Societat

el mobile world congress

El MWC s’aboca amb fruïció a l’era de la tecnologia 5G

Arriben propostes pensades per a una alta velocitat que encara no està implementada

Europa avisa els estats que no perdin el tren

Tens debat d’alta volada sobre la neutralitat de la xarxa

La indústria del mòbil va entrar de nou ahir en ebullició en la primera jornada d’un Mobile World Congress (MWC) enguany més abocat que mai a la tecnologia 5G. Els operadors i les principals marques de mòbils prenen posicions i mostren què seran capaços de fer quan s’implementi.

De fet, ahir al MWC es va fer evident que el repartiment de freqüències per operar aquesta tecnologia a està generant tensions entre el govern i algunes de les companyies. L’estat va anunciar les pautes de la segona subhasta de freqüències per implementar el 5G i Vodafone, que en la primera subhasta va quedar molt per sota que Telefónica i Orange, va criticar que no s’hagi posat uns límits més estrictes als seus competidors.

Alienes a aquesta polèmica, multitud de firmes anuncien els seus plans per utilitzar l’altíssima velocitat mòbil en nous projectes. NEC, per exemple, la vol utilitzar per controlar maquinària que faci operacions de reconstrucció arriscades en zones devastades per terratrèmols. Telefónica té una idea semblant aplicada a la indústria de l’automoció i l’empresa xinesa eHang disposa d’un vehicle monoplaça volador que fa les funcions de taxi pilotat remotament gràcies a la tecnologia 5g. Pot volar fins a 300 metres d’alt i té una autonomia de vol de 50 quilòmetres.

Una gran aplicació del 5G serà l’internet de les coses, l’altra gran tendència a l’alça. Tot es pot connectar, fins i tot un sac de boxa que informa sobre quantes vegades és colpejat i amb quina pressió, a banda de dades ambientals sobre la sala.

La GSMA preveu que el 2025 dos terços de les connexions mòbils del món funcionaran en xarxes 4G i 5G, segons un informe fet públic ahir per l’associació de la indústria mòbil. El llançament de la primera xarxa 5G comercial està previst per enguany, però a l’estat en principi arribarà el 2019, segons les previsions de les operadores.

En aquest sentit, el vicepresident d’Agenda Digital de la Comissió Europea, Andrus Ansip,  va remarcar ahir, en una conferència sobre la transició al 5G, la necessitat que els estats membres es coordinin pel que fa a calendari, duració de llicències i cobertura. Només així Europa podrà liderar aquest canvi i evitar els errors que hi va haver en el desplegament del 4G, va dir.

Andrus Ansip es va referir també a la neutralitat de la xarxa i la internet oberta, mostrant-se fermament partidari que no hi hagués discriminacions a la xarxa. “Crec que tothom ha de tenir dret a accedir a una internet oberta, on tot el trànsit s’ha de tractar en principi de manera equitativa. La legislació europea protegeix aquests principis des de fa prop de dos anys. L’experiència és positiva i continuarem així. No vull una autopista digital per uns quants privilegiats mentre els altres fan servir un carril lent digital. L’accés a internet és un dret bàsic”, va dir.

Disgust evident

Compartint escenari al seu costat hi havia Ajit Pai, president de la Comissió Federal de Comunicacions (FCC) dels Estats Units. Ell és l’impulsor de la derogació de les lleis de neutralitat al seu país, motiu pel qual ha arribat a rebre tantes amenaces de mort que van obligar a suspendre la seva participació a una altra fira tecnològica de referència, el CES de Las Vegas. El màxim responsable de la FCC va defensar que el que preocupa els ciutadans nord-americans és tenir “una connexió millor, més ràpida i més econòmica”.

Ara bé, que les seves mesures són impopulars va quedar en evidència quan el moderador va preguntar a la multitudinària audiència si hi havia algú disposat a que aquestes noves lleis s’apliquessin al seu país. Les mans aixecades es podien comptar amb els dits, i la cara de Pai era tot un poema.

El presidente de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, també s’hi va referir: “No es tracta de regular a d’altres, sinó que tothom tingui les mateixes regles del joc, de fixar les bases d’una nova constitució digital”. Si algun dia es concreta, Barcelona i el MWC pot ser el lloc ideal.

Llargues cues en el transport tot i doblar el servei

Desallotjar milers de persones de cop no és fàcil i, al final de la jornada, taxis, busos, Metro i FGC van registrar cues de fins a 45 minuts, tot i que el servei s’havia doblat per atendre l’allau de passatgers.

Un Porsche es pilota sol gràcies a un telèfon

Un mòbil amb intel·ligència artificial va convertir un Porsche Panamera en un vehicle sense conductor que detecta què passa al seu entorn. Ho va demostrar ahir Huawei al voltant del Camp Nou.

Sony no convenç amb els nous Xperia XZ2

Tot i suavitzar el disseny del seu mòbil estrella, Sony no ho ha fet prou per poder dir que ha eliminat els marcs de la pantalla. El nou Xperia XZ2 sí que millora la gravació en càmera superlenta presentada diumenge per Samsung (amb components Sony) i en aquest cas la pot fer en 4K i HDR. També incorpora un qüestionable sistema de vibració que s’adapta als vídeos o jocs que consumim.

ZTE insisteix en la pantalla doble per ser més productiu

La firma xinesa presenta a la fira el model Axon M, que té pantalla a banda i banda, però quan es desplega en conforma una molt més gran que les habituals, suposadament ideal per ser més productiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.