Salut

JORDI RIART

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ FÈNIX D’AJUDA I SUPORT CONTRA EL CÀNCER, AL SOLSONÈS

“L’entorn i l’actitud davant la malaltia són bàsics per al pacient oncològic”

Aquesta entitat sense ànim de lucre treballa des del 2009 per donar suport a persones que tenen càncer. Els serveis de psicooncologia i d’estètica oncològica són els més demanats

El projecte neix fa nou anys. Per què es va veure la necessitat de crear Fènix?
Va néixer fruit de la inquietud d’un grup de gent de Solsona que trobaven que mancaven aspectes relacionats amb les persones que passaven la malaltia del càncer no en termes mèdics sinó en els efectes col·laterals, per intentar millorar la qualitat de vida, l’estat d’ànim i el benestar d’aquella persona.
Per què s’hi va implicar vostè?
Entro a l’associació també el 2009. Acabava de sortir d’un problema oncològic i hi podia aportar per pròpia experiència necessitats o aspectes en els quals crèiem que era necessari intervenir. Des de fa quatre anys en soc president.
Quina és l’ajuda més important que necessita una persona que passa per un càncer?
El primer problema que tenen és gestionar des del punt de vista psicològic el trauma que suposa un diagnòstic d’aquestes característiques. Aquest servei l’oferim des d’aquí Solsona i a cost zero. No fem pagar ni un euro a ningú, sigui soci o no ho sigui. Mentre el pressupost ho permeti. Tenim un servei individualitzat i també el que anomenem ajuda mútua, que és un tractament grupal.
L’estat d’ànim és important...
És bàsic. L’actitud davant la malaltia i l’entorn en el qual es mou el pacient oncològic és bàsic per superar més bé aquest atzucac, en què la vida et posa a prova amb una malaltia oncològica. Ha d’entendre què li està passant i buscar instruments per gestionar adequadament una situació que mai de la vida s’espera que li toqui, però que per desgràcia toca.
Quin altre suport ofereix l’ens?
Tenim la fisioteràpia, tant en sec com aquàtica, perquè a vegades les persones amb una situació immunodepressiva és aconsellable que estiguin en el medi aquàtic. Tenim una màquina d’ones electromagnètiques perquè en casos de càncer de mama es produeix un edema al braç i amb aquesta màquina s’intenta drenar l’excés de líquid per evitar que quedin incapacitades del moviment del braç o la mà. Gestionem l’allotjament proper a l’hospital de referència. Quan has d’anar a Barcelona i et cal una estada de mitjana o llarga durada, l’acompanyant no pot estar anant i venint de Solsona per estar al costat de la parella o el seu familiar.
S’han afegit serveis a mesura que s’han detectat necessitats?
L’any passat vam obrir un servei d’estètica oncològica que ha tingut una resposta fantàstica. Es tracten els efectes col·laterals a la pell dels tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. De vegades es deshidrata la pell, surten erupcions... I una experta els tracta amb uns productes naturals que pal·lien en bona mesura les molèsties i els efectes no desitjables. Encara ens hem atrevit amb un altre servei, l’orientació laboral després del càncer per a gent que ha perdut la feina per la malaltia. I tenim un servei de gimnàstica terapèutica, que aquest el fem pagar. Els exercicis ajuden a mantenir el cos en forma i a tenir un estat d’ànim adequat.
També es fa prevenció. Com?
Ens hem ajuntat amb la fundacio She Cardona, del doctor Valentí Fuster, per incidir en el tema del tabaquisme en l’edat adolescent. Volem fer entendre a aquest jovent, que és quan adquireix l’hàbit, els efectes nocius que té el tabac. Ells ho fan des de la perspectiva cardiovascular i nosaltres des de l’oncològica. Per poc que puguem influir que no s’adquireixin aquests hàbits tan dolents per a la salut, n’estem contents.
No donem prou importància a la prevenció?
La prevenció és bàsica i és una de les línies de treball de l’associació. Fem tallers de cuina, d’alimentació, també a les escoles perquè la canalla adquireixin l’hàbit d’una alimentació saludable, sobretot consumint fruita, perquè a la llarga aporta molts beneficis des del punt de vista de la prevenció.
Quins reptes de futur tenen?
Un dels reptes que tenim per aquest any és oferir un servei d’orientació dietètica per donar informació i consells perquè la gent tingui clars els hàbits saludables en alimentació.
Quanta gent atén l’entitat?
El 2017 el psicòleg ha realitzat 83 sessions que han repercutit en 15 o16 pacients. En estètica oncològiques s’han fet més de cent sessions diferents. Això ens dona informació que estem ben orientats a l’hora d’oferir aquests serveis perquè tenen bona demanda. Pel servei de fisioteràpia hi han passat 13 pacients i hem tingut dues peticions del servei d’orientació laboral i una petició d’allotjament proper a l’ hospital. A més, tenim una petició facilitar un mestre per tractar una criatura de cinc anys que ha hagut de deixar l’escola pel tractament.
Aquests serveis els hauria d’assumir l’administració pública?
No podem pretendre ni esperar que tot ho assumeixi l’administració i més en el cas de Solsona. Els nostres hospitals de referència estan lluny de la ciutat i quan hi ha un problema oncològic el nostre hospital de referència és a Manresa i de vegades ens deriven a Barcelona. És una distància considerable.
Cal acostar serveis a Solsona?
La meva opinió personal és que no podem pretendre tenir un hospital oncològic a Solsona. La tecnologia s’ha de concentrar a les grans ciutats. Ja ho entenem. El que hem de fer és facilitar que sigui al menys traumàtic possible i si apropes alguns serveis aquí és molt més fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.