan conei­xes algú.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.