Societat

SOCIETAT

Més enllà de la beneficència

L’associació Som Sostre aplega un nombrós grup de voluntaris que fan costat als sensellar de Girona

L’objectiu és dedicar-los temps i crear-hi vincles

Prop de 500 persones col·laboren amb l’entitat

Una iniciativa que ha sorgit de la societat civil gironina adreçada a un dels col·lectius més vulnerables, els sensesostre, amb la idea de crear vincles amb ells i donar-los aixopluc en un sentit ampli de la paraula, anant més enllà de la beneficència. Aquest és el sentit de l’associació Som Sostre, que agrupa tot un seguit de voluntaris d’arreu de les comarques gironines que comparteixen la voluntat de donar suport moral i espiritual i valors humans als sensellar. En aquests moment, l’entitat, que presideix Cristian Marcelo Barrera, veí de Girona, compta amb una cinquantena de voluntaris actius i prop de 500 persones que hi col·laboren en matèria d’acció o gestió. De dijous a diumenge, un grup de voluntaris d’entre cinc i deu persones surt a partir de les vuit del vespre per trobar-se amb els sensesostre i, amb l’excusa de portar-los alguna cosa per menjar i beure, passar una estona al seu costat, xerrant amb ells i fent-los companyia. Cada dia, atenen entre vint i trenta persones. “La gent del carrer rep diàriament indiferència. Es tracta de fer un vincle amb ells parlant-hi i tractant-los com a la resta de la gent, amb respecte, i d’aquesta manera donar-los força”, explica Barrera.

La xarxa de voluntaris que actua sobre el terreny són persones d’edats i professions diverses (metges, educadors socials, infermeres, treballadors socials, psicòlegs, fisioterapeutes, jubilats i mestresses de casa) procedents de diferents punts de les comarques gironines. N’hi ha de Girona, Figueres, Banyoles, Torroella de Montgrí, Besalú, Anglès i Bescanó, entre altres poblacions.

El president de Som Sostre explica que si bé fa poc que s’han constituït com a associació, fa quatre mesos que trepitgen el carrer, i que van decidir sortir de dijous a diumenge perquè són els dies que queden descoberts de l’acció d’altres entitats. S’organitzen a través de grups de WhatsApp. “És veritat que Girona és una ciutat molt maca, però té dues cares i hi ha molt de contrast”, exposa Barrera. “I en aquests quatre mesos s’ha fet molta feina”, assegura. Explica el cas de dues noies que han pogut deixar enrere la situació de sensellarisme després de trobar una feina gràcies, en part, a les gestions fetes per Som Sostre. Les accions són ajustades a les necessitats individuals. “Al Toni, un avi de 76 anys, és a qui dediquem més temps, uns 45 minuts de mitjana”, indica Barrera. També s’han portat a terme altres actuacions, de caràcter puntual, en cas de baixada de temperatures, l’última de les quals va tenir lloc aquesta setmana, amb motiu de les nevades. Van oferir a tres persones grans que dormen al carrer passar tres nit a cobert, a l’alberg Cerverí, amb diners procedents de les butxaques dels voluntaris. L’associació s’autofinança i, a banda de l’aportació de particulars, comença a disposar de l’ajuda d’algunes empreses, que els fan donacions. “Volem despertar consciències; no pot ser que com a ciutadans reclamem només els nostres drets, hem d’aportar també alguna cosa a la societat”, exposa Barrera.

“Donar suport als valors humans per damunt de tot”

“Crear vincles amb cada persona dels col·lectius desfavorits a qui ens dirigim: fer visible els invisibles.” Aquest és el primer punt de les finalitats que consten en l’acta fundacional de l’entitat Som Sostre. S’hi argumenta també que el problema central d’aquests col·lectius és la falta de vincles amb la societat a causa de la problemàtica que els afecta personalment. “L’estil de vida actual, cada cop més individualista, agreuja aquests problemes quan s’opta per no fer cas de les necessitats humanes bàsiques d’aquests col·lectius. Pensem que, dedicant-hi una mica de temps, els problemes que els afecten es poden portar d’una manera més digna”, s’exposa en l’acta. Per ser admesa a l’entitat com a sòcia, cal que la persona entengui, accepti i transmeti la filosofia del grup, donant suport als valors humans per damunt de tot, i que participi activament en qualsevol tasca (acció o gestió) que requereixi l’associació, entre altres requisits. Amb relació a l’actitud, es demana als socis mantenir sempre una actitud altruista, no jutjar ni els col·lectius als quals s’atén ni els socis voluntaris, i mantenir un vocabulari respectuós en tot moment, sense crits ni males paraules. Cristian Marcelo Barrera, president i soci fundador, destaca que l’associació, sense ànim de lucre, si bé està oberta a rebre ajudes d’institucions, vol evitar vincular-se a cap organisme oficial per mantenir la seva independència. En aquest sentit, es demana als socis que no tractin temes polítics, religiosos o que puguin ser objecte de discussió.

“Les circumstàncies no són les que ens defineixen com a persones”

N.A

“No som rodamons, ni ganduls, ni viciosos, ni drogodependents, ni borratxos. Perquè les circumstancies actuals no defineixen el que som. Només la ignorància podria associar-nos a un tot i el tot parla que som el mirall de la societat d’avui en dia.” Aquestes van ser algunes de les paraules del manifest que el president de Som Sostre va llegir ahir, en nom dels sensellar, en l’acte de presentació pública de l’entitat, que va tenir lloc al Museu del Cinema. El president va reivindicar un tracte digne per als sensellar i va reclamar a les entitats públiques i privades els recursos necessaris perquè hi hagi un canvi real en la societat. “Tenim dret a una vida digna, a una oportunitat, a ser tractats com persones [...], a cuidar i ser cuidats, tenim dret que ens mirin a la cara sense llàstima i que ens ajudin sense engany”, va declarar a través del manifest.

A l’acte van assistir-hi voluntaris de l’associació, algunes de les persones que s’han beneficiat de l’acció de l’entitat i també sensesostre. Una de les persones que han pogut deixar el carrer gràcies a l’acció de Som Sostre, Lluís Almazan, s’ha convertit en protagonista d’un curt que el públic va veure ahir per primer cop i que forma part d’un projecte de micromecenatge per recollir fons. Almazan va reconèixer que és molt dur viure al carrer i va agrair al president de l’entitat la seva ajuda per sortir de la situació. Dues voluntàries de l’entitat, Imma Marueso i Marta Banyuls, va exposar com va néixer la iniciativa: a través d’una crida que l’actual president va fer a través de Facebook, una setmana freda de l’octubre del 2017, per portar brou calent als sensesostre, que va obtenir la resposta de divuit veïns de Girona. I també com aquesta s’ha acabat convertint en una associació pel volum de persones interessades en el projecte. “M’ha canviat molt la perspectiva que tenia dels sensellar. No és just que la societat els giri l’esquena. Són bones persones i convido a tothom que participi d’una manera o d’altra d’aquest projecte”, va indicar Marueso. Després de les intervencions, tots els assistents van tenir l’oportunitat de compartir un plat calent a l’entrada del Museu del Cinema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.